På fredag bliver efterårsferien 2016 skudt i gang i København med en gigantisk Kulturnat, men traditionen tro har Eventyrteatret allerede antændt det første festfyrværkeri i Glassalen i TIVOLI; denne weekend med årets usædvanlig glitrende og funklende familiemusical om de gamle egyptere,’Nilens Stjerne’. (Billede: t.v. Døds- og balsameringsguden Anubis (Theis Post), t.h. Kattegudinden Bastet (Mathilde Lundberg), foto: Peter Henrichsen, Kultur For Unge)

Handling:

De gamle egyptere vidste, at orden og kaos er nødt til at eksistere side om side. Men da en ubalance truer livet på jorden, vækkes de gamle guder til live. Vores eventyr begynder i nutidens København på Glyptoteket. En gruppe skoleelever ryger ind i en tidslomme og står pludselig ansigt til ansigt med sjakalguden Anubis, de dødes beskytter. Hurtigt hvirvles børnene nd i et forrygende eventyr med forbytninger, forviklinger og levende mumier, og pludselig bliver de vigtige brikker i de gamle guders indbyrdes kamp mellem lys og mørke – kaos og harmoni. (Eventyrteatret)

Af Peter Kock Henrichsen

”WOW!” … ”WOW”, ”Bare WOW!”. Det var det eneste, jeg kunne udtrykke i pausen efter første time af Eventyrteatrets efterårsmusical, ‘Nilens Stjerne’, som samtidig var deres 25 års jubilæum.

Normalt har jeg et bredere ordforråd, så det kom temmelig meget bag på mig, at jeg i fredags blev blæst tom for ord ved forpremieren i Glassalen i TIVOLI. Det hele spillede nemlig i én stor samhørighed i ‘Nilens Stjerne’.

Mit hjerte overgav sig lige med det samme

For det første kommer jeg altid til at knuselske alle børnene og de unge skuespillere, straks de træder ind på scenen. De er så umiddelbare og glade, og det stråler ud af dem, hvor meget de elsker at spille teater, synge og danse – og ved Gud, de er dygtige. Ikke en eneste tone i sangene bliver ramt skævt, og de fremsiger deres replikker lige så tydeligt, passioneret og professionelt som de bedste ‘dubbere’ til Disneys danske spillefilmsproduktioner.

I en hverdag, hvor mange har svært ved blot at smile til hinanden, er det faktisk lidt svært for mig at forstå, at man kan samle så meget glæde, varme og kærlighed på én gang i en forholdsvis lille sal som Glassalen. Eventyrteatrets musicals åbner hjerter, og mit overgav sig lige med det samme.

Mindst lige så godt som Disney-produktioner

Historien i ‘Nilens Stjerne’ var eventyrlig medrivende, lige som jeg elsker det fra Disneys ‘Frost’ og ‘To på flugt’ (dén med Rapunzel med det smukke, lange hår). Jeg kan bedst lige dé musicals, hvor der er et minimum af nutid derfor med hovedvægten på den eventyrlige rejse til en anden tidsalder og kultur, og det var der lige præcis i ‘Nilens Stjerne’!

Bedre end tolvslaget nytårsaften

Kulisserne var overvældende smukke og ramte den gamle egyptiske stil så præcist, at jeg faktisk tror, jeg ville blive skuffet, hvis jeg rejste til det rigtige Egypten. Kostumerne var så detaljerede smukke og glitrede om kap i en hvirvelvind af røg og farvet lys, der fuldendte illusionen. “WOW!” igen.

Da andet akt sluttede, og alle eventyrbørnene på vanlig vis trådt frem på scenen med brede smil og de smukkeste glimt i øjnene, og publikum klappede som vanvittige, løb tårerne ned ad kinderne på mig.

Jeg kan bare ikke lade være med at blive en ‘Cry Baby’ lige dér, og jeg er stolt af det, men endnu mere stolt af Eventyrteatret, fordi de kan aktivere en lykkefølelse i mig, som ikke engang kan overgås af fyrværkeriet ved tolvslaget på nytårsaften.

Tre unge fra Allerød Gymnasium fortæller meget mere

Dette var blot en sparsom beskrivelse af alle de gennemtænkte detaljer og alt det hårde arbejde, jeg blev præsenteret for i ‘Nilens Stjerne’, og det dækker ikke engang en hundreddel af alt det smukke, jeg tog ind dén fredag eftermiddag.

Til gengæld har vi i år inviteret tre 3.g.’ere fra musik- og dramalinjen på Allerød Gymnasium til at se ‘Nilens Stjerne’, og hvis du scroller ned under alle teaterbillederne, kan du læse om deres mange oplevelser under forestillingen.

Giver livet mening

Tusind tak til alle i Eventyrteatret, fordi I kæmper så hårdt for noget af det vigtigste i vores liv; en vidunderlig tidsrejse, hvor vi glemmer alt om os selv og vores til tider trælse hverdag. Det er lyspunkter som jer, der får livet til at give allermest mening.

