Gyserhistorier: 10 gyserhistorier af Kenneth Bøgh Andersen samlet i en ny bog. Det lød bestemt som noget, jeg bare var nødt til at undersøge nærmere. Det kildede allerede i maven, da jeg så en advarsel trykt på bogens forside: “Forbudt for børn under 10 år”. Nu var der dømt hardcore-gys for preteens og teenagere. Troede jeg.

Af Peter Henrichsen

Titel:

‘Fra den mørke side’

Forfatter:

Kenneth Bøgh Andersen

Sider:

141

Udkom:

12. oktober 2012

Forlag:

Høst & Søn

Følelses-barometer:

Jeg har altid været frygtelig stor fan af praktisk taget alle spøgelses- og gyserhistorier. Specielt når de blev fortalt i et telt eller i en forladt spejderhytten langt, langt væk fra alle, der kunne hjælpe én, hvis nu …

Jeg har også altid slæbt mange gyser-novellesamlinger med på spejderture, for vi skulle jo hele tiden forsøge at overgå den skræmmende historie fra sidste tur. Det er bare nødt til at være lidt vildere og lidt mere uhyggeligt end sidste gang. Det er lidt ligesom med rutsjebaner i forlystelsesparker.

Meget korte psykologiske gys

Historierne i bogen er korte. Kun otte til 14 sider. Men Kenneth Bøgh Andersen er rigtig dygtig til at bygge en gusten stemning op. Dér, hvor alt synes normalt, men man alligevel kan mærke, at noget er galt. Og det ‘noget’ frygter man så hele historien igennem.

Historierne spiller altså på det, man kalder det psykologiske gys. Det betyder, at der ikke bliver smækket alle mulige splattereffekter og zombier på bordet, men at det er din frygt for noget, som måske kunne ske i det virkelige liv, som Kenneth Bøgh Andersen roder med.

De psykologiske gys er faktisk min favoritgenre inden for gysere. Det, der sker i historien, skal helst også kunne ske for en selv, så man knapt nok tør gå ud og børste tænder bagefter. Så er det et vellykket psykologisk gys.

Mildere end Gåsehuds-serien

Der er bare noget, der slet ikke stemmer i ‘Fra den mørke side’. Det er advarslen på forsiden, der siger ‘Forbudt for børn under 10 år’. Men historierne i bogen er meget milde, hvad angår uhygge. De er ikke engang så uhyggelige som historierne i R.L. Stines Gåsehuds-serie, og de bliver jo læst af mange børn allerede fra 8 år.

Det kunne jo være en spøg, tænkte jeg så. Det, man kalder omvendt psykologi. Hvis din mor siger, du ikke må røre julegaverne under sengen, mens hun er væk, så får du selvfølgelig lyst til at pakke dem allesammen ud – også selv om det kun er den 1. december. Så måske er det netop for at lokke børn yngre end 10 år til læse med. Men sådan er det heller ikke, for på forlagets pressemeddelelse står der rent faktisk, at bogen er til børn fra 10 år.

Uddrag af ‘Fra den mørke side’

Mikkel var bange nu. Ikke bare urolig eller bekymret, men rigtig og virkelig bange. De havde gået længe, og de havde stadig ikke fundet stien. Mørket havde taget skoven i sin favn, og det eneste lys kom fra månen. Den hang over træerne, stirrende som et ondt øje.
Adam havde sagt, at der boede en vampyr i skoven og ikke en heks. Mikkel ville ønske, at han ikke havde bragt det på bane. Selvfølgelig troede han hverken på hekse og vampyrer. Ikke om dagen i hvert fald. Men det var ikke dag. Solen var gået ned, mørket var overalt, og de var faret vild. Lige nu troede han både på vampyrer og hekse.

Ikke for teenagere

Når jeg sammenligner med alle de historier, vi har læst på spejderture, så passer historierne i ‘Fra den mørke side’ meget bedre til de 8-10-årige. Er du fyldt 11-12 år, vil du virkelig savne noget mere gys og noget mere udfordring. Mange af historierne er nemlig også ret ens. De er bygget op som det, man kalder skæbnefortællinger. Det er små historier, der har en overraskende slutning. Og når du først har hørt én historie og ved, hvad du skal lægge mærke til, så kan du alt for nemt regne slutningerne ud på de efterfølgende historier.

‘Fra den mørke side’ er en rigtig god introduktion til uhyggelige historier for dem, der lige har lært at læse. Er du allerede gyser-fan, og har du læst andre bøger af Kenneth Bøgh Andersen, for eksempel serien ‘Den store djævlekrig’, så er der ikke nok udfordring og gys for dig her. Og er du teenager, som de fleste af Kultur For Unge’s læsere er, så er det her en bog, du kan læse højt for dem på 8-9 år, ikke en bog, du selv gider læse.