‘Dødens instrumenter’-serien: Det længe ventede bind 5 i ‘Dødens Instrumenter’ er endelig kommet – eller jeg har i hvert fald ventet længe. ‘De Fortabte Sjæles By’ er en fantastisk bog fyldt med sjove kommentarer, hemmelighedsfulde løfter, romantik og ikke mindst overnaturlige væsner. Det er den bog, du skal læse, fordi du elsker at læse eller gerne vil med på eventyr i en verden fyldt med dæmoner, vampyrer, varulve, engle, warlocks og – sidst, men ikke mindst – skyggejægere.

Af Stine, 15 år

Titel:

‘De Fortabte Sjæles By’
(Dødens instrumenter 5)

Forfatter:

Cassandra Clare

Oversat af:

Mette Skot Perschke

Originaltitel:

‘City Of Lost Souls’
(The Mortal Instruments 5)

Sider:

475

Udkom:

25. januar 2013

Forlag:

Borgen

Hjemmeside:

The Mortal Instruments

Følelses-barometer:

(SPOILER! Bøgerne i serien ‘Dødens Instrumenter’ udgør en sammenhængende historie. Hvis du ikke har læst de foregående bøger, spolerer du handlingen, hvis du læser videre!)

Bogen springer stort set direkte ind der, hvor bog nummer 4 slap. Jace og Sebastian er pist væk, og de andre skyggejægere har opdaget det. Det eneste tegn på, at Jace og Sebastian har været på taget, er glasskår og blod.

Dette får hele skyggejægernes verden til at falde sammen – især Clarys og familien Lightwoods – blandt andet fordi de havde regnet med, at Sebastian endelig var død. Der er et enkelt spørgsmål, som lurer lige under overfladen hos dem alle: Hvorfor skulle Jace, som hader Sebastian, redde ham?

Clary har det forfærdeligt, hun hverken sover, spiser eller vil snakke med nogen. Hun bliver ved med at tænke på Jace. Da Jace opsøger Clary, opdager hun til sin rædsel, at Jace og Sebastian er forbundet. Sårer man den ene fysisk, sårer man også den anden, plus at det som Sebastian føler er rigtigt, syntes Jace også er rigtigt.

Hverken Clary, Alec, Isabelle, Magnus eller Simon ved hvad de skal gøre for at bryde båndet. Clary får i al hemmelighed udtænkt en plan, som på sædvanlig vis sætter hendes eget liv på spil og denne gang også Jaces. Det er starten på en lang, farefuld og gruopvækkende rejse spækket med romantik.

Speciel i forhold til de andre

‘De Fortabte Sjæles By’ er lidt speciel i forhold til de andre bøger i serien. Denne bog skifter nemlig meget mellem synsvinklerne. Man starter med at se Simons, så Clarys, og sådan skifter det mange gange. Lige umiddelbart vil du nok synes, at det lyder meget forvirrende, men det er det faktisk ikke, når man læser det. Grunden til dette kan blandt andet være, at Cassandra skriver i tredjeperson, så man finder lynhurtigt ud af, hvis synsvinkel man læser fra, da hun skriver persons navn når hun blandt andet skriver: ”Simon stod og stirrede lamslået på sin hoveddør.”

Jeg kan godt lide, at hun veksler meget mellem karaktererne, da de laver mange forskellige ting og er mange forskellige steder på samme tid. Det gør også, at man oplever mange flere ting, når man læser bogen, man opdager blandt andet, hvordan Alecs og Magnus’ forhold er helt tæt på, nemlig fra Alecs synsvinkel, samt man får bedre forståelse for de forskellige personer og kan virkelig leve sig ind i, hvordan de har det og tænker, og hvorfor de gør dit og dat.

“Skyggejægere: Ser bedre ud i sort end enkerne af vores fjender siden 1234”

Jeg syntes altså lige, jeg skal nævne skyggejægerne. Ikke nogen specielt, men bare selve skyggejægerne og universet. Jeg syntes bare, at det er så fantastisk! Cassandra har opfundet sin helt egen race af overnaturlige, og det er da for fedest. Jeg elsker skyggejægere. De er overdrevent seje, og de har næsten alle sammen en arroganthed over sig, som får dem til at virke totalt barske. Ikke at de alle sammen er barske – slet ikke – men de lader folk tro det. Og så det faktum, at de lever deres liv for at kæmpe mod dæmoner, helt ærligt, det er jo et vildt, spændingsfyldt og super blæret erhverv.

