De 31 indre dialoger i norske Linn Skåbers nye bog ‘TIL UNGDOMMEN’, er lige så forskellige, charmerende, rodede, blandede, smukke, forvirrede, smertefulde, stille, voldsomme og højtråbende som 31 elever fra et par tilfældige 7., 8. og 9. klasser. Hver dialog er en lille, afsluttende historie, så du kan slå tilfældigt op i bogen, eller du kan selv vælge, hvilken person du har lyst til at gå dybere ind i. Det allerbedste er Lisa Aisatos 37 fascinerende og utrolig stemningsfyldte tegninger, jeg ville ønske, man kunne få dem i plakatstørrelse!

Af Peter

Titel:

‘TIL UNGDOMMEN’

Forfatter:

Linn Skåber

Illustrationer:

Lisa Aisato

Sider:

255

Udkom:

2020

Forlag:

Koppelwrite

Følelses-barometer:Da din mor og far var unge, var der ikke så mange ondskabsfulde fælder for teenagere. Selvfølgelig var der nogle. Jeg kan stadig huske, hvordan jeg stod og hakkede i det, den dag jeg endelig fik taget mig sammen til at invitere Jane fra parallelklassen til fest, da hele hendes klasse pludselig kom ud af fysiklokalet og stillede sig op og så på, som om det var en opførelse af ‘Romeo & Julie’.

Og fik jeg drukket for meget til en ungdomsfest; løb der selvfølgelig pinlige historier rundt i klassen om mig, allerede mandagen efter. Mobning er ikke ny ting. Heller ikke al usikkerheden omkring hvorvidt ens krop ser rigtig ud eller ej. Men dengang var tingene hurtigere glemt, og man fik chancen for at starte på en frisk; om ikke dagen efter, så ugen efter.

I dag husker nettet alt! Selvfølgelig er der også kommet hundredvis af brevkasser og chat-forums, hvor du kan få hjælp til dine problemer. Dine forældre måtte bide det meste i sig eller til slut blive nødt til at spørge deres forældre om det allermest pinlige.

Der er dog én kæmpe ting, du har tilfælles med dine forældres ungdomstid: Alle de tanker og følelser, I holder allermest på; som ærten der ligger under tyve madrasser og tyve edderdunsdyner, men som en rigtig prinsesse alligevel kan mærke, når hun tager sig en velfortjent ‘morfar’ på toppen af det hele.

Fluen på væggen i ungdomsværelset

Nu har den norske forfatter og skuespiller Linn Skåber imidlertid fået et større indblik i alle disse superhemmelige tanker, end de fleste forældre nogensinde kommer i nærheden af. Linn har fået lov til at være ‘fluen på væggen’ og har kunnet lytte med på ungdomsværelserne, mens de helt dybe hemmeligheder blev udvekslet; venner og veninder imellem.

Ud fra ungdomssamtalerne har Linn konstrueret 31 indre dialoger som unge har haft med sig selv. På bogens forside er de godt nok kaldt ‘monologer’, men da teksterne langt fra blot er erklæringer, man stiller sig op på en kasse i parken og råber ud i en megafon uden at få svar, synes jeg, de skal have lov til at blive forfremmet til ‘dialoger’. Det er nemlig de evige tanker, der dagligt – og i drømme – summer rundt i alverdens teenage-hoveder, som hvepse i sodavandsflasker, og alle de spørgsmål, man stiller sig selv hver eneste dag, parkerer for en stund, og måske alligevel selv finder svar på – senere.

Uddrag af ‘TIL UNGDOMMEN’

114 likes. Det var egentlig lidt lidt faktisk. Jeg synes, det er et sygt godt billede.

Jeg ser dig på Insta,
Du står på badeværelset og tager et billede i spejlet. Du ligner Rhianna. Bare pænere.

200 likes. Før mit. Nu 201.

Jeg så dig i bussen.
Ganske kort gennem vinduet i forbifarten. Du bankede på ruden og smilte, da du så mig. Det føltes godt. Jeg blev også virkelig glad for at se dig. Det regnede, så vi var begge to drivvåde. Jeg kunne næsten ikke se dig gennem regndråberne på bussens vindue. Du havde ikke sminke på, måske havde du trænet? Du tog hånden op til øret, da bussen kørte videre, som om du ville sige, jeg ringer til dig
en dag,
engang,
jeg ringer.
1 Hjerte

Nogle af dialogerne er fuldstændig som Linn har hørt dem; Andre har Linn med sit forfatterskab flettet sammen, så pointerne bliver tegnet endnu tydeligere op. Og apropos ‘at tegne’, så har Lisa Aisato tegnet hele 37 fuldstændig fascinerende fortolkninger af de unges følelser til bogen.

Det er ikke bare små pyntetegninger for at fylde overskydende plads ud. Det er illustrationer, der er så smukt gennemarbejdede, fuldt farvelagte og så gennemsyrede af alle ungdomsfølelserne og usagte ord, at de hver især får en hel unik og fascinerende stemme; der i øvrigt ville være monsterfede at nyde, hvis man kunne få dem i plakatstørrelser og hænge dem op i alle teenagernes klasseværelser.

Uddrag af ‘TIL UNGDOMMEN’

Sidste år plejede vi at tage hen i den anden ende af byen for at tjekke drengene ud der. Mia havde mødt nogle på en sommerlejr, og vi tog derfor hen for at lære dem at kende og hænge ud med dem. Mia var sammen med en, der hed Morten, og senere en, som hed Georg. Jeg var sammen med en, der hed Lucas, men kun i fjorten dage, og det passede fint, for da var det også slut mellem Mia og ham Georg.

I sidste weekend hang vi så ud og kikkede på nogle, der var ældre end os. Maries storebror holdt fest, og Mia sagde: “Vi tager derover, sgu da.” Så hang vi lidt ud ovre i deres have og snakkede og flirtede og var til fest, du ved. Mia syntes en, der hed Jo, var røvlækker og snakkede med ham hele aftenen, og jeg snakkede med en, jeg ikke lige kan huske, hvad hed.

Ingen voksne moralprædikener – kun teenagetanker

De indre dialoger er også helt fri for voksnes moralprædikener, selv om de handler om virkelig alvorlige ting som mobning, spiseforstyrrelser, angst, OCD, dødssyge forældre og ikke på den teenageirriterede måde, men i den udgave der hedder kræft og i flere tilfælde afsluttes med begravelser og årelang sorg.

Heldigvis får du ikke smidt de alvorlige, men også forfriskende, romantiske og lykkelige historier så hårdt i hovedet, som da jeg lige beskrev dem. De unge er meget mere diskrete, respektfulde og elegante i deres observationer og formuleringer.

Du får selv lov til at samle trådene til det, du kan genkende; og du vil uden tvivl kunne genkende mange af typerne, som nogle af dem, du går eller har gået i skole med. Nogen vil du få et helt nyt syn på, fordi du i disse særtilfælde får lov til at kigge direkte ind i deres tanker. Andre vil minde helt forløsende om dig selv.

Illustrationer: Lisa Aisato