I dag udkommer ‘Frost’ endelig på blu-ray. Filmen er ganske simpelt vidunderlig. Bonus-materialet, som vi anmelder i denne artikel, er desværre så mangelfuldt, som det næsten kan lade sig gøre.

Af Peter

Titel:

‘Frost’

Instruktør:

Chris Buck, Jennifer Lee

Land:

USA

Distributør:

Disney

Releasedato blu-ray:

10. april 2014

Følelses-barometer:
Da vi på Kultur For Unge allerede har anmeldt selve filmen, har vi i denne blu-ray-anmeldelse kastet os over Bonus-materialet. Sådan ser oversigten ud bag på blu-ray-æsken:

EKSTRA Blu-ray
• Kortfilm: En vild tur!
• Tilblivelsen af Frost
• Disneys rejse fra H.C. Andersen til Frost
• Isen brydes
(Den rigtige “Tilblivelsen af Frost”)
• Slettede scener og sange med introduktion af instruktørerne Chris Buck og Jennifer Lee
• “Let It Go” musikvideoer
• Teaser trailer

‘Tilblivelsen af Frost’ – blot en Glee-agtig sang

‘Tilblivelsen af Frost’ overraskede mig, fordi det var en drilletitel. Det er et ret uspændende Glee-agtigt musicalnummer, hvor nogle amerikanske dansere suser rundt i en Disney-administrationsbygning. De synger, at de helt vildt gerne vil se, hvordan ‘Frost’ er blevet til. Sangen ender meget overraskende – og skuffende nok – med, at de konstaterer, at de ikke selv aner, hvordan filmen er blevet til. Øh … okay?

‘Isen brydes (Den rigtige “Tilblivelsen af Frost”) – var slet ikke på blu-ray’en!

Så er det selvfølgelig godt, at der står på blu-ray-æsken samt i pressematerialet til blu-ray’en, at der også er en ‘(Den rigtige “Tilblivelsen af Frost”)’, som også har titlen ‘Isen brydes’.

Det er den dokumentar, jeg har glædet mig til at se i hele fire måneder, lige siden biopremieren på ‘Frost’, som forresten blæste mig væk i benovelse og fik mig til at give filmen topkarakter. Jeg elsker ganske simpelt at komme bag kulisserne. For mig er det en mindst lige så stor oplevelse, som selve filmen, for det føles som at komme på en gratis ekskursion til Walt Disney Animation Studios i Burbank, Californien.

Men ‘Isen brydes (Den rigtige “Tilblivelsen af Frost”)’ er ganske simpelt ikke på blu-ray menu’en.

Jeg ledte efter den i flere timer, fordi jeg var hundred procent overbevist om, at det var mig, der ikke kunne betjene menu’en korrekt. Men jeg måtte opgive. Dokumentaren – den ultimative rejse og rundvisning i Walt Disney Animation Studios var aflyst. Bye bye, California.

Skuffelse er en underdrevet beskrivelse af min følelse, men jeg kender ikke et ord, der stikker så dybt, som jeg røg ned. Reelt betyder det jo, at jeg aldrig får at se, hvordan ‘Frost’ er blevet lavet.

Ingen musikvideoer med den rigtige ‘Let It Go’-stjerne Idina Menzel

Den amerikanske skuespiller og sanger Idina Menzel, synger ‘Let It Go’ i selve filmen. ‘Let It Go’ vandt også en oscar til Oscar-uddelingen 2014, og Idina fik lov til at fremføre sangen, hvorefter alle i salen rejste sig op. Alligevel har Idina ikke engang fået en musikvideo med ‘Let It Go’ på blu-ray’en!

Der er heller ikke musikvideoer fra nogen af de mange andre sange i filmen.

Det, vi får, er til gengæld Demi Lovatos udgave af ‘Let It Go’, den, der bliver spillet ved slutteksterne på filmen, og jo, Demi Lovato er sød og helt utrolig populær i USA, men det er altså ikke hendes sang i filmen, vi fik gåsehud og blanke øjne af. Det var hendes version, vi lynede vores jakker på til og smed vores popcornbægre ud til.

Endelig får vi tre udgaver af ‘Let It Go’ med Martine Stoessel på henholdsvis spansk, italiensk og malaysisk, og der knækker filmen helt. Hvad skal vi bruge tre versioner til på sprog, som vi ikke kan forstå, når vi ikke må få alle de vigtige sange med de rigtige sangere?

