Musik: Vocaloid er en japansk software, som man bruger til at lave musik med kunstige stemmer. Det er meget stort i Japan, men desværre ikke så stort i Danmark, og der er ikke særlig mange danskere, der kender til Vocaloid. Derfor vil jeg nu give dig en rundtur i Vocaloids fantastiske verden.

Af Freja Anderson

Vocaloid-softwaren er en japansk software, udgivet af Yamaha, der bruges til at lave musik. Den fungerer ved, at man skriver én stavelse af gangen og vælger hvilken tone, de forskellige stavelser skal ligge på, og så bliver det sunget af en kunstig stemme. Alle de japanske stemmer og nogle af de engelske har en figur, der hører til stemmen. Alle figurerne er forskellige og har hver deres personlighed. De figurer bliver kaldt Vocaloids.

Alle Vocaloids, både dem med og dem uden figurer, har et character item. Et character item er en form for maskot eller yndlingsting, og alle Vocaloids har hver sin. De mest populære Vocaloids er de japanske, hvilket sandsynligvis er, fordi Vocaloid er mere populært i Japan end i resten af verdenen. Det er også derfor, de fleste af sangene er på japansk.

Vocaloid-sangene bliver lavet af forskellige mennesker, og når sangene er færdige lægger de dem på Youtube med en musikvideo, der enten er animeret, et slideshow eller lavet i MikuMikuDance. Vocaloids synger oftest sange som dem der ligger videoen ud selv har skrevet, men ind imellem laver de også covers på hinandens sange. Især sange som ‘Magnet’ og ‘Love Is War’ er der mange covers på.

Figurerne

Der er rigtig mange Vocaloids, og her er slet ikke plads til at skrive om dem alle sammen. Der er faktisk så mange, at jeg ikke har hørt sange fra dem alle. Så i stedet skriver jeg lidt om dem, jeg har lagt mest mærke til.

Hatsune Miku
Miku er den mest populære Vocaloid. Hendes stemme er flot, og hun er nuttet. Mange af hendes sange er glade og søde, men der er også nogle mere alvorlige. Men for det meste holder hun det nuttede image. Hendes stemmesoftware er japansk. Det betyder, at hun udtaler ordene som de ville lyde på japansk. Derfor er de fleste af hendes sange også japanske, men der er mange som synes, at det lyder rigtigt sødt når hun taler engelsk, med en meget japansk accent, så derfor har hun også en del engelske sange. Hendes character item er en porre.


Kagamine Rin og Len
Selvom mange opfatter Rin og Len som tvillinger, bliver de næsten lige så ofte fremstillet som kærester eller bedste venner i deres videoer. Deres navne betyder, at de er hinandens modparter, eller at de er spejlbilleder af hinanden, og man kan selv bestemme hvilket forhold, man synes de har. De optræder både sammen og hver for sig. De er de yngste Vocaloids, de er begge 14 år, og derfor har deres sange tendens til at være mere barnlige end de andre Vocaloids’. Rins character item er en mikan (en citrus frugt der ligner lidt en mandarin) og Lens er en banan. De har også et fælles character item, og det er en vejtromle.


MEIKO
Meiko var den første af de japanske Vocaloids, der kom frem, men hun bliver ikke brugt så tit længere. Hendes character item er en kop sake (japansk risvin).

KAITO
Kaito var oprindeligt Meikos modstykke, men han og Miku er også et meget populært par. Han var den første mandlige Vocaloid. Han har en svaghed for slik og lignende, hvilket mange fans synes er virkeligt sødt. Der er nogle problemer med hans stemme, men mange Vocaloid-fans har fundet hans særprægede, lidt svingende, stemme charmerende, så på trods af sine problemer har han stadigvæk lige så mange fans som de andre Vocaloids. Der er sange, hvor hans stemme lyder næsten lige så god som de andres, men også nogle hvor det er mindre godt. Hans software har ikke solgt så godt, og derfor er der generelt få mandlige Vocaloids. Hans character item er en is.


Kamui Gakupo
Gakupo er en anden af de mandlige Vocaloids. Han bliver tit sat sammen med Luka. Hans udseende er inspireret af samuraier, og han var med til at gøre de mandlige Vocaloids populære igen. Hans character item er en aubergine.

Megurine Luka
Luka har, udover sin japanske stemme-software, også en engelsk stemmesoftware. Derfor bliver hun tit brugt til at lave covers på populære sange. Hun har sange på både japansk og engelsk. Hendes character item er en tunfisk.

MikuMikuDance

MikuMikuDance (MMD) er en freeware, lavet af Yu Higuchi, der bruges i mange Vocaloid videoer. Både i musikvideoer med deres egne sange, men også videoer hvor de danser til andre sange, som ikke er Vocaloid. Det kan for eksempel være Nyan Cat, Caramell Dansen eller Ievan Polkka. Især Ievan Polkka er populær, og der er blevet lavet mange videoer med forskellige Vocaloids, der danser og synger den. Der er den enkle dans, hvor de bare står og dirigerer med deres character item, og så er der den mere avancerede, som er her. Der er også mange, der laver deres videoer med Project Diva. Det er et Vocaloid dansespil til PSP. I spillet er der et Edit mode, hvor man kan lave musikvideoer med Vocaloid-figurerne.

Forslag til sange du kan høre

Hvis du efter at have læst min artikel er blevet nysgerrig på Vocaloid, hvilket jeg håber du er, men ikke ved hvad sange du skal høre, så har jeg et par forslag her.

Dark Woods Circus
Dark Wood Circus er helt klart min yndlings Vocaloid sang. Den er en af de mere dystre sange, men den har også meget mening bag sig. Den er også virkelig sørgelig. Den handler om nogle cirkusser, der var i gamle dage i Japan, hvor man købte eller bortførte børn og fx skar kropsdele af dem. De børn blev så udstillet og nogle gange voldtaget, og det betalte folk for at se igennem et lille hul. Hvis børnene ikke opførte sig ordentligt, fik de smidt syre i ansigtet, og det er det blomsterne i videoen symboliserer. Andre lidt uhyggelige Vocaloid sange er bl.a. ‘Alice Human Sacrifice’, ‘Circle You, Circle You’, ‘Knowledge Of The Late, Madness’ og ‘Trick And Treat’.

Love Is War
Love Is War er en anden rigtig fed Vocaloid sang. Det er en af de mere rockede sange, og den har en rigtig fed video.