Julefilm: Jeg synes egentlig ikke traileren så særlig spændende ud, men efter fem minutter i biffen, var jeg solgt. ‘Arthurs julegaveræs’ er spækket med god humor og god julestemning. Langhårede prinsesser er skiftet ud med indsatsstyrke-alfer, højteknologi og bedstefar julemand, der minder en kende om ‘Stewart Stardust’. 😉 Det her er filmen, som farmand tager ind og ser med børnene, fordi han får mindst lige så meget ud af den selv.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Arthurs julegaveræs 3D’

Instruktør:

Sarah Smith

Land:

Storbritannien

Distributør:

Sony Pictures/USA

Premieredato:

24. november 2011

Følelses-barometer:
Der går frygtelige mange rygter om julemanden. Specielt det med, at hvis han skulle nå rundt til alle jordens børn på bare én enkelt nat, så skulle kanen bevæge sig så hurtigt, at rensdyrene ville brændte op i atmosfæren. Derfor kommer nu den store spoiler: Julemanden når kun rundt til alle jordens børn, fordi — han flyver i et rumskib med tusindvis af alfer til at hjælpe sig!

Vi hopper nord for Grønland, hvor Arthur, julemandens søn, dog ikke får lov til at hjælpe med det praktiske. Det er han alt for klodset til. Han kan til gengæld sidde på sit kontor og åbne brevene fra alle børnene – helt alene – så han ikke skader nogen. Han læser et specielt sødt brev fra Gwen i England, der mest af alt ønsker sig en lyserød pigecykel — men kun hvis Arthur kan love, at rensdyrene IKKE brænder op ved leveringen.

Hele mission julegave lykkes for operationscenter Nordpolen, hvis man lige ser bort fra, at ét barn er blevet glemt! Gwens lille lyserøde pigecykel ligger tilbage. Julemandens ældste søn, Steve, der er førstemand i foretagende, synes det er en meget fin lille fejlpromille ud af milliarder af børn, men Arthur nægter at overse Gwens højeste ønske. Sammen med bedstefar julemand finder han derfor den gamle kane og de udslidte rensdyr frem. De skal ud med Gwens gave, så hun kan bevare sin tro på julemanden!

Animeret af ‘F for får’-selskabet

‘Arthurs julegaveræs’ er en samproduktion mellem Sony Pictures Animation og det britiske Ardmann, der nok er mest kendt for stop-motion animationerne ‘Walter og Trofast” og “F for får”. Kan man lide i humoren i specielt ‘F for får’ (Shaun the Sheep), så ved man allerede, hvad man kan vente sig i ‘Arthurs julegaveræs’.

Få animerede julefilm

Der er egentlig ikke lavet særlig mange succesfulde jule-animationsfilm. Masser af tegnefilm, men ikke computeranimationer. Selvom ‘Polar-Ekspressen’ fra 2004 er virkelig stiv i de menneskelige animationer, har den nok, trods alt, den bedste og mest unikke julehistorie. ‘Arthus juleræs’ har ikke en unik historie, men karaktererne og miljøet de færdes i, er forfriskende nye og inspirerende. De stærke hovedpersoner, de gode danske stemmer og de charmerende søde alfer, giver straks en feelgood-fornemmelse, der bevares filmen igennem. 3D-effekterne sidder rigtig godt – specielt oppe i rumskibet – og det er en af de film, jeg var glad for, jeg ikke valgte i 2D.

Så sindssyg sjov

‘Arthurs juleræs’ blev set på et børneforladt anmeldertidspunkt, så jeg var alene i biografen, og hvis børn og forældre ved hvad de er sluppet for, vil de takke mig mange gange for at vi ikke mødtes. Jeg skraldgrinede nemlig! Ikke hele tiden, men hvert femte minut var der en eller anden lille detalje, der var så sindssyg sjov, at jeg dårlig kunne tro mine egne øjne og pludselig hørte min egen høje latter runge i salen (ups). Selvom det er Lars Knutzon, der lægger stemme til Bedstefar julemand, er karakteren en ren ‘Stewart Stardust’, der i stedet for Maxipuch og Bjørnebryg, blot lader udtjente rensdyr slæbe sig af sted i old-fashioned kane, mens gebisset klaprer. De danske stemmer betyder alt i animationsfilm, og de sidder virkelig godt i ‘Arthurs juleræs’. Vicki Berlin står for Bryony, og hende kan jeg aldrig få for meget af, altså Vicki. Jeg skal sent glemme hendes suveræne præstation i Disney-animationen ‘Bolt’, hvor hun lagde stemme til katten Mittens.

Tag en pude med

Det var ikke de rappe replikker, men derimod alt det usagte: bevægelser, hentydninger, pinlige situationer og sjove lyde, der gjorde det morsomt i ‘Arthurs juleræs’. Masser af børnehumor, uden det blev plat, og lige så meget voksenhumor, så man på ingen måde kedede sig. De animationsfilm, der tilgodeser alle aldre, har jeg altid elsket højest. Så er der noget ved at gå i biografen med børnene, men måske skal man lige tage en pude med, man kan kvæle sin latter med, så man ikke forstyrrer de små poder alt for meget. Modsat den danske flop-animation, ‘Niko og de flyvende rensdyr’, der for tre år siden skulle gøre os i julehumør, men desværre lige havde glemt alt med jul, er ‘Arthurs juleræs’ enormt gennemført med juleriet. Selvom det ikke engang er blevet første december, nåede jeg at blive helt julerørt indtil flere gange.

Humoren er fællesnævneren

Pigerne elsker prinsesser og romantik i animationsfilmene. Drengene elsker fart, teknik og maskiner, og det er der altså mest af i ‘Arthurs juleræs’. Fællesnævneren er dog humoren, så hvis man er en pige, der elsker at grine, kan man sikkert tilgive at operationscenter Nordpolen er spækket med elektronik, samt at alferne opererer som små medlemmer af indsatsstyrken. Hvis ikke, må farmand få bagdelen op af sofaen og tage sønnerne med i biffen, for det her er altså en julefilm, der skal ses i biografen i 3D.

Danske stemmer:
ARTHUR: Julian Thiesgaard Kellerman
JULEBEDSTE: Lars Knutzon
JULEMAND: Nis Bank-Mikkelsen
STEVE: Mads M. Nielsen
FRU JULEMAND: Helle Hertz
BRYONY: Vicki Berlin
PETER: Christian Fuhlendorff
NORDPOLEN COMPUTER: Anja Bolette Skov Nielsen
GWEN: Mia Aunbirk