Historien om Bethany Hamilton: I 2003 fik Bethany Hamilton bidt sin venstre arm af, da en haj angreb hende, mens hun hvilede på sit surfbræt på Kauai. FOR REAL! Historien gik verden rundt og nu næsten 10 år efter, er spillefilmen over den virkelige hændelse endelig blevet færdig. Ser man bort fra nogle få kvalme kristne moraler, er det en virkelig skøn og livsbekræftende film med masser af lækkert, varmt sand, kølige surfscener og plads til både spænding og tårer. ‘Soul Surfer’ byder forresten også på en masse flotte surfer-fyre med lækker Hawaii-accent, hvis det skulle være noget? 😉

Af Peter Henrichsen

Titel:

‘Soul Surfer’

Spilletid:

101 minutter

Land:

USA

Produktionsår:

2011

Distributør:

Disney

Udgives:

12. juni 2012

Følelses-barometer:Præcis på Halloween, den 31. oktober 2003 blev den kun 13-årige pige og passionerede surfer, Bethany Hamilton, angrebet af en haj, men hun slappede af på sit surfbræt på vandet ved Kauai – en af øerne i USA’s 50. stat Hawaii. Bethany mistede hele sin venstre arm, men overlevede på mirakuløs vis, og da et så aggressivt hajangreb er meget usædvanligt, gik ulykken verden rundt i aviser og på tv. Måske var det også fordi Bethany netop var så ung og så stort et surfertalent, at ulykken gik lige i hjertet på alle.

Bethany lærte AnnaSophia at surfe

I 2004 skrev Bethany Hamilton selvbiografien ‘Soul Surfer’ om selve ulykken og hvordan hun kom videre i livet uden sin venstre arm. Nu har californiske Sean McNamara valgt at instruere historien på film, for han blev lige så grebet af Bethanys beretning, da han selv er ivrig surfer. Derfor var det også utrolig vigtigt for Sean, at AnnaSophia Robb, der skulle spille Bethany, ikke blot blev fotograferet på et surfbræt foran en green screen, men at AnnaSophia rent faktisk lærte at surfe ordentligt.

Så præcist som i virkeligheden

AnnaSophia var virkelig stolt over at Bethany selv ønskede at hun skulle spille hovedrollen, og Sean sendte så AnnaSophia til Kauia flere måneder før filmoptagelserne, så Bethany kunne lære AnnaSophia at surfe.

AnnaSophia kunne samtidig få sig en masse snakke med Bethany om alle hendes følelser omkring ulykken og tiden bagefter, så AnnaSophia lige præcis vidste hvordan hun skulle spille de følelsesmæssige scener. Filmen er derfor så tæt på virkeligheden som man overhovedet kan komme det i en film baseret på virkelig hændelser.

Dennis Quaid og Helen Hunt – de perfekte forældre

Det er på mange måder en vidunderlig, livsbekræftende historie, selvom et hajangreb jo er helt forfærdeligt. Og filmen er blevet lige så fascinerende. AnnaSophia spiller så godt, at hun går direkte i hjertet på én, og Sean McNamara har virkelig krævet det bedste af det bedste til Bethanys historie, så forældrene skulle spilles af ingen mindre end Dennis Quaid og Helen Hunt.

Som et lykketræf fungerer netop Dennis og Helen så godt sammen, kan tage pis på hinanden og vise omsorg for hinanden, at man er stensikker på, at de er gift. Begge Bethanys brødre spiller også så godt, at den lille kernefamilie er én, man straks selv får lyst til at blive en del af. Det gør, at man lever sig fuldstændig ind i hele universet og hellere end gerne hopper i badetøjet med surfbrættet under armen og ud i de brusende bølger på Kauai.

Nattesurf med glowing lights

Billedsiden er så vellykket og så smuk. Der har hele tiden været tre fotografer på surfscenerne. Én på land, én i vandet og én i helikopter. Sammenklipningen af de tre vinkler, gør filmen lige så smuk, som scenen i ‘The Beach’ med Leonardo DiCaprio, som du måske husker, hvor de tre unge forventningsfuldt svømmer ud til deres nye verden på en øde ø.

I ‘Soul Surfer’ bliver vi også inviteret med til en surfer-fest om natten med fyrværkeri skudt ud over vandet og alle surferne iført fede, neonfarvede knæklys – så smukt, at man får tårer i øjnene. Soundtracket er vildt godt, og samtidig er der heftig action og spænding over surfer-konkurrencerne – det er tydeligt at Sean McNamara har lykkedes med de scener, som ellers bliver sparet væk i andre Hollywood Surfer-film.

Aldersgrænsen sat alt for højt

‘Soul Surfer’ er på rigtig mange måder en dejlig Disney-familiefilm for de større børn, og det virker helt forkert, at Medierådet for børn og unge har sat aldersgrænsen til 15 år. Den burde helt klart have været sat til 11, for selvfølgelig er det alvorligt at blive bidt af en haj, men der er ingen grimme nærbilleder og alt er holdt på pæn afstand uden særlig meget blod. Det er helt tydeligt, at man med vilje virkelig har dæmpet alt det ubehagelige mest muligt, da Sean ville fortælle en livsbekræftende historie om Bethany og på ingen måde lave en skrækfilm som ‘Dødens gab’ (Jaws). At kameraet hele tiden holder sig pænt væk fra Bethanys skadede side under ulykken, burde være blevet belønnet med en 11-års grænse i Danmark, og i Sverige har man da også sat filmen til 12 år.

Kvalm kristen morale og en enkelt dårlig skuespiller

Filmen fanger fra første scene, og jeg både græd af glæde og sorg undervejs – på den gode måde. Det eneste, der forhindrer mig i at give filmen 6 stjerner, er den kristne vinkel, som bliver meget kvalm på et tidspunkt. Der bliver sunget sange om at Gud giver og Gud tager, og Bethanys kristne ungdomsleder, Sarah (den amerikanske country-sanger Carrie Underwood) som i øvrigt aldrig har spillet med i en film før, og aldrig burde have gjort det, har et stenansigt og sidder og fabler om, at der selvfølgelig er en mening med at Bethany skulle have bidt sin arm af (for ellers gør Gud jo ikke sådan nogle ting). Støn.

Familien Hamilton er meget kristne i virkeligheden, og de ville derfor også have, at det religiøse blev skildret korrekt i filmen. Det har Sean McNamara så respekteret og gjort, og så må man selv vælge om det er Gud, der tager Bethanys arm og bagefter giver hende mod til at kæmpe videre med livet, eller det er hende selv, der skal have æren for det seje træk. Jeg holder mig personligt til det sidste, og for mit vedkommende er der lige dele respekt til Bethany Hamilton og AnnaSophia Robb!

Ekstramaterialet er forresten ekstraordinært godt! Vi får lov til at se alt samarbejdet mellem den rigtige Bethany og AnnaSophia. Det var lige dobbelt op i feel good-faktor, efter man har set filmen og gerne vil se mere – blandt andet hvordan de har sminket AnnaSophias arm! 😉

Ekstramaterialet på DVD
• Becoming Bethany
• Surfing For The Secret: Inside The Action
• The Making Of Soul Surfing
• Deleted Scenes

VIND ‘SOUL SURFER’PÅ DVD

Konkurrencen er slut Svar: USA/Amerika.

Vindere: Line Tofte, Marie-Louise Rekvad, Hejdi Norup – Tillykke I 3 😉

Regler: Når du deltager, accepterer du, at konkurrencen kun er for børn og unge til og med 25 år. Vinderne vil blive slået op i denne rubrik den 22. juni 2012.