Rasmus Seebach – ‘Ingen kan love dig i morgen’: Varmt, ærligt, sårbart og utrolig iørefaldende. Rasmus har udviklet sig. Der er færre dansehits, men der er mere substans til eftertanke. ‘Ingen kan love dig i morgen’ er langtidsholdbart, fordi det indeholder så mange musikalske og lyriske facetter, at man kan blive ved med at gå på opdagelse i det.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Ingen kan love dig i morgen’

Kunstner:

Rasmus Seebach

Selskab:

ArtPeople –
Top Notch Music

Udgives:

4. november 2013

Det kunne være spændende at høre, hvordan du lytter til Rasmus Seebach. Jeg har nemlig lagt mærke til, at jeg lytter til hans nye albums på en helt speciel måde, og det er ikke bare fra nummer 1 til nummer 12.

Jeg sammensætter min egen musikalske rejse, hvor jeg først varmer op med de catchy numre og først derefter bevæger mig ned i de dybere tekster og melodier. Det er lidt ligesom en date. Det skal først have været sjovt, før det kan blive alvorligt.

Først det sjove

På det nye album ‘Ingen kan love dig i morgen’, er det ‘Olivia’, der er sjov. Den fanger mig fuldstændig. Trommerne og klaverforspillet med Rasmus’ ‘Åh-åh-åh’ i baggrunden, sætter mig i en tilstand, i en Rasmus Seebach-følelse, hvor jeg åbner op og tager teksten og melodien dybere ind, end jeg gør med alt andet popmusik.

Det skyldes Rasmus’ varme, ærlige og sårbare stemme. Når en popkunstner bare vil lave et hit for at blive berømt, preller det som regel af på mit skjold. Men når en kunstner som Rasmus bruger musikken og teksterne som udtryksmiddel, fordi han har en masse på hjerte, han bare ud med, så lukker jeg op og lukker ham ind.

Så eventyr og kuldegysende gospel-kor

Når jeg så har fået afreageret med ‘Olivia’, er det tid til at komme ned i et mere stille tempo: ‘Tusind farver’ er også utrolig iørefaldende og nem at gå til. Først kom jeg til at tænke på ‘Vindens farver’ fra Pocahontas, og det er måske slet ikke så skævt, for ‘Tusind farver’ er fyldt med eventyr i form af fløjte, strygere og harpe. Det ender ud i det absolutte og fuldstændige kuldegys, når gospelkoret sætter ind i slutningen. Og jeg kan virkelig mærke det fysisk, når følelserne vælter op i mig. Wauh, det her er stort!

Og endelig forløsende alvorlige tekster

Jo flere numre jeg hører, desto mere klar bliver jeg til at lytte til og leve mig ind i Rasmus’ alvorlige tekster. På det nye album handler de meget ærligt om livet, kærligheden i parfoldet og frustrationen over, men også accepten af, døden.

Det kan måske lyde tungt, at vi sådan skal præsenteres for livets slutning i nummeret ‘Fri’, for vi er jo vant til, at popkunstnere springer let hen over alle de rigtig svære ting i livet.

Det bliver dog på forunderlig vis – og endnu engang – Rasmus’ store styrke, at han deler de ting med os. Det er som, når en ven betror én noget, der er rigtig svært for ham. Selve tillidserklæringen gør én varm om hjertet, og samtidig åbner det op for ens egne sorger. Man deler, man føler sig set, og endelig opstår der en lettelse over at være god nok, som man er. Rasmus’ alvorlige tekster forløser ganske simpelt.

Varmt album til tænksomme stunder

Det er ikke dansehits, der er mange af på albummet, fordi Rasmus har udviklet sig i en retning med fast parhold, som vi også får at høre i ‘En verden uden dig’. Til gengæld får du et dejlig dybt og varmt album til tænksomme stunder.

Det er sådan set noget af en kunst ikke at reflektere over sig eget liv, når Rasmus begynder at genkalde et hav af følelser og oplevelser i éns sind med de ærlige tekster. Og apropos tekster, så er alle sangteksterne med i deres fulde længde i det fine cd-hæfte, der også er fyldt med skønne farvefotos. Så er det netop, man får lyst til at eje cd’en og ikke bare en digital udgave af sangene. Fint arbejde!

Livsbekræftende historier, der kommer til at betyde en masse for dig

‘Ingen kan love dig i morgen’ fortæller vidunderlige livsbekræftende historier, der hurtigt kom til at betyde en masse personligt for mig. At der både er plads til det svære og det dejlige i livet, er enormt bekræftende, og hver gang jeg har hørt hele cd’en, føler jeg mig ladet op og fyldt med en ‘happy-go-lucky’-følelse, præcis som i nummeret ‘Øde ø’: Bare kom an, glæder, sorger og kærlighed!

Det er virkelig rart, at der stadig udgives musik, der handler om det rigtige liv: Det, vi lever hver dag med sorger, skuffelse, smerte og heldigvis også glæder og kærlighed. Al den blankpolerede selviscenesættelse på blogs, i tv og på de sociale medier, trænger virkelig til en omgang Rasmus Seebach som modvægt. Vi skal ikke være berømte, vi skal bare være ærlige overfor os selv og overfor hinanden. Vi er gode nok, som vi er, selv med alle vores pudsige fejl. Dejligt budskab.

Rasmus Seebach – Ingen kan love dig i morgen

01 – SANDSTORM
02 – ØDE Ø
03 – MIN T-SHIRT
04 – OLIVIA
05 – TUSIND FARVER
06 – EN VERDEN UDEN DIG
07 – HJEMLØS
08 – FRI
09 – DE KA’ SIG’ HVA’ DE VIL
10 – VENNER
11 – INGEN KAN LOVE DIG I MORGEN
12 – DU’ DET DEJLIGSTE