Der er ikke noget at sige til, at mine forventninger var høje til den meget roste og omtalte bog ‘Gåden om Alaska’, da det er John Green, forfatteren bag ‘En flænge i himlen’, der har skrevet den. Men ungdoms-romanen om den 16-årige Miles der drager på kostskole, og møder den mystiske og attraktive Alaska Young, formåede dog aldrig rigtig at fange mig.

Af Coralie, 16 år

Titel:

‘Gåden om Alaska’

Forfatter:

John Green

Oversat fra amerikansk af:

Nanna Gyldenkærne

Originaltitel:

‘Looking for Alaska’

Sider:

250

Genoptrykt:

13. juni 2014

Udkom første gang:

2005

Forlag:

Høst & Søn

Følelses-barometer:








Uddrag af ‘Gåden om Alaska’

Jeg stirrede lamslået, dels på grund af styrken af den stemme der udgik fra denne lille (men særdeles velformede) pige, og dels på grund af de enorme stakke af bøger der lå langs væggene. Hendes bogsamling fyldte alle reolerne og flød ud over rummet i hoftehøje stakke overalt, stablet tilfældigt op ad væggene. Hvis bare en af dem blev flyttet, tænkte jeg, ville dominoeffekten medføre at vi alle tre blev opslugt af en kvælende strøm af litteratur.

”Hvem er den fyr der ikke griner ad min sindssygt sjove historie?” spurgte hun.

”Nå ja, Alaska, det er proppen. Proppen samler på det sidste folk har sagt inden de døde. Prop, det er Alaska.”


Comments

2 svar til “‘Gåden om Alaska’ af John Green”

  1. Av, jeg havde ellers ophøjet John Green til noget nær gudestatus, efter at have læst ‘The Fault in our stars’/’En flænge i himlen’, men ‘Gåden om Alaska’, der er Johns debutroman, skuffede mig fælt.

    Jeg var faktisk lige så skuffet, som dengang jeg havde læst ‘1-2-3-nu’ færdig af Jesper Wung-Sung, som også er hyped helt vildt.

    Ku’ ikke lide Miles, for han havde ingen kvaliteter som HP. Røg bare smøger hele tiden og rendte efter Alaska, der sjovt nok heller ikke havde nogen kvaliteter. Kostskolen havde grove dåbsritualer, hvilket i sig selv heller ikke gjorde den særlig hyggelig eller til et sted, jeg ville være.

    Endelig synes jeg det er pænt irriterende, at eleverne i John Greens bøger åbenbart altid skal hylde poeter og forfattere fra klassisk litteraturhistorie. Jeg troede blot, det var noget, der hørte TFIOS til, for så havde det været et sjovt og særegent træk, men efter ‘Gåden om Alaska’ virker det mere som om, det er fordi John Green blot har det behov altid at citere poeter, at hans hovedpersoner og bipersoner også er nødt til det. Og så er det knapt så sjovt at blive belært om det hele tiden, for sådan føles det.

    Jeg var tæt på at DNF’e ‘Gåden om Alaska'(did not finish), men valgte så at sætte mit hurtiglæser-gear på i stedet for. Første 2/3 = kedelige. Sidste 1/3 = en del bedre, men man får godt nok stoppet mange moraler ned i halsen.

    John Green skriver virkelig flydende og koncentreret, men nogle gange bliver det næsten for meget, at man hele tiden skal sidde og tænke alle de dobbelte eller trippel-betydninger igennem, for det, der bliver sagt.

    Det er fint endelig at få noget intellektuelt stof, man kan bearbejde, så en bog er lærerig, men bliver det for meget, virker det altså belærende, som en forelæsning på uni.

    Og så er der lige det, at bogen er fra 2005, så den er skrevet uden startkommaer, hvilket er det modsatte af, hvad alle andre ungdomsbøger praktiserer af kommatering nu om dage. Det var også irriterende.

    Var der noget at tænke over bag efter i ‘Gåden om Alaska’? Det syntes jeg faktisk, der var. Jeg tænkte over den i to dage, og jeg havde hele tiden tankerne “Der må altså være noget mere i selve plottet. Hvad har jeg overset?”. Præcis samme tanker havde jeg efter ‘1-2-3-nu”. Men hvor eftertankerne i TFIOS gav mig fascinerende aha-oplevelser, gav eftertankerne efter ‘Gåden om Alaska’ mig aldrig noget svar. Bogen forbliver en gåde for mig. Hyped helt vildt, men var det ikke andet?

    Elsker du scenariet med speciel dreng begynder på kostskole og møder helt fantastisk pige og bliver forelsket, så læs mange gange hellere ‘The Tragedy Paper’ af Elizabeth Laban, som jeg har anmeldt her på KFU. Den er mindst 3-4 stjerner bedre end ‘Alaska’.

    🙂 Peter

  2. Jeg syntes at gåden om Alaska er fantastisk og at alle virkelig burde læse den, det er en fantastisk fortælling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.