Indiana Jones: Levende slanger sluppet løs omkring den nye ‘Indiana Jones: The Complete Adventures’-Blu-ray-box på Comic-Con i San Diego i sommer. Det er præcis sådan 2 boxe, som vi har været så heldige at modtage til en efterårsferie-konkurrence for dig!

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Indiana Jones – The Complete Adventures’

Instruktør:

Steven Spielberg

Land:

USA

Indeholder:

5 blu-ray discs

Distributør:

PR Nordic

Udgivet:

25. september 2012

Følelses-barometer:
De fristede os med den på Comic Con i San Diego i sommer, og ventetiden har været lang. Men nu er den her endelig i Danmark: Indiana Jones-boxen, der inderholder alle fire film i High Definition samt en femte disc med ekstramateriale, også i HD.

Dengang i 80’erne

Jeg er simpelthen vokset op med Indiana Jones, derfor er han en lige så stor del af mine rødder, som familiejul og de bedste sommerferier. Rent faktisk var Danmarks Radio ikke ligefrem hurtig med at vise storfilm som ‘Indiana Jones og Jagten på den forsvundne skat’ dengang i 80’erne, som jeg opdagede filmen ved et rent lykketræf, da jeg som ung teenager besøgte min storesøster, der var au-pair i Glasgow. Familien var taget på juleferie, og da vi havde en kæmpe villa for os selv der i det skotske, blev jeg som teknik-fascineret knægt nødt til at smugkigge i familiens VHS-maskine. Og der lå den bare! Den mest gribende og spændende film, jeg nogensinde havde set: ‘Jagten på den forsvundne skat’. Det der Skotland blev et helt uvirkelig paradis for mig, for hvorfor hulen var den film ikke kommet til ulandet Danmark endnu!?

Indy tog mig med ud på eventyr

Selv om jeg også var stor sci fi-fan og selvfølgelig havde set StarWars (1977) i biografen og kendte Harrison Ford, så var Indiana Jones altså en endnu bedre karakter end Han Solo. Imperialismen og det, at komme ud og besøge verdenen inden den blev fuldstændig kortlagt af Google og satellitter, har altid fascineret mig. Før 2. Verdenskrig var min farfar en slags opdagelsesrejsende i Mexico – også med fedora hat og revolver, og når jeg nu blev født to generationer for sent, tog Indy mig med ud på de eventyr, jeg gik og drømte om.

Bliver aldrig træt af de tre første

Jeg bliver aldrig træt af ‘Jagtens på den forsvundne skat’, Templets forbandelse’ og ‘Det sidste korstog’. Jeg kan se dem lige så mange gange, som jeg kan se ‘Venner’ kl. 17. på TV2. Det er tradition og gensynsglæde, og alligevel opdager jeg nye ting, hver gang jeg ser filmene. Nu hvor filmene er blevet mere detaljeret og digitalt restaureret, opdager jeg også detaljer, som jeg aldrig før har lagt mærke til, for pudsigt nok har jeg aldrig set Indy i biografen, men kun på VHS og DVD.

Flirten udebliver i fjerde film

Selvom jeg i mere end 20 år har brændt efter en fjerde film, er ‘Krystalkraniets Kongerige’ desværre aldrig blevet en rigtig Indiana Jones-film for mig. Cate Blanchett som Irina Spalko er for karikeret en skurk for mig, og Shia LaBeouf har ikke en fjerdedel af den charme og glimt i øjet, som far og farfar, henholdsvis Harrison Ford og Sean Connery, har i tredje film. Indy er og bliver en kvindebedårer, uanset hvor gammel han er, og det, at han slår sig til ro med Marion med træt, vaflet hår (den ved optagelserne 57-årige Karen Allen), er ikke nok til at pirre mig. Romancen og flirten udebliver, og det gør, at den ellers flotte og actionspækkede historie kommer til at mangle krydderi.

Kvaliteten bliver bedre og bedre

Kvaliteten på ‘Jagten på den forsvundne skat’ er lidt svingende. Når genstande bliver holdt tæt på kameraet, ryger de i enkelte tilfælde underligt nok ud af fokus – lidt som at se en 3D-film uden 3D-briller. De yngste film virker også lidt kornede, men jeg er ikke i tvivl om, at man har gjort, hvad man kunne for at restaurere digital. Materialet er blot så gammelt efterhånden, at man må acceptere at det langt fra er det samme, som at se en ny blu-ray film. Som man arbejder sig igennem de fire film, og de bliver yngre og yngre, bliver kvaliteten ligeledes bedre og bedre, og det er jo en stor trøst.

Over 3 timers minder og guldkorn

Ekstramaterialet er for mig noget af de vigtigste i samlebokse. Så da der kun ligger teasers og trailer som ekstramateriale på de fire film, er det en glædelig overraskelse, at der er en femte disc udelukkende med ekstramateriale. Hele 3 timer og 20 minutter ligger der på den skive, og der er ‘The making of’ fra alle filmene. De fleste af dokumentarerne havde jeg aldrig set, og det er virkelig det, man ønsker sig til jul, når man er Indy-fan. At se Steven Spielberg og George Lucas med 30 års mellemrum, giver mig samtidig en stor ærefrygt. Tænk at have fået lov til at opleve dette filmeventyr.

