Efterårsferie: Når sommerferien ender, er vi nødt til at se frem til det næste lyspunkt, Efterårsferien. København bugner af tilbud for børn og forældre, og det kan være svært at vælge. Forhåbentlig kan denne guide hjælpe dem, der søger oplevelser i Hovedstaden.
AF PETER HENRICHSEN |
Ligesom de forrige år, gentager vi den store succes med vores efterårsferieguide til børn og forældre, der ønsker nogle gode oplevelser sammen i Københavns-området.
Vi har indtil videre samlet 20 af de aller bedste tilbud i byen. Priserne varierer meget, men vi er stolte af også at kunne præsentere to rigtig gode og gratis tilbud: Udstillingen og aktiviteterne om regnskovens indianere på Nationalmuseet, samt 1800-tals markedet på Frilandsmuseet har fri adgang.
Rigtig god fornøjelse i efterårsferien 2009.
Kulturnatten
Kulturnatten i København er blevet en fast tradition. For 17. år i træk er den startskuddet på skolernes efterårsferie, og kreativitet, spænding og uhygge, afløser for alvor de kedelige matematikbøger.
Geografisk dækker Kulturnatten indre by, Valby, Frederiksberg, Østerbro, Vesterbro, Nørrebro, Islands Brygge og Christianshavn. Den smarteste måde at lave sin egen unikke oplevelsesnat på, er at gå ind og søge på kulturnattens hjemmeside.
Husk at man nogen steder skal afhente billetter flere dage i forvejen, fx hvis man vil gå rundt på det nyrestaurerede Rosenborg Slot med lommelygte i mulm og mørke.
Hjernen på Experimentarium
HJERNEN – klar, parat, smart!
I Experimentariums store særudstilling for hele familien kan du udfordre, træne og lære
om din fantastiske hjerne.
Hele 45 aktiviteter, inddelt i tre forskellige områder, tager dig og din hjerne med på træningstur. Test en simuleret hjernescanner, tag en køretur på adrenalin, drik din hjerne fuld eller slap af med farver og musik.
De syv hjerne-leveråd
1. Ha’ det sjovt – det kan hjernen li’.
2. Overrask dig selv – for din hjerne elsker overraskelser og kan li’ at bryde vanerne.
3. Udfordr dig selv – en ny udfordring hver dag!
4. Sæt mål for dig selv og drøm.
5. Spis godt og sundt
6. Bevæg dig og dyrk motion – en sund krop giver en sundere hjerne.
7. Hvil din hjerne og sov godt.
Fingerring med resultater
Ved ankomsten til Experimentarium får du udleveret en fingerring. Ringen registrerer
dine ‘resultater’ fra udstillingen og overfører dem til din personlige hjemmeside. Du får
dertil nogle gode råd med på vejen og adgang til hele udstillingens info-system, hvis du
skulle ha’ misset noget.
Du kan også bare lege, prøve og opleve
Udstillingen og alle aktiviteterne kan naturligvis også opleves hver for sig og uden checkin,
som enhver anden udstilling på Experimentarium.
Eventyrteatret: 1001 nats eventyr
Gennem årene har Eventyrteatrets musicals været baseret på den vestlige eventyrtradition, i særlig grad H. C. Andersen og brødrene Grimm. I lyset af den flerkulturelle situation har vi i år valgt at hente inspiration fra den mellemøstlige tradition – nærmere betegnet historien om Tyven fra Bagdad fra ”1001 nats eventyr”.
De meste talentfulde teaterbørn
Det er blevet til en både underholdende og tankevækkende eventyrmusical for alle eventyrelskere mellem 4 og 100 år – sunget, spillet og danset med smittende energi af 90 af dansk teaterlivs mest talentfulde børn i eksotiske kulisser og fejende flotte kostumer. I musicalen møder vi blandt andet den verdensfjerne Kalif, den billedskønne prinsesse af Basra og Tyven fra Bagdad – men også den magiske krystalkugle, det magiske æble og en flink flaskeånd.
