Walt Disney Klassikere: Det er en skøn fornemmelse, at eje Disneys klassikere. Specielt når de kommer i bedre og bedre kvalitet. ‘Lady og Vagabonden’ er én af de aller bedste, for det er selvfølgelig ikke en tilfældighed, at vi hvert år ved juletid kniber en tåre, når Vagabonden inviterer Lady på spaghetti med ekstra mange kødboller hos Tony’s. Vi ser det klip hvert år, fordi det er noget af det mest romantiske Disney-folkene nogensinde har skabt. Også her 57 år efter biografpremieren.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Lady og Vagabonden’

Spilletid:

73 minutter

Land:

USA

Produktionsår:

1955

Distributør:

Disney

Udgives:

6. marts 2012

Følelses-barometer:Sne, juletid og en kær hundehvalp i julegave i Per og Darlings fornemme villa, bygger historien op om den fine lille rigmandshund Lady og dens absolutte modsætning, den herreløse Vagabond. Temaerne er både fascinationen af ens egen modsætning, og følelsen omkring dét at komme i anden række. Lady bliver nemlig overset, da der pludselig kommer en baby i Per og Darlings hjem, og så er det, hun søger oplevelser og venskaber uden for hjemmets fire vægge. Iscenesættelsen er blevet perfekt. To hunde, der forelsker sig i hinanden, kan ikke blive mere romantisk i Disneys forunderlige verden, når Lady’s skælmske og bedårende øjne slår benene fuldstændig væk under Vagabonden.

Forberedelser til ‘Lady og Vagabonden’ begyndte allerede i 1936, men først i 1955 havde man bearbejdet idéerne så meget, at både historie, animationen og musikken var perfekt. Arbejdet går så langt tilbage, at mange af dem, der kom på idéerne ikke lever længere, og i den fascinerende 52 minutter lange dokumentar om tilblivelsen af tegnefilmen, som ligger som ekstramateriale, hører vi også, at folk ikke rigtig kan huske om Lady blev inspireret af en filmmands cockerspaniel eller det var en springerspaniel. Sandheden er, at filmmandens hund var en springerspaniel, men at Lady i filmen blev en cockerspaniel.

‘Lady og Vagabonden’ har den romantiske, klassiske underlægningsmusik som var inde i 50’erne, og som vi stadig bliver så nostalgiske over ved juletid. Sådan lægger man ikke musik på animationer længere, og det gør netop filmen til at dyrebart minde om en romantisk, svunden tegnefilmstid. Der er også nogle søde sange med, blandt andet har de to frække siameserkatte, der forsøger at overtage Lady’s hus, en rigtig sjov vise, som også ligger på ekstramaterialet.

Vi får også alle de smukke tegninger at se, som blev brugt som idéer til den romantiske spaghetti-scene, og vi hører historien om at Walt Disney ikke synes det lød særlig lækkert at hunde skulle æde spaghetti i hans film, men da Frank, hans animator insisterede og fortsatte med at udvikle scenen til det vi kender i dag, accepterede Walt alligevel. Pudsigt, at netop dén scene med tiden er blevet filmens vigtigste kendetegn.

I bund og grund er ekstramaterialet helt unikt og detaljeret i alle facetter af filmen på blu-ray-versionen. Det er alt det, man har drømt om at få, når man en dag udviklede optiske medier, der kunne rumme meget mere end dvd’en. Dvd’ens ekstramateriale rummer en rimelig kedelig 10 minutter dokumentar om hunde, som næsten ikke handler om ‘Lady og Vagabonden’s hunde, samt Diana Miller, der fortæller om Disneyland. Det var den kedeligste af dokumentarerne, som også lå på blu-ray-versionen. Kedelig, fordi den heller ikke handler om ‘Lady og Vagabonden’.

Bundregnskabet bliver, at på blu-ray får du alt, du overhovedet kan drømme om af historie om ‘Lady og Vagabonden’, og på dvd-versionen får du nul og niks om baggrunden. Da blu-ray afspillerne nu er kommet ned på den rigtige side af 500 kroner, kan jeg kun sige, at det er nu, man bør skifte, eller i hvert fald købe combo-pack’en, der både rummer blu-ray og dvd, så man er fremtidssikret til den dag, man endelig køber blu-ray.

Selve ‘Lady og Vagabonden’ er til 6 store stjerner, og ekstramaterialet på blu-ray’en er også til 6 stjerner. Da 6 stjerner er vores højeste karakter på Kultur For Unge, må vi konstatere at 6 plus 6 giver … 6. 😉

Elsker du Disney og gammeldags tegnefilm er det her et absolut ‘must have’! Og man får rigtig meget for pengene i combo-pack’en og blu-ray-versionen.

Ekstramaterialet på Blu-ray
• Diane Disney Miller fortæller om åbningen af Disneyland, og om deres lejlighed inde i forlystelsesparken. (7 minutter)
• 3 slettede scener fra filmen, fortalt med storyboard. (19 minutter)
• Historien om ‘I’m free as a breeze’, sangen, der aldrig blev optaget til filmen. (2 minutter)
• Tilblivelsen af ‘Lady og Vagabonden’ (52 minutter)
• En beretning om Storyboardets historie i film (13 minutter)
• Original storyboard af ‘Lady og Vagabonden’ fra 1943 (12 minutter)
• Storyboard om Siameserkattenes sang (2 minutter)

Ekstramaterialet på DVD
• Diane Disney Miller fortæller om åbningen af Disneyland, og om deres lejlighed inde i forlystelsesparken. (7 minutter)
• Hvalpe-pedia. Dokumentar om hunde. (9 minutter)VIND ‘LADY OG VAGABONDEN’ som Combo-pack (både blu-ray og dvd)

Konkurrence-spørgsmål: Lady bliver forelsket i Vagabonden, men hvad hedder Lady’s to andre hundevenner på vejen?

Svaret var: Skot og Trofast. Stort tillykke til Emilie Frederikke Mariendal, Julie Søndergaard og Sabine Breusch. En skøn film er på vej til jer.

Regler: Når du deltager, accepterer du, at konkurrencen kun er for børn og unge til og med 25 år. Vinderne vil blive slået op i denne rubrik den 17. marts 2012.