Samlet set går denne blu-ray-box direkte ind på 6 stjerner på grund af det gode ekstramateriale. Filmene kan man anskaffe sig én af gangen, men femte disc med de over 3 timers minder og guldkorn gør bare, at man føler sig som en del af filmholdet – og det er en oplevelse, jeg ikke vil bytte væk for noget. Så glem alle kreative, popsmarte øvelser med at tænke ud af boksen — det er nemlig i boksen, du finder Indy’s hemmelige gral.


Boxen indeholder:

Indiana Jones – The Complete Adventures

Disc 1—Raiders of the Lost Ark
Raiders of the Lost Ark is presented in 1080p high definition with English 5.1 DTS-HD Master Audio, French 5.1 Dolby Digital, Spanish 5.1 Dolby Digital, Spanish 2.0 Dolby Digital, Portuguese 5.1 Dolby Digital, Portuguese 2.0 Dolby Digital and English, English SDH, French, Spanish and Portuguese subtitles. The disc includes the following:

Teaser Trailer (HD)
Theatrical Trailer (HD)
Re-Issue Trailer (HD)

Disc 2—Indiana Jones and the Temple of Doom
Indiana Jones and the Temple of Doom is presented in 1080p high definition with English 5.1 DTS-HD Master Audio, French 5.1 Dolby Digital, Spanish 5.1 Dolby Digital, Spanish 2.0 Dolby Digital, Portuguese 5.1 Dolby Digital, Portuguese 2.0 Dolby Digital and English, English SDH, French, Spanish and Portuguese subtitles. The disc includes the following:

Teaser Trailer (HD)
Theatrical Trailer (HD)

Disc 3—Indiana Jones and the Last Crusade
Indiana Jones and the Last Crusade is presented in 1080p high definition with English 5.1 DTS-HD Master Audio, French 5.1 Dolby Digital, Spanish 5.1 Dolby Digital, Spanish 2.0 Dolby Digital, Portuguese 5.1 Dolby Digital, Portuguese 2.0 Dolby Digital and English, English SDH, French, Spanish and Portuguese subtitles. The disc includes the following:

Teaser Trailer (HD)
Theatrical Trailer (HD)

Disc 4—Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull is presented in 1080p high definition with English 5.1 DTS-HD Master Audio, French 5.1 Dolby Digital, Spanish 5.1 Dolby Digital, Portuguese 5.1 Dolby Digital and English Audio Description and English, English SDH, French, Spanish and Portuguese subtitles. The disc includes the following:

Theatrical Trailer #2 (HD)
Theatrical Trailer #3 (HD)
Theatrical Trailer #4 (HD)

Disc 5—Bonus Features
Bonus features are presented in standard and high definition (as indicated below) in English with English, French, Spanish and Portuguese subtitles.

NEW – On Set with Raiders of the Lost Ark
From Jungle to Desert
From Adventure to Legend
Making the Films
The Making of Raiders of the Lost Ark (1981 documentary previously unavailable on DVD)
The Making of Raiders of the Lost Ark
The Making of Indiana Jones and the Temple of Doom
The Making of Indiana Jones and the Last Crusade
The Making of Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (HD)
Behind the Scenes
The Stunts of Indiana Jones
The Sound of Indiana Jones
The Music of Indiana Jones
The Light and Magic of Indiana Jones
Raiders: The Melting Face!
Indiana Jones and the Creepy Crawlies (with optional pop-ups)
Travel with Indiana Jones: Locations (with optional pop-ups)
Indy’s Women: The American Film Institute Tribute
Indy’s Friends and Enemies
Iconic Props (Crystal Skull) (HD)
The Effects of Indy (Crystal Skull) (HD)
Adventures in Post Production (Crystal Skull) (HD)

Konkurrence:
Vind ‘The Complete Adventures’-boxen!

Konkurrence-regler

  • Konkurrencen er for børn og unge til og med 25 år.
  • Du deltager ved at svare på konkurrence-opgaven nedenunder. Du skal skrive fornavn, efternavn og alder i din besvarelse.
  • Du må kun skrive én kommentar og deltage én gang.
  • Den 19. oktober 2012 trækker vi lod blandt deltagerne og finder 2 vindere blandt dem, der har besvaret opgaven. Vi slår vindernavnene op her på denne konkurrence-side, og vi sender en vindermail til hver vinder.
  • Hvis vinderne ikke har svaret på den vindermail, vi sender til dem, eller på anden måde ikke har fået etableret kontakt til os senest 2. november 2012, fx via vores kontakt-e-mail som kan findes via menu’en eller på vores side på facebook, bortfalder præmien!

Konkurrence-opgave:

Opgave:

  • Fortæl os, hvad dit bedste Indiana Jones-minde er. Det kan være en speciel scene eller en oplevelse sammen med andre, hvor I har set Indiana Jones. Du bestemmer. 🙂

Lodtrækning:

19. oktober 2012, kl. 00.08: De 2 øverste i lodtrækningen vinder! Tillykke til Alex og Anna! Husk at svare hurtigt på vindermailen og senest 2. november.