Seksuel debut: Det kan ikke undgås at kommentere på den temmelig provokerende for- og bagside som for syns skyld er sej at have stående, når der er venner på besøg, men som næsten ikke kan undgå at blive skubbet til side, så snart mor og far træder ind i rummet. Med titlen på en af P!nks første store hits på bag’en, er min første tanke, at ‘Forbandede mødom’ bestemt tegner godt.

Af Majasol Meisling Ryberg, 17 år

Titel:

‘Forbandede mødom’

Forfatter:

Sarah Engell

Sider:

144

Udkom:

2011

Forlag:

Carlsen

Følelses-barometer:

Veninderne Maria og Christina skal i 9. klasse efter sommerferien. I flere måneder har Maria været kærester med sin to år ældre boksetræner, Jannick, men det har ikke udviklet sig til mere end kys og nusseri. Christina har imidlertid fået sig en kæreste, Mick, som ikke ønsker andet af hende end sex, og hun kæmper ihærdigt for at kunne følge med i hans tempo. For ikke at være alene om at bevæge sig ind på det ukendte territorium, presser Christina derfor Maria til selv at få sin seksuelle debut med Jannick.

Kommet for at blive

Når man som læser påbegynder ”Forbandede mødom”, så vil man næppe blive skuffet, fordi man allerede efter udgivelsen af debutromanen ”Hvis Bare” har erfaret, at Sarah Engell er kommet for at blive. Efter to lange år sidder Sarah Engell klar med både hendes anden og tredje roman hvorfra den sidstnævnte, ”Forbandet Mødom”, er tildelt unge som holder af at udforske den samme realistiske genre som debutten var.

Farten lidt ned Engell

‘Forbandet Mødom’ er en meget overkommelig bog, både hvad angår sideantallet men også rent historiemæssigt. At dømme ud fra bagsideteksten, lyder bogen næppe til at være indehaver af et stort plot som rækker vidt og bredt, og sandheden er, at det gør den heller ikke. Bogen, der rummer 192 sider, er hurtigt læst, og selvom det er en glimrende bog, så er der nogle steder hvor den undlader at gå i detaljer; steder som åbner op for en rolig tænkepause. Som Jesper Wung-Sung havde i ‘Den Sidste Henrettelse’, har Sarah Engell også et klart billede af, hvad hun vil fortælle fra start. Derfor bliver de oplagte sidehistorier – som ikke styrker selve hovedfortælling – skåret fra, men i farten bliver der af og til foretaget for store hop imellem de forskellige afsnit, som gør det svært ikke at få et pusterum og bare slappe af og få noget kvalitetstid med hovedpersonen Maria.

Uddrag af ‘Forbandede mødom’

Jeg svinger med benene fra den hvide havebænk. Mit hjerte hamrer. Jeg holder hårdt om mobilen og skriver:

Jeg er liderlig

Skærmen lyser bag ordene. Jeg læser sætningen flere gange i træk, former den lydløst på læberne.
En kakadue skræpper højt.
Jeg ser op mod huset. Gennem stuevinduet kan jeg ane det flakkende lys fra fjernsynet. Jeg trommer på siden af mobilen. Så sletter jeg beskeden med små, hårde tryk og rejser mig fra bænken.

Spejlvendt hvor det betyder noget

Persongalleriet er ikke meget stort og passer derfor fint til historien, der heller ikke er så omfattende. Hovedfigurerne Maria og Christina er komplette modsætninger hvor det betyder noget; Maria er usikker, tøvende, og har endnu ikke fundet ro i sin seksualitet, mens Christina uden tøven kaster sig ud i regnen for at gribe alle regndråberne, i håb om at prøve det hele.

Konflikten imellem de to veninder forekommer troværdig, og det var spændende at følge Maria og hendes håndtering af situationen. Sammenspillet imellem Christina og Maria fungerer godt, og samhørigheden imellem venneparet bliver hurtigt bemærket. Det er de to mandelige roller, Christinas nye kæreste Mick og Marias kæreste Jannick, som skuffer, med deres manglende personligheder. Især Jannick, den evige generte knægt, som tit synes slet ikke at have åbnet op for Maria. I nogle scener forekom det at Jannick var direkte ubehageligt tilpas, og det smitter af på læseren, som straks føler sig både utilpas og akavet. Selvom det er tydeligt at bide mærke i – at Sarah har forsøgt at skabe en overfladisk teenager med sex på hjernen igennem Mick – så var hans tilstedeværelse for lille til at billedet, for mig, blev fuldendt.

Fortsættelse på vej

I juni måned bloggede Sarah Engell om, at ‘Forbandet Mødom 2’ var begyndt at tage form på Kalaset på Nørrebro. I august vendte hun tilbage til emnet og offentliggjorde, at fortsættelsen har planlagt udgivelse i maj 2012. ‘Forbandet Mødom’ slutter af på en skuffende måde, så en fortsættelse er ivrigt værdsat herfra. Hvad handlingen kommer til at gå ud på i det næste bind, og om 2′eren bibeholder titlen ‘Forbandet Mødom 2’, må vi blot være tålmodige med at få svar på.

Overskrift

Sarah Engell er en udmærket forfatter, som er værd at stifte bekendtskab med, og som lader til at have et godt tag på ungdomsromaner, både hvad angår sprog og handling. Kan du lide bøger såsom Renée Toft Simonsens ‘Dømt til frihed’ eller Sanne Søndergaards ‘Kære Dødsbog’, vil Forbandede Mødom’, som bevæger sig inden for den samme realistiske genre, være et oplagt valg. Jeg ser glædeligt frem til den næste ungdomsbog som bærer Sarah Engells navn.