CHERUB: Har du aldrig fået læst forhistorien om, hvordan James og Lauren kom ind i Cherub, så er bind 1 ‘Ilddåb’ fra 2008 netop genoptrykt. Trænger du til noget spændende og noget andet en paranormal romance, så er Robert Muchamores populære serie et rigtig godt bud. De danske forsider ligner fejlagtigt noget for små drenge, men bøgerne rummer så meget historie og realisme, at man sagtens kan læse dem langt op i gymnasiealderen — og mange piger har vist sig at være rigtig glade for serien. Så bedøm ikke en bog ud fra dens forside. 😉

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Ilddåb’
CHERUB MISSION 1

Forfatter:

Robert Muchamore

Oversat af:

Oliver Tramsen

Originaltitel:

‘The Recruit’

Sider:

319

Udkom:

Oktober 2008 –
genoptrykt sidst i 2011

Forlag:

People’s Press Junior

Følelses-barometer:


11-årige James har masser af materielle ting, men lever et socialt sølle og forsømt liv. Moren er voldsomt overvægtig og alkoholiker og tager sig sjældent af James og halv-lillesøsteren Lauren, og James kommer ofte op at slås med de lokale baggårdsdrenge eller med de andre elever i klassen. Helt pludseligt for James, dør moren. Han føler, han står alene med Lauren, for hans kriminelle papfar Ron har altid været ligeglad med James.

Da James’ liv er ved at koge helt over i kriminelle og sociale problemer, vågner han pludselig op på et børnehjem. Han havde en idé om, at han ville blive fjernet fra Ron, men han havde ikke troet, det ville ske så pludselig, og han havde heller ikke forventet, at han blev skilt fra Lauren uden overhovedet at få lov til at sige farvel.

Inden længe finder James dog ud af, at der er personer på børnehjemmet, der tester ham. Selv om han synes, han gør alt forkert, vågner han igen op et fremmed sted. Denne gang på Cherub’s hemmelige base for børne- og ungdomsagenter, hvor der er en streng hakkeorden efter børnenes T-shirt-farve.

Første bind er blevet genoptrykt

‘Ilddåb’er først bind i Robert Muchamores virkelig populære børne- og ungdomsserie om Cherub-agenterne. People’ Press har netop genoptrykt ‘Ilddåb’, der ellers udkom første gang i Danmark i oktober 2008. Umiddelbart har jeg altid syntes, at de danske forsider på Cherub-serien stemmer meget dårligt overens med indholdet. Tegningerne udenpå ligner noget for drenge på 8-10 år, mens serien reelt er for unge fra 11-17 år. For Cherub er hverken som en dårlig dansk børnekrimi eller langt-ude-superhelte, der kan smadre alt og alle. Cherub er den mest realistiske serie for drenge og paranormal-romance-trætte piger, som jeg nogensinde har læst.

Det kan måske umiddelbart lyde urealistisk at sætte børn til at være rigtig agenter, men sådan som Cherub-skolen rent praktisk kører, kunne den godt realiseres og eksistere i virkeligheden. Ingen af børnene eller de unge har overnaturlige evner. De er måske følelsesmæssigt lidt hårdere end normale børn, med Cherub’erne græder også, bliver forelsket, kærester og pjækker fra lektionerne, ligesom børn og unge ville gøre det i virkeligheden.

Styr på både følelser og teknik

Det aller bedste ved Muchamore, er at han både har styr på de unges følelser som teenagere og samtidig er drenget teknik-nørd. Robert Muchamore begyndte selv som privatdetektiv i 1991, men han beskriver alligevel 90′erne som et kedeligt årti for ham. Så selv om man skulle tro, at hans store viden om alle drenge-tingene i Cherub kommer fra et hektisk liv som detektiv, er det måske snarere kedsomhed, der har drevet Muchamore til at læse så meget om teknik.

Nørdet, ja bestemt, men en virkelig spændende detalje for IT-, elektronik- og action-interesserede drenge og piger, som man kun kan skrive om, hvis man kender teknikken i virkeligheden. Og Muchamore kender så altså lige til fly, biler, både, motorer, slagvåben, knive, skydevåben, bomber, forhørsmetoder, sløring, aflytning, kampsport, selvforsvar, mobiltelefoner, triangulering og computere, for blot at nævne nogle få.

James’ forhistorie

Hele Cherub-serien hænger sammen, således at børnene løbende bliver ældre og Muchamore refererer til deres tidligere kærester og missionspartnere, men hver bog rummer alligevel en afsluttende historier, så man i praksis kan læse bøgerne uafhængigt af hinanden. ‘Ilddåb’ – bog 1 – er det dog rigtig synd at springe over, fordi den netop rummer forhistorien om James og hans lillesøster Lauren. James’ møde med hele Cherub-træningsskolen er det mest spændende og sjove i ‘Ilddåb’. Der sluttes godt nok af med en kort startmission mod nogle såkaldte øko-terrorister, der vil skabe ballade ved et topmøde, men det er faktisk den kedeligste del i ‘Ilddåb’. Så hvis du ikke lige bliver fanget helt så meget af den mission, skal du bestemt ikke opgive serien. Muchamore skulle selvfølgelig også lige lære hvordan man skriver en spændende mission for Cherub’erne, og det bliver meget, meget bedre i de næste bøger i serien.

Har du aldrig fået læst Cherub, men er du til action, humor, kærlighed og spænding i et realistisk univers, så skulle du bestemt kaste dig ud i en Cherub-ilddåb sammen med James.

Uddrag af ‘Ilddåb’

Da James nåede deres vej, var det næsten mørkt. To fyre hoppede frem fra deres skjul bag en hæk. En af dem greb fat i James, smækkede ham op imod væggen og vred hans arm hårdt om bag ryggen.
“Hej, James,” sagde han helt tæt ved James’ øre. “Vi har ventet på dig.”
Den anden fyr tog fat i Lauren og holdt hånden over hendes mund for at forhindre hende i at skrige.
James havde aldrig før følt sig så dum. Mens han havde været bekymret for hvordan hans mor ville tage det, for ikke at tale om skolen og måske endda politiet, havde han glemt noget meget vigtigt: Samantha Jennings havde en bror der var seksten år gammel.