‘Den yngste tempelridder’-serien: Elsker du alle elementerne i de gamle eventyrfilm, hvor heltene tog ud for at erobre verden, så er du ganske simpelt også nødt til at læse med i serien om Tristan, den yngste tempelridder.

Af Peter Henrichsen

Titel:

‘Gralens vogter’ (Den yngste tempelridder 1)

Forfatter:

Michael P. Spradlin

Originaltitel:

Keeper of the Grail (The Youngest Templar #1)

Oversat af:

Erik Barfoed

Sider:

267

Udkom:

8. marts 2011

Forlag:

Politikens Forlag

Følelses-barometer:Vi skruer tiden 821 år tilbage. Helt præcist til marts 1191. I Skt. Albans Kloster i England står den 15-årige Tristan ved kanten af et stort valg. Skal han love Gud at være tro og blive munk, ligesom cistercienser-munkene, der fandt ham som spæd på deres trappesten og opdragede ham med troen og hårdt arbejde – nok mest hårdt arbejde. Eller skal han drage ud i verden til alt det store, men også frygtelig utrygge og farlige?

For det er en usikker tid. Kong Richard “Løvehjerte” tager på adskillige korstog i mellemøsten, hvor han prøver at fordrive Saladin – leder af de muslimske styrker – og saracenerne fra Det hellige land. Ingen ved rigtigt hvordan det hele vil ende, og selv de kristne kan jo blive besejret.

En dag dukker tyve ryttere op i klosteret. Tempelriddere. De er anført af sir Hugh Monort, og da munkene er gæstfri over for alle, tilbyder de tempelridderne aftensmad, en seng for natten og staldpladser til deres heste. Tristan bliver straks anerkendt af sir Thomas Leux, men på grund af en episode i stalden, ser sir Hugh sig lige så sur på Tristan, som sir Thomas er glad for ham. Der går heller ikke lang tid inden sir Thomas kommer med det største tilbud, Tristan nogensinde har fået. Sir Thomas vil oplære Tristan som sin nye væbner og tage ham med ud på eventyr og krig i Saladins hellige land.

Da Tristan i hvert fald ikke vil være munk og ikke aner hvornår han nogensinde får et nyt tilbud af nogen, overvinder han frygten og slår til. Som sir Thomas nye væbner drager han med tempelridderne til Dover på klostrets gamle krikke, og eventyrene bliver meget større og farligere end han nogensinde havde kunnet forestille sig.

På Robin Hoods tid

‘Gralens vogter’ er første bind i amerikanske Michael P. Spradlins trilogi om de engelske tempelriddere. Egentlig havde jeg troet, at Michael var britisk, da historien jo netop tager udgangspunkt i England, men en forfatters store fascination kan selvfølgelig sagtens – og måske netop – ligge langt fra forfatterens eget lands historie.

Fra engelsk folklore kender alle jo nok fortællingerne om Robin Hood, der også foregår i det 12. århundrede med kong Richard Løvehjerte som omdrejningspunkt, og Michael Spradlin mere end antyder en forbindelse mellem Tristan, tempelridderne og karaktererne i Robin Hood. Du skal selv have lov til at opleve hvordan, og jeg er ret spændt på hvordan disse forbindelser udvikler sig i andet og tredje bind i serien.

Den idéelle introduktion til tempelriddere og kong Løvehjerte

Forlaget mener selv at ‘Gralens vogter’ er for de 9-12-årige drenge, og der sidder den ganske rigtigt lige i skabet. Sproget er varieret men nemt. Sætningerne er korte. Dialogerne er dejligt overskuelige og beskrivelserne er også rigtig enkle, men fine til at skabe gode billeder i fantasien. Desuden er den ellers ret så komplicerede historie om kong Richards korstog i Det hellige land, gjort så enkel, at den kan betragtes som den idéelle introduktion, hvis man gerne vil læse længere bøger om tempelriddere og kong Løvehjerte i det 12. århundrede.

Uddrag af ‘Gralens vogter’

Med ét fik jeg fornemmelsen af, at nogen betragtede mig. I det samme gik olielampen ud, og stalden blev kulsort.
Først troede jeg, at et vindstød havde blæst flammen ud, men stalden var uhyggeligt stille, og jeg kunne tydeligt mærke, at der var nogen.
“Hallo,” sagde jeg ud i mørket. “Hvem der?”
Intet svar.
Uden lyset fra lampen var det umuligt at se noget. Jeg syntes, jeg hørte en læderstøvle knirke, en sagte raslen af metal.
“Sir Thomas? Er det dig”
stadig intet svar. Det begyndte at prikke i nakken og skuldrene.
Der var noget galt.
Da mine øjne vænnede sig til mørket, kunne jeg svagt skimte en skikkelse i stalddøren.
Selvom jeg kendte stalden som min egen bukselomme, gik jeg forsigtigt over det jordstampede gulv i retning af døren. Jeg følte mig for i mørket og fandt olielampen for at gå tilbage til klosteret og tænde den igen i ildstedet i køkkenet. Da jeg var på vej ud, fik jeg et hårdt slag mellem skuldrene, som sendte mig i knæ. Jeg råbte af smerte og faldt om med ansigtet først.

Lige så hyggelig som Astrid Lindgrens bøger

Fordi ‘Gralens vogter’ endelig er et rigtig godt bud på en spændende lærerig, roman for de yngste drenge, betyder det dog ikke, at den isolerer sig som en børnebog kun for drenge. Faktisk er den skrevet lige så hyggeligt som Astrid Lindgrens bøger ‘Ronja Røverdatter’ og ‘Brødrene Løvehjerte’ (hvor den sidste har meget tilfælles med tempelridder-set up’et). Som voksen falder man også nemt for den, derfor er den også idéel til oplæsning, for oplæsningsbøger skal helst give både børn og voksne noget på samme tid.

Bestemt også for piger og teenagere

For at løbe alle målgrupper igennem, kan jeg uden tøven også erklære, at både preteen-piger og teenagerpiger, der kan lide en film som Prince of Persia, vil føle sig i særdeles godt selskab med Tristan og sir Thomas. Fortællingen oser nemlig af eventyr, hygge og spænding, og bogen er på ingen måde skrevet barnligt ned til læserne – som nogle forfattere gør i børnebøger – så den eneste måde, hvorpå man oplever at bogen er en børnebog, er i dens enkelhed. Der kan virkelig være elegance i at fortælle en god historie enkelt, og det har aldrig været på bekostning af hyggen — tværtimod.