‘Les Misérables’: ’Wow’ var det første ord, der ramte mig, da filmen var slut. ’Wow, wow, wow’. Kostumerne, sminken, kulisserne, sangene, skuespillerne.

Af Kathrine, 15 år

Én af de ting, som man bestemt kunne sige ’wow’ til, var Anne Hathaways præstation. Anne Hathaway spiller kvinden Fantine, og jeg kan uden tvivl sige, at den forholdsvis korte tid hun medvirkede, helt klart er min yndlingsdel af filmen. Hele vejen igennem hendes version a ’I Dreamed A Dream’ sad jeg med tårer i øjnene og gåsehud. Hendes stemme, hendes udtryk. Det hele er med til at gøre det så fantastisk og så gennemført, og jeg kan sagtens forstå, at hun vandt en Oscar for bedste birolle. For den er fortjent.

Igennem hele filmen er der en god balance mellem de komiske numre og scener og de mere alvorlige, så i de 2 timer og 38 minutter filmen varer, er der også plads til et grin, som ikke er over Russell Crowes sangstemme.

For det eneste jeg ikke kunne sige ’wow’ til var netop hans sangtalent. Russell Crowe har en af de større roller, nemlig Javert, og han er med i filmen fra start til slut. Men hvor er det dog så også bare ærgerligt, at manden ikke kan synge. Det var til tider komisk, og steder, hvor der bare ikke skulle grines, kunne jeg ikke lade være med at trække på smilebåndet.

Det kan godt være, at autotune har kunnet redde Hugh Jackmans stemme, men det kunne ikke redde Russell Crowes. Og det er ærgerligt, at en ellers fantastisk film mister lidt af sin skønhed, fordi man på rollelisten har en skuespiller, der er tonedøv. Så havde det ikke været for hans manglende sangtalent var jeg endt på 6 ud af 6 stjerner, for filmen er helt igennem fantastisk og helt klart en biograftur værd!

”Les Misérables” følger straffefangen Jean Valjean, som gennem en barmhjertighedsgerning bliver omvendt til at gøre godt i resten af sit liv. Han skjuler sin identitet for at få succes og indflydelse, men bliver hele tiden fulgt som af en skygge af den ihærdige politiinspektør Javert, der ikke tror, at mennesket kan forandre sig. Undervejs kommer Valjean dog til at gøre arbejdersken Fantine uret, og han kommer for sent til at redde hendes liv. For at gøre det godt igen tager han sig i stedet af hendes lille datter Cosette, som han løskøber fra det skurkagtige Thénardier-par. Efter mange år i skjul, hvor Cosette vokser sig stor og smuk, trues Valjeans tilværelse på ny, da hun forelsker sig i den unge Marius – en af de revolutionære studenter, der bygger barrikader i Paris’ gader. Jean Valjean må vælge mellem at flygte eller prøve at redde Marius, og derved kommer hans veje igen til at krydses med Javerts.

Victor Hugos store roman blev i 1980 omskabt til en musical af Alain Boublil og Claude-Michel Schönberg og siden omsat til engelsk i 1985, hvorefter den har spillet kontinuerligt til i dag – også med flere opførelser herhjemme.

Med Hugh Jackman og Russell Crowe i de store roller som Jean Valjean og Javert overfører instruktøren Tom Hooper (”Kongens store tale”) verdens længst spillende musical, ”Les Misérables” til film, på en gang realistisk og fantastisk. Fra straffefangernes hårde arbejde i dokkerne til barrikaderne blandt oprørske studenter tager filmen os gennem Victor Hugos dramatiske fortælling om godt og ondt gennem tyve bevægende år af Frankrigs historie – alt samme sat i pragtfuld musik og sunget – live – af filmens skuespillere.