Hjertesygdom: Jeg kunne rigtig godt lide at læse ‘Mit bankende hjerte’, fordi den er lidt anderledes end det, jeg normalt læser. Det kan godt være lidt skræmmende at skulle læse om døden og sygdomme, men også meget lærerigt.

Af Anna Katarina

Titel:

‘Mit bankende hjerte’

Forfatter:

Alf Kjetil Walgermo

Originaltitel:

‘ Mitt bankande hjarte’

Oversat af:

Ida Jessen

Sider:

233

Udkom:

23. august 2012

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:


Amanda er en helt almindelig pige på 13 år, som er forelsket i David fra sin parallelklasse. Hun er bedste veninde med Jenny, og livet er bare godt. Det bliver endnu bedre, da hende og David begynder at være venner og hænge ud sammen. Amanda kan godt mærke, at hendes hjerte hamrer i brystet, men tror bare, det er fordi, hun er forelsket. En aften besvimer hun og bliver kørt på hospitalet. Her får hun at vide, at hun har en alvorlig hjertesygdom, og hun har brug for en hjertetransplantation.

Får én til at tænke

‘Mit Bankende Hjerte’ er en bog, der virkelig får én til at tænke. Amanda bruger meget tid på at tænke på alt det, hun ikke kommer til at opleve, og hvordan hun ikke kan leve et normalt liv, nu hvor hun har en livstruende sygdom. Disse ting kan være lidt svære at læse om, når man selv er i den alder og ser, hvordan det kan gå i det uheldigste tilfælde. Man kommer til at tænke over alle livets store spørgsmål omkring livet og døden, og det kan godt være nogle lidt tunge ting at sidde og fundere over. Amanda fortæller om sit liv på en meget fangende måde, hvor man virkelig føler med Amanda og tænker ”Hvad ville jeg gøre i den situation?” På den måde får man ikke foræret alle svarene, men man skal selv finde ud af, hvordan det hele nu egentlig hænger sammen.

At holde styr på mange ting, man ikke kan kontrollere

Heldigvis handler ‘Mit Bankende Hjerte’ ikke kun om hjertesygdomme og døden; Amanda har også helt almindelige teenage-problemer ligesom alle andre. Bogen handler nemlig også meget om kærlighed og venskab. Meget af starten handler om, at Amanda er forelsket i David og hendes venskab med Jenny. Derfor er det lidt som om, at der ikke rigtig sker noget i den første del af bogen, og det er en lille smule uinteressant at læse om. Det er først, når Amanda får konstateret hjertesygdommen, at historien virkelig begynder at tage fat. Problemerne bliver større og større, og alt ting er meget svært at overskue for Amanda. Det gør også, at hendes tanker bliver dybere og mere følelsesladede. Man får et stort indblik i, hvor svært det kan være at skulle holde styr på så mange ting på en gang, som man ikke kan kontrollere.

Bliver spændende

Mit Bankende Hjerte er en bog, der har brug for lidt tid til at komme i gang. Den er aldrig kedelig i starten, men heller ikke rigtig spændende. Men det bliver den lidt senere hen, og jeg var helt fanget af den. Det er ikke en bog, man skal læse, hvis man vil læse noget sjovt. Det er ‘Mit Bankende Hjerte’ i hvert fald ikke læsestof til. Det kan godt være lidt skræmmende at skulle læse om døden og sygdomme, men også meget lærerigt. Jeg kunne rigtig godt lide at læse den, fordi den er lidt anderledes end det, jeg normalt læser. Det er dejligt, at den ikke kun handler om helt almindelige ting, men også tager nogle sværere emner op samtidig med, at der er mange ting man kan forholde sig til. ‘Mit Bankende Hjerte’ er helt klart en bog, jeg vil anbefale andre unge piger at læse!

Uddrag af ‘Mit bankende hjerte’

-Hvis David elsker dig, vil han også elske dig, selv om du er syg, sagde mor. – Du har ret, Amanda, vi skal ikke lægge skjul på det. Du kan dø. Men både far og jeg og hjertelægerne tror, at du kommer til at leve et godt og langt liv med et nyt hjerte. Det er vigtigt, at du også selv tror på det!
Det, Rune ikke havde sagt, var, hvad der kunne ske, hvis jeg ikke fit et nyt hjerte. Den slags sagde lægerne ikke til børn. Ikke engang til unge. Men mor og far sagde det til mig. De syntes, jeg skulle vide det.
Med det hjerte, jeg havde nu, ville jeg ikke kunne leve længere end til næste sommer. Det kunne kun slå i seks til tolv måneder til. Så var det slut.