‘Disneys rejse fra H.C. Andersen til Frost’ var ikke lærerig

Disneys rejse fra H.C. Andersen til Frost’ (7:28) er en nostalgisk gang snak, hvor instruktørerne Jennifer Lee og Chris Buck fortæller, hvorfor de på Disney endelig fik lyst til at omsætte H.C. Andersens eventyr ‘Snedronningen’ til deres egen version med Elsa som hovedperson. Vi ser en enkelt gammel tegning af et snepalads som skulle have været en forlystelse i Disneyland, men som aldrig blev det. Og mere er der desværre ikke i det. Der er mere ros af Walt Disney som person, end der er snak om ‘Snedronningen’-projektet, for der er faktisk aldrig fundet noget materiale fra projektet i Disneys arkiver. Men hvorfor så lave en dokumentar om det? Øh … igen.

‘Slettede scener’ kunne også godt være blevet slettet

Så er der et par ‘Slettede scener’ (6:51), men de er dødkedelige, fordi det ikke er rigtig animerede scener fra filmen, der er slettet. Det er bare nogle storyboard-tegninger, der bliver suset hen over med et kamera, som Lee og Buck så taler hen over.

Sjov ‘vild tur’, men intet med ‘Frost’ at gøre.

Kortfilmen ‘En vild tur!’ med Mickey Mouse i hovedrollen fik vi også lov til at se i biograferne som forfilm til ‘Frost’. Det er en rigtig sød og fin film, der forener det klassiske gamle Disney med det nye, men når man har set den én gang – i biografen – er det ikke lige det, jeg havde glædet til som bonus-materiale. Jeg ville selvfølgelig se noget fra tilblivelsen af ‘Frost’.

Bonus-materialet er en ommer

Alt i alt lærer man tusind gange mere om ‘Frozen’ ved at klikke ind på Wikipedia og ved se Oscaruddelingen 2014 på Youtube. Og det er jo ikke i orden, når man nu har købt blu-ray’en. Det medie, som blev rost til skyerne for, at der nu endelig var så meget dataplads, at vi kunne se timevis af baggrundmateriale efter selve filmene på blu-ray-skiverne.

Jo, ‘Frost’ er selvfølgelig skøn i høj opløsning på blu-ray, så derfor får udgivelsen alligevel 6 stjerner, men for filmen alene. Bonus-materialet er virkelig en ommer. ‘Frost’ er omend blevet en endnu større succes end ‘To på flugt’ med Rapunzel i 2010, og jeg vil vove at påstå, at det er den første musical-animation i verden, der er gået så rent ind i folks hjerter.

Så er det altså lidt underligt, at Disney ikke vil forære filmkøberne – oven i købet dem, der investerer i blu-ray-udgaven – lidt af magien fra den mere end to år lange produktion af ‘Frost’, der har kostet lidt mere end 800 millioner danske kroner.

(Disney i Danmark har endnu ikke svaret på, hvorfor dokumentaren ‘Isen brydes’ ikke er på blu-rayen. Efter lidt research viser det sig, at ‘Breaking the ice’ også mangler på de amerikanske blu-rays og at anmelderne derovre også er rigtig kede af det dårlige og manglede ekstramateriale. Læs for eksempel Morgan Tradings review her http://www.rotoscopers.com/2014/03/13/frozen-blu-raydvd-collectors-edition-review-extraordinary-film-disappointing-bonus-features/)Konkurrence-regler

  • Konkurrencen er for børn og unge til og med 25 år.
  • Du deltager ved at svare på konkurrence-opgaven nedenunder.
  • Du skal skrive fornavn, efternavn og alder i din besvarelse, ellers deltager du ikke! (Du må gerne skrive det som underkommentar til din egen kommentar, hvis du har glemt det i første besvarelse.)
  • Du må kun deltage én gang.
  • 17. april 2014 trækker vi lod blandt dem, der har besvaret opgaven korrekt. Der kåres to vindere. Vi slår vindernavnene op på denne konkurrence-side, du læser på nu, og vi sender en vindermail til hver vinder.
  • Hvis vinderne ikke har svaret på den vindermail, vi sender til dem, eller på anden måde ikke har fået etableret kontakt til os senest 1. maj 2014, via vores kontakt-e-mail som kan findes via menu’en, bortfalder præmien!

Konkurrence-opgave:

Hvis du allerede har set ‘Frost’ i biografen, så skriv en kommentar om, hvad der betog dig allermest i filmen. 🙂 Hvis du endnu ikke har set filmen, så fortæl, hvorfor du netop har fået rigtig meget lyst til at se ‘Frost’. 🙂

Lodtrækning:


De to vindere:

Rebecca Johansen, Line Norup