”Nu er Valentines børn omsider sammen”

Som overskriften hentyder til, kommer Clary til at tilbringe tid sammen med Sebastian og Jace. Det er utrolig sjovt, specielt og lidt mærkeligt at læse, da Jace ikke er helt sig selv og Sebastian er – tja – som Sebastian nu er. Dog har Sebastian ændret sig – påstår han – og han er begyndt at blive en smule påtrængende og endnu klammere overfor Clary. Sebastian siger blandt andet: ”Jeg er ung. Jeg er køn. Og jeg er villig til at sætte verden i brand for at opnå det, jeg vil,” og Clary beskriver Sebastian med udtrykket: ”Ondskaben emmede fra ham som røg fra et bål.”

Ikke kun kærlighed

Det skal lige tilføjes, at ‘De Fortabte Sjæles By’ ikke kun handler om kærlighed, for det gør den langt fra – jeg elsker bare kærlighed, og det er en af de ting som jeg elsker mest ved bogen. Nej, der er nemlig mange, en smule barske skal jeg nok lige tilføje, kampscener. Kampene er faktisk nogle af de steder, som Cassandra beskriver bedst, sandsynligvis for, at man får alle deltaljerne med. Noget af det fede ved kampscenerne er blandt andet, at Clary kan være ordentligt med i dem, nu hvor hun har lært at kæmpe af Jace.

Andre gode bøger

Lige umiddelbart ville jeg nok ikke sige, at der er nogle bøger eller serier, der minder om ‘De Fortabte Sjæles By’ eller bare ‘Dødens Instrumenter’-serien generelt, men hvis man tænker lidt bort fra skyggejægerne, er der måske. Der findes i hvert fald bøger med stærke kvindelige hovedroller, blandt andet bøger som ‘The Hunger Games’ af Suzanne Collins, ‘Mørkets Kræfter’ af Kelley Armstrong, ‘Divergent’ af Veronica Roth og ‘Delirium’ af Lauren Oliver. Disse bøger har enten stærke kvindelige hovedroller, eller også er der overnaturlige væsner med, eller de foregår ligefrem i et overnaturligt univers – eller måske alle tre ting. Bøgerne er selvfølgelig meget forskellige, men det er alle bøger, som jeg er vild med.

Uddrag af ‘De Fortabte Sjæles By’

”Du havde ret, Jace,” lød en stemme – kølig, men munter og forfærdelig velkendt. ”Her er ikke et øje.”
Det var, som om blodet i Clarys årer frøs til is. Hun stivnede, kunne ikke bevæge sig eller trække vejret. Hun havde ikke været så chokeret, siden hun så Valentine stikke et sværd i Jaces brystkasse. Hun mavede sig ganske langsomt hen til kanten og kiggede ned.
Hun måtte bide sig hårdt i læben for ikke at skrige.
Det skrånende loft over hende endte i en spids, hvori der sad et ovenlysvindue. Sollys strømmede ned gennem det og oplyste en del af gulvet som en projektør på en scene. Hun opdagede, at de stykker af glas, marmor og halvædelstene, der var nedfældet i gulvet, dannede et mønster – englen Raziel, bægeret og sværdet. På en af englens udstrakte vinger stod Jonathan Christopher Morgenstern.
Sebastian.

Alt i alt

Alt i alt syntes jeg, at denne bog er fantastisk – hvilket du nok har fundet ud af, efter at du har læst alle mine rosende ord. Universet er fantastisk, replikkerne – især alle de sjove kommentarer, som ikke kun kommer fra Jace i denne bog – er fantastiske, Cassandra skriver fantastisk og, tja, den er bare helt igennem fantastisk.

Bogen er bare så perfekt, og den rammer bare min bogsmag fuldstændig. Der er alle de elementer, jeg godt kan lide i en bog: Kærlighed, had, venskab, kampe – både mentalt og fysisk -, dejlige personer, eventyr og jeg kan blive ved.

Der udkommer endnu en bog på amerikansk i serien ‘Dødens Instrumenter’ i 2014, som kommer til at hedde ‘City Of Heavenly fire’. Der udkommer også nogle historier/bøger online som kommer til at hedde ‘The Bane Chronicles’, som handler om Magnus Bane og hans fortid. Den første historie udkommer den 16. april, og du kan læse mere om dem på Cassandra Clares hjemmeside.

Og til allersidst vil jeg bare gerne sige: Tag og gå i gang med at læse ‘De Fortabte Sjæles By’ og du vil blive taget med ind i Cassandra Clares eventyrlige verden som du ikke kan slippe før sidste side.