Twilight: Utallige uofficielle guider til Twilight-sagaen er blevet skrevet, siden de første mennesker fik blod på tanden, efter at have læst bogen om menneskepigen og vampyrdrengen, der blev forelsket. Nu er den officielle guide ENDELIG blevet udgivet efter 3 års ventetid og den var måske ikke helt, som jeg havde forventet.

Af Rebecca Johansen, 16 år

Titel:

‘Twilight-sagaen
– Den officielle
illustrerede guide’

Forfatter:

Stephenie Meyer

Oversat af:

Tina Sakura Bestle

Sider:

560

Udkom:

26. april 2011

Forlag:

Carlsen

Følelses-barometer:
Først kom bogen ’Twilight’ om menneskepigen Bella og vampyrdrengen Edward, der vandt alle de læsende teenagepigers hjerter. Bagefter kom filmen med Kristen Stewart og Robert Pattinson i hovedrollen og hele verden blev ramt af en vampyrfeber, der ikke kunne stoppes. Selvom alle bøgerne i serien var skrevet og folk var sikre på, der ville blive lavet de næste film, så havde man alligevel brug for mere, til at stille sulten. Og det var her, at alle de uofficielle guider til Twilight-universet kom på banen, for den lovede officielle Twilight-guide var endnu ikke blevet udgivet, selvom de havde lovet, den skulle have været det i december 2008.

Nu 3 år efter, er den endelig udgivet. Ventetiden har været sej og lang – måske lidt for lang, hvis du spørger mig. Da jeg først fik bogen i hånden, var jeg imponeret; den var virkelig tyk og så ud til, at den ville være hele Twilight-universet værdig, med al den information de helt sikkert havde valgt at proppe ind i den! Jeg glædede mig frygteligt!

For lang ventetid

Men hvis jeg skal være helt ærlig, så er der altså gået for lang tid mellem udgivelsen af det sidste bind i Twilight-sagaen (Daggry/Breaking Dawn) og denne guide. I de tre år, der er gået mellem de to bøger, har man ikke haft noget specielt opslagsværk, hvor man lige kunne slå lidt op hist og her, hvis der var noget, man havde glemt, og derfor brugte jeg selv nettet rigtig meget. Her faldt jeg over adskillige Twilight-sider, som gav mig den information, jeg havde brug for. Specielt siden TwilightLexicon.org, hvor Stephenie Meyer selv havde bidraget med noget af indholdet, kunne holde mig oppe til langt ud på natten, fordi jeg sad og læste slettede scener fra bøgerne, biografier af de forskellige personer og generelt bare nød, at der var mere Twilight, selvom bøgerne var sluttet – og så kunne jeg jo også blære mig med, at jeg kunne huske alle mulige underlige ting fra bøgerne af, som andre af mine Twilight-venner måske ikke kunne.

Indhold:

  • En samtale med Shannon Hale
  • Vampyrer
  • Varulve
  • Mennesker
  • Baggrund og inspiration
  • Omslag fra hele verden
  • Fraklip
  • Spørgsmål og svar

Splittet omkring guiden

Og det er måske hér, at jeg er lidt splittet omkring ’Twilight – den officielle illustrerede guide’. Den indeholder alle de informationer, som jeg egentlig godt vidste i forvejen, fordi jeg har brugt de tre år, det tog for dem at udgive den, på selv at samle viden og facts om de forskellige ting.
Det er selvfølgelig rigtig fedt, at man har valgt at samle det alt sammen ét sted i en bog, men når jeg som læser, sidder og læser et over 80 siders langt interview med Stephenie Meyer helt tilbage fra 2008 af, så kan jeg godt sidde og undre mig lidt over, hvorfor de måske ikke har prøvet, at få lavet et nyere et. Jeg mener; der er sket så meget i universet siden og nu er hun også producer på filmatiseringen af Breaking Dawn. Kunne det ikke have været mere interessant? Jeg vil ikke nægte, der er nogle guldkorn blandt noget af det, hun siger. Men mest af alt, så synes jeg egentlig bare, at man har hørt det hele før.

– Stephenie Meyer om hvordan hun fik idéen til Twilight.

”Jeg tror, jeg drømte det meste af det, der er kapitel 13 nu. Den del hvor han fortæller, hvordan han havde det i alle de tidligere scener, er selvfølgelig føjet ind senere, for jeg havde jo ikke skrevet de afsnit endnu. Men ellers er alt i det kapitel, næsten som jeg drømte det. Selv analogien til mad fik jeg fra drømmen. ”

Langtrukne biografier

Alle biografierne af de forskellige personer er på sin vis også OK informerende, men igen har jeg det samme problem; jeg/vi ved jo stort set det hele i forvejen, og det bliver hurtigt rigtig kedelig læsning. For eksempel er der dét afsnit med Volturi-klanen. Her er der skrevet en biografi til næsten HVER ENESTE PERSON i Volturi-klanen og det hele bliver meget hurtigt vildt langtrukkent og virkelig trættende, fordi alle tingene hele tiden bliver gentaget. Hvis det havde mig, ville jeg nok have samlet det hele til én stor historie/biografi af Volturi-klanen og droppe deres biografier, men beholde de små facts, der står om hver person/vampyr/varulv, så bogen stadig kunne fungere som et opslagsværk.

Udover interview, en hulens masse biografier og lidt baggrundsviden / nyttig viden om de forskellige personer/vampyrer/varulve i Twilight-universet, kan man også finde en tidslinje, en liste over hovedpunkterne i hvert kapitel i de fire bøger i serien, et kort over Forks, liste over de forskellige biler, en spilleliste med sange, Stephenie Meyer hørte, da hun skrev nogle bestemte steder i bøgerne, fraklip, noget ”spørgsmål og svar” og sidst men ikke mindst nogle fan-lavede billeder af personer fra serien og billeder af de forskellige covers i forskellige lande.

En fin idé

Idéen med en officiel Twilight-guide er helt fin og jeg er da også glad for, at de endelig har fået den udgivet, men selv fik jeg ikke særlig meget ud af den. Jeg havde nok forventet meget mere af en officiel guide til serien – mere baggrundsinformation, flere sjove små facts og ting, man aldrig havde hørt om før. I stedet fik jeg masser af sider med ting, jeg godt vidste og en del, hvor jeg sad og tænkte: ”Hvad pokker skal vi bruge dét til?!”

Er man nyudklækket fan af serien, vil ’Twilight – den officielle illustrerede guide’ sikkert være ret god at have ved hånden, hvis man synes, det er lidt forvirrende. Men er man gammel fan, der har gået og ventet på denne bog i lang tid, så er der måske ikke rigtig noget at komme efter rent viden-mæssigt. Den pynter dog fint på bogreolen og fuldender min samling af Twilight-bøger.

Hvad synes I om ’Twilight – den officielle illustrerede guide’? Er den ventetiden værd?