De bedste hilsner

Peter Henrichsen

Redaktør på Kultur For Unge

Stella, 18 år

Først og fremmest så er ‘Nilens stjerne’ en super flot opstillet musical, og det er den fordi, der var rigtig god brug af scenen. Det er dejlig at se hele scenen blive fyldt ud, og ovenikøbet med flere forskellige handlinger og følelser rundt omkring fra skuespillerne, uden at det blev for indviklet eller overvældende. Der var et rigtig godt sammenspil mellem skuespillerne, samt rigtig god, meget klar og tydelig stemmeføring. Meget karikeret spillestil og dejligt at se så meget indlevelse i rollerne fra de unge skuespillere.

Kærlighedens mange former

Musicalen er også enormt humoristisk. Der er jokes både for de yngste og de ældste, nogle gange lidt platte jokes, men lige tilpas platte så man stadig sidder og hopper lidt i sædet af grin.

Derudover så er selve handlingen i ‘Nilens Stjerne’ også super spændende. Der er ikke nogle tidspunkter, hvor man sidder og keder sig. På trods af alt det fjollede og humoren der er i stykket, så er tema og budskab stadig rigtig stærkt, og teatret har formået at vise kærlighedens mange former på måder, som vi alle kan relatere til.

Smukke stemmer og professionelle sangteknikker

Som i en enhver anden musical så er stykket jo også fyldt med en masse gode og ørehængende sange, som i hvert fald stadig sidder fast inde i mit hoved. Og som én, der aldrig har været inde og se nogle af eventyrteatrets forestillinger før, blev jeg rigtig overvældet af skuespillernes smukke stemmer og deres sangteknikker, meget professionelt.

Der var virkelig en Disney-stemning over det hele, så man på en måde blev ført tilbage til dengang, man sad foran tv-skærmen og sang med på Disney Channel, så jeg blev helt nostalgisk over at være inde og se et så spændende eventyr live! Man kan virkelig se hvor engageret de unge er og hvor meget, de brænder for at spille teater – og så får man den bedste velkomst og ‘på gensyn’ af alle de skønne paradefolk.

Alt i alt en meget gennemført musical med godter til folk i alle aldre, super talentfulde og dygtige skuespillere, god stemning og godt humør.

Og til sidst, så er de små jo også bare absolut bedårende at se på.

Emma, 17 år

Eventyrteateret er kendt for deres fantastiske familievenlige forestillinger, og ‘Nilens Stjerne’ er i dén grad én af dem. Årets efterårsopsætning indeholder noget for alle aldre og har alt, hvad der hører én så stor en opsætning til: store farvestrålende kostumer, sang, dans, humor og alvor.

Også noget for de voksne

Historien er god og spændende, men samtidig let fordøjelig. Dette er klart et plus, netop fordi de helt små også kan få glæde af det. Det betyder bestemt ikke, at der ikke også er noget for de voksne, for humoren er i top, og det var i hvert fald ikke kun de små, der grinte.

Virkelig dygtige til at leve sig ind i rollerne

Selvom de 100 medvirkende varierer meget i alder, er det tydeligt, at de alle har den samme passion for teater, sang og dans. Derudover er alle eventyrbørnene ekstremt talentfulde og er virkelig dygtige til at leve sig ind i rollerne.

Det var en fornøjelse at blive slynget ind i et andet univers, og alt i alt leverer eventyrteateret endnu en spektakulær forestilling, som klart kan anbefales!

Astrid, 18 år

Eventyrteatret er et familieteater, som igennem 25 år har leveret forestillinger for børn. I ni af disse år har jeg været inde og se deres fantastiske efterårsforestillinger. Eventyrteateret var for mig en barndoms familietradition, og derfor syntes, jeg det var super spændende at komme ind og se ‘Nilens stjerne’ set fra et ungdoms/voksen perspektiv.

Geniale replikker

Selve replikkerne i ‘Nilens stjerne’ var ret geniale lavet, med sjove ordspil som kun de voksne forstod, mens børnene kunne grine af nogle helt andre ting. Det hjalp selvfølgelig at skuespillerne er så dygtige, så det blev helt perfekt udført.

Skulle lige varmes op

Nogle af skuespillerne skulle dog lige varmes op i scenelyset, men de kom hurtigt efter det, så rollerne voksede og blev 100 % troværdige. Det var vist også det eneste, man kunne sætte en finger på, for det er nogle ekstremt talentfulde børn og unge, der står på scenen.

Imponerende sangevner

Udover deres skuespilsevner, er eventyrbørnenes sangevner også meget imponerende. Dette gjorde, at ‘Nilens stjerne’ som forestilling var helt gennemført, så publikum blev kastet rundt i en række forskellige følelser og stemninger. Det var både sjovt, spændende, romantisk og sørgeligt.

Tag ind og se ‘Nilens Stjerne’, hvis du vil give dine børn, dig selv eller din bedstemor en fantastisk oplevelse, for Eventyrteateret formår igen at fremføre en forestilling, der er unik for alle.