Halloween og teater – en god kombination
Traditionen tro bliver publikum underholdt af Eventyrteatrets skuespillere lige fra de kommer ind i den gamle have, til de forlader Tivoli igen. Teaterbilletten giver gratis adgang til Tivolis populære Halloween på spilledagen – så der er gode muligheder for at få en eventyrlig eftermiddag for hele familien.
Mastodonterne: Ronja Røverdatter
Når Ronja, Birk og alle de andre fra Mattisskoven går på scenen i TIVOLI’s Koncertsal, er det en velforberedt teatertrup med et forrygende billetsalg bag sig.
For i efterårsferien rykker Astrid Lindgrens univers fra Ronja Røverdatter ind i TIVOLI. Mattisborgen og Borkafæstningen vil stå badet i lys på scenen, og den hundrede mand store teatertrup er i gang med de allersidste forberedelser.
Kom og hør Ronjas forårsskrig
”Hold dig for ørerne, for nu kommer mit forårsskrig!”. Ronja snurrer rundt på scenen, mens hun glæder sig over, at det endelig er blevet forår. De sidste lamper rettes ind og lyden finjusteres, så alt er perfekt til forpremieren.
Røvere og rumpenisser skal nok være klar til at give publikum en fantastisk oplevelse, når den klassiske historie om røverdatteren for alvor indtager TIVOLI.
Ler- og tegneværksted på Thorvaldsens
Efterårsferie på Thorvaldsens Museum 2009
Åbent lerværksted
Fra mandag d. 12. oktober til fredag d. 16. oktober, kl. 10 – 16.
Det åbne lerværksted er for alle børn og barnlige sjæle. Der kommer for eksempel mange børnehaver ind på Thorvaldsens Museum og hygger sig.
Fortællinger for børn
12.og 13. oktober kl. 11-12, for børn i alderen 8-12 år, gratis.
Den antikke verden var fuld af fantastiske fortællinger om guder og heltes farefulde eventyr på det høje bjerg Olympen og på jorden. Kom og hør nogle af de klassiske fortællinger museet gemmer på, når vores dygtige fortællere giver guder og helte nyt liv for børn.
Har du en billedhugger i maven?
13. – 15. oktober kl. 10-15, for børn og unge i alderen 8-18 år, gratis.
Så tilmeld dig det 3-dages undervisningsforløbet i modellering med billedkunstneren Mikael Thejll.
Tegneskole
14., 15., og 16. oktober kl. 11-13, for børn i alderen 8-12 år, gratis.
Alle kan lære at tegne! Bertel Thorvaldsen var kun 11 år gammel, da han begyndte på Kunstakademiet i København i 1781. På museet underviser Mille Søndergaard i den klassiske tegneteknik.
Disney/Pixar’s “OP”
Nu, hvor Carl er blevet enkemand vil et byggefirma overtage hans hus for at rive det ned og bygge en stor beboelsesejendom. Carl nægter gennem lang tid, men til sidst må han erkende, at det er slut, og han indvilliger i at flytte på et alderdomshjem.
Men den morgen, hvor de kommer for at hente ham, griner han højt og frigør de tusinder af balloner han i hemmelighed har pustet op på sit loft.
Men først da det er alt, alt for sent, opdager han, at han har en blind passager med på rejsen; den voldsomt belastende 8-årige ’opdagelsesrejsende’ spejderdreng, Robert, der nok er den sidste i verden, Carl ville have inviteret med på sin drømmerejse.
Spot fly i Kastrup
I “gamle dage” kunne børn og voksne kigge på flyvere inde fra lufthavnsbygningen, når man skulle ud og hente nogen i lufthavnen. Af sikkerhedsmæssige grunde er det nu lukket ned. Der er dog stadig mange muligheder for at se flyvemaskiner helt tæt på, for kun ca. 10 minutters gang fra Terminal 3, lægger de mange jetmaskiner an til landing på rullebane 22 Left.
