I anledning af “Rammstein”s koncert i Forum til december, har vi valgt at kigge tilbage på Rammstein’s første album, Herzeleid, der udkom 29. september 1995, og det blev det album, som skulle gøre dem kendte i hele Tyskland, og senere også i det meste af resten af verden.


RAMMSTEIN

Album: Herzeleid

Genre: NDH /Industrial Metal

Land: Tyskland

Distributør: Universal Music

Release: 29. september 1995

AF EMILIE BREGENDAHL JOHANSEN

Da “Rammstein” blev skabt tilbage i 1994, var ingen af medlemmerne indstillet på at deres band skulle lave seriøs musik – de havde lyst til at lave musik, som ingen kunne lide, og året efter udkom “Herzeleid” så. Hvis meningen stadig var at lave dårlig musik, så var det gået helt galt!

Neue Deutsche Härte

Ingen havde før hørt den slags musik, som “Rammstein” spillede, så samtidig med “Herzeleid” kom også en helt ny genre til: “Neue Deutsche Härte”.

Det er nu en ret udbredt genre i Tyskland, hvor bands som “Oomph!”, “Eisbrecher” og “Megaherz” tydeligt har ladet sig inspirere af “Rammstein”. Udover “Neue Deutsche Härte” kan “Rammstein” bedst klassificeres som Industrial Metal.

“Hvis meningen stadig var at lave dårlig musik, så var det gået helt galt!”

Det første album

“Rammstein”s første album “Herzeleid” består af 11 sange, hvor der lægges stor vægt på keyboard-lyde, hårde guitar-riffs, og i særdeleshed de tyske tekster. Pianisten, Flake, har generelt meget store roller i en del af sangene, deriblandt “Laichzeit”, “Weisses Fleisch”, og sangen “Rammstein”.

Musikken

Noget jeg ikke bryder mig så meget om ved albummet, er trommeslageren Schneiders præstation. Trommerne følger bare rytmen og er meget ensformige hele pladen igennem. Men til at hæve det samlede resultat betydeligt meget er der selvfølgelig fem andre fantastiske musikere, deriblandt leadguitaristen Richard Kruspe, hvis solo i “Weisses Fleisch” næsten er de 150 kr. værd, som jeg gav for hele cd’en.

Teksterne

Herzeleid-teksterne er ret hårde og brutale, som det meste af musikken også er. Men trods hårdheden er teksterne egentlig meget relevante i forhold til, hvordan verden er i dag – og var dengang – for eksempel synger Till i en af sangene: ”Ihr glaubt zum töten wäre schwer, doch wo kommen all die Toten her?” I tror det er svært at dræbe, men hvor kommer alle de døde så fra?

Men trods hårdheden er teksterne egentlig meget relevante i forhold til, hvordan verden er i dag
– og var dengang …

Herzeleid

Sang nr. 9, “Herzeleid”, er min favorit blandt alle pladens sange. Nummeret er meget ensformigt; korte, hårde sætninger, men en enormt god tekst; meget monotont trommespil som næsten lyder live; hårde guitar-riffs, og hvis man lytter rigtig godt efter – Flake i baggrunden, der spiller kirke-musik på sit keyboard.

Vurdering

Jeg synes det er vildt fedt at Till synger på tysk, det gør sangene unikke. Hvis man går i dybden med teksterne, og tænker over dem, så er de virkelig geniale, alle sammen. Ingen af sangene ligner hinanden, de er gode på hver deres måde, men især kan jeg godt lide sangen “Herzeleid”, fordi teksten er så enkel, men alligevel tænker man længe over den.

Albummet “Herzeleid” er et virkelig godt stykke arbejde, lavet af dem, som ikke regnede med at deres musik ville blive populær.


Rammstein — Herzeleid

01 Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen — 05:19
02 Der Meister — 04:10
03 Weisses Fleisch — 03:35
04 Asche Zu Asche — 03:51
05 Seemann — 04:48
06 Du Riechst So Gut — 04:50
07 Das Alte Leid — 05:44
08 Heirate Mich — 04:44
09 Herzeleid — 03:41
10 Laichzeit — 04:20
11 Rammstein — 04:25

NDH også kaldet Industrial Metal

Hvis “Rammstein”s genre skal fastlægges, må det først og fremmest være Neue Deutsche Härte (NDH), da den genre faktisk opstod samtidig med Rammstein. Udover NDH kan “Rammstein” bedst klassificeres som Industrial Metal. Denne Metal-genre er en forholdsvis ny én. Kendetegnene er hårde tekster, dog uden growl, og hård musik, som udover instrument-lydene også indeholder meget lavet af maskiner.