Emma og Dexter er færdige med universitetet og verden ligger for deres fødder. Men hvilken retning vælger de hver især at gå? Og hvor vil de være d. 15. juli de næste 20 år? Tag med på en rejse fuld af venskab, grin, kærlighed og sorg i ’Samme dag næste år’!

Af Rebecca Johansen, 16 år

Titel:

‘Samme dag næste år’

Instruktør:

Lone Scherfig

Land:

Storbritannien/Danmark

Distributør:

SF Film

Premieredato:

29. september 2011

Datoen er den 15. Juli 1988. Emma (Anne Hathaway) og Dexter (Jim Sturgess) er lige vågnet, efter at have tilbragt natten sammen. De har lige dimitteret fra universitetet og verden ligger for deres fødder. De vælger at tilbringe dagen sammen og lover hinanden ikke at miste kontakten.

’Samme dag næste år’ er instrueret af den danske Lone Scherfig (An Education) baseret på bogen af samme navn af David Nicholls, der handler om to menneskers glæder, sorger, håb, drømme og chancer i livet. Hvordan det går dem, når vi møder én gang om året igennem tyve år er meget forskelligt, men datoen er altid den samme. Den 15. juli.

En film jeg så frem til

’Samme dag næste år’ er en film, jeg har set utrolig meget frem til at se. Ikke nok med, at jeg har læst og elsket bogen bag og historien fascinerede mig, så glædede jeg mig til at se, hvordan de havde tænkt sig at fortælle og beskrive Emma og Dexters liv gennem tyve år. I denne historie findes der to personer, der ændrer sig enormt meget, men alligevel forbliver de samme. Vi følger dem praktisk talt hele deres liv og selvom de stadig har de samme drømme, som de startede ud med, da de lige var færdige med universitet, så bliver man alligevel noget overrasket over, hvilke retninger deres liv har taget.

Flot og charmerende

Filmen var virkelig flot og charmerende. Landskaberne og bybillederne var smukke, og derudover var Anne Hathaway og Jim Sturgess brilliante i deres roller som Emma og Dexter. De havde den kemi, som jeg have håbet på, de ville have. Én ting er at læse en bog og forstille sig nogle personer – en anden ting er at se dem på det store lærred!
Det eneste jeg kan sætte fingeren på, var at et par scener fra bogen, jeg elskede, manglede og jeg følte ikke rigtig, at filmen var så uddybende, som den kunne have været. Jeg kunne ikke lade være med at tænke: Forstår de, der kun har set filmen egentlig, hvad det her betyder? Men derudover, så synes jeg faktisk, at det var en vellykket filmatisering trods lidt mangler.

Ondt i maven

Jeg var vild med de flydende overgange mellem årene, og fra hvert år, der gik, sad jeg og fik mere og mere ondt i maven; jeg ville ikke give slip på Dex og Em. Godt nok havde jeg læst bogen og jeg vidste jo egentlig godt, hvad den endte med – men det er hårdt at sige farvel for anden gang til to personer, man har grædt og grint med. To personer man elsker mere og mere, for hvert år der går.

En historie fuld af varme

’Samme dag næste år’ er en historie om venskab, kærlighed og er fuld af varme. Den handler om at holde fast i sine venner, hvor stor en støtte de kan være, at finde sin plads i livet.
’Samme dag næste år’ var en dejlig film, og jeg håber virkelig, at folk vil elske den ligeså meget, som jeg gjorde.
Tag en ven eller en veninde under armen og vær parat til en film, der vil bringe et virvar af følelser op i dig. På den gode måde.