Heste-drama: ‘Secretariat’ er et alvorligt og spændende drama, der bygger på virkelige begivenheder, der fandt sted på Meadow Farm, Virginia, i 1970’erne.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Secretariat”

Spilletid:

1 time 58 minutter

Land:

USA

Produktionsår:

2010

Distributør:

Disney

Udgives:

28. juni 2011

USA 1969. Lyndon B. Johnson har optrappet Vietnam-krigen i sit 6. år, og hjemme hos Penny Chenery (Diane Lane) i Denver, Colorado, er døtrene ved at indøve et anti-Vietnam-krigs-teaterstykke i skolen. Deres far synes det er noget socialistisk pjat men nøjes med at trække på skuldrene, mens Penny synes det er skønt, at døtrene er så kreative og tør stå ved deres egen mening.

Men pludselig dør Pennys mor, og hun må tage til Meadow Farm i Caroline County, Virginia, dels til begravelsen, men også fordi hendes dødeligt syge far ikke længere kan styre stutteriet. Pennys mand er professor og ved intet om heste, og hun selv opgav karrieren for at få en familie (som man jo gjorde i 60’erne og 70’erne), så alt tegner til at Meadow Farm skal sælges. Da Penny graver dybere, opdager hun dog, at deres kontraktansatte træner Mr. Earl Jansen forsøger at sælge stutteriet til næsten halvdelen af hvad det er værd, fordi han også er ansat af køberen.

Penny bliver så vred, at hun smider Jansen på porten og får overtalt sin mand til at de beholder Meadow Farm. Den eneste, der tror på at stutteriet kan komme på fode igen, er Penny selv, og da Secretariat – et kastanjebrunt hingsteføl med kælenavnet Big Red – en dag kommer til verden i stalden, bruger Penny al sin stædighed og vrede på at finde den bedste træner, den anbefalede Lucien “Superfly” Laurin (John Malkovich). Men Lucien Lurins personlighed er lige så særpræget som Secretariats.

Bygger på virkelige begivenheder

‘Secretariat’ er et skønt drama filmatiseret af Disney ud fra en virkelig hændelse om den amerikanske-fuldblod væddeløbshest af samme navn. Secretariat blev i 1973 den første amerikanske ‘Trippel Crown’-mester i 25 år, der samtidig satte nye rekorder i to af de tre væddeløb: The Kentucky Derby og Belmont Stakes – rekorder der endnu ikke er slået i dag.

Tårer man ikke ville have været foruden

Nogle gange kan Disney-dramaer være lidt overromantiserede og idylliske, men ikke ‘Secretariat’. Realismen er stor, og der bliver ikke lagt fingrene imellem, når følsomme emner som død og sygdom og kontroversielle emner som krig omtales. Det gør filmen utrolig stærk. Man tager det hele alvorligt og derfor kommer der også lidt tårer frem i enkelte scener, men alligevel tårer man ikke ville have været foruden.

Ikke en hestefilm for de yngre ridepiger

‘Secretariat’ har ikke dansk tale, hvilket passer meget godt med at filmen er for teenagere og voksne. Det er altså ikke umiddelbart en hestefilm for de yngre ridepiger, som animationen ‘Spirit – hingsten fra Cimarron’ for eksempel er det.

Uforudsigeligt drama

Selvom jeg aldrig bliver heste-ekspert, kan jeg alligevel genkende et virkelig hyggeligt og spændende drama, når jeg ser et. ‘Secretariat’ er ét af dem og ét af de få som vil blive husket for sin realistiske skildring af den virkelige ‘Secretariat’. Det er en film med skøn girl-power, humor på den intelligente måde – nemlig Lucien “Superfly” Laurins specielle personlighed – og det er en spændende film fordi hestevæddeløbene og specielt slutningen er helt uforudsigelige. En unik film for unge og voksne, der holder af heste — og så er den forresten spækket med skøn musik og efterfulgt af en 14-minutter lang interessant dokumentar om den rigtige ‘Secretariat’.
EKSTRA DVD
• Heart Of A Champion – An Inside Look At Secretariat, One Of The Most Famous
Thoroughbred Horses Ever Known.
• Deleted Scenes – With Optional Commentary By Director Randall Wallace
• Music Video – AJ Michalka “It´s Who You Are”

EKSTRA Blu-ray
• Heart Of A Champion
• Choreographing The Races
• A Director’s Inspiration: A Conversation With The Real Penny Chenery
• Audio Commentary By Director Randall Wallace
• Deleted Scenes
• Music Video – AJ Michalka ”It’s Who You Are”