Rullebane 22 Left
Da fly i størst mulige omfang forsøger at lande mod vinden, skifter landingsretningerne selvfølgelig i Kastrup Lufthavn, men for det meste kommer flyvemaskinerne ind over Øresundsbroen og lander på bane 22 Left. Banen hedder sådan fordi piloterne skal flyve i retning 220 grader for at lægge an til landing, det bagerste nul fjerner man blot i landingsretningen og så har man banenummeret. Da der ligger to parallelle baner i retningen 220 grader, angiver Left selvfølgelig at det er den venstre bane der er tale om.
Stopforbud på Kystvejen
Når man skal kigge på fly på Kystvejen, er det eneste rigtige, at tage toget eller cyklen. Der er totalt standsningsforbud, og tilmed lagt store kampesten i rabatten, for at billister ikke skal stoppe op og kigge på flyvere. Stopper man alligevel, vil med inden 20 minutter møde Airport Security. Vil man gerne benytte bil, kan man køre ned til Flyvergrillen, der ligger for enden af Amager Landevej. Her er der flot udsigt over bane 22 Right, som er den bane der oftest bliver benyttet til take-off.
Jumbo’en kommer en gang om dagen
På Kystvejen flyver maskinerne lige hen over hovedet på en. Udover fascinationen over de store fly, er det sjove selvfølgelig også om man på afstand kan se hvilke flytyper der er tale om, og hvilke selskaber de flyver for. Ud fra ankomsttiderne på nettet kan se hvornår der kommer nogle af de rigtig store maskiner, såsom Jumbojetten Boeing 747, der kommer en gang om dagen fra Thai Air, eller Airbus A330/A340 som SAS fx bruger til destinationer som USA og Indien.
Efter en masse frisk luft på Kystvejen, er det altid hyggeligt at købe en kop kakao, eller gå på Burger King i Terminal 3.
Så leg dog! … i DGI-Byen
Har du også efterårsferie med dine børn? Så brug nogle timer i DGI-byen på at lege sammen.
Køb et armbånd og få fri adgang til bowling, svømning, verdens største hoppepude, hockey, og bordtennis. Derudover får I en sandwich og frugt.
Ridderturnering og middelaldermarked
Efterårsferien på Tøjhusmuseet byder på masse af action, ædle riddere og fagre møer. Der er masser af aktiviteter for børn og barnlige sjæle, og alt er inkluderet i billetprisen. Kom og få en historisk oplevelse.
I år fortæller vi den ”rigtige” historie om Dannebrog. Vi følger Biskop Sunesen på korstog i Estland, sammen med Kong Valdemar den 1. Sejr. Der stødes med lanser, kastes spyd og anvendes sværd, økser og kædevåben. Fodfolkene hepper på deres riddere og kommer op at toppes.
Middelaldermarked
I år har vi en markedsplads med mangen nye boder, med noget for enhver smag, pengepung og lyst til handel. Der er godt håndværk, finurlige genstande og godt til ganen. Se de arbejdende håndværkere, prøv at støbe din egen tinfigur eller smed det glødende stål hos smeden.
Der er legeområde med gamle børnelege, ridderlege, borge og soldater samt rigtige krigsmaskiner, man kan prøve. På buebanen kan man teste sine evner af som Robin Hood, i fægteskolen er der træning med sværd – med mulighed for at kæmpe mod biskoppens væbner Arne.
Besøg ubåden “Sælen”
SÆLEN blev udfaset af forsvaret i 2004 som et resultat af et nyt forsvarsforlig. Båden blev kendt i offentligheden som en del af det danske bidrag til Irakkrigen i 2004. Her overvågede båden sejllads og kommunikation med sine avancerede lytteinstrumenter. SÆLEN var den sidste danske undervandsbåd. Men den var også det den eneste danske ubåd som deltog i krigsmæssig sejllads.
En kold men uhyggeligt spændende fornøjelse
Det er en god idé at klæde sig rigtig godt på den dag man besøger SÆLEN. Ubåden er utrolig spændende at bevæge sig rundt i, men varmesystemet fungerer ikke, så hvis efterårsvejret bliver koldt og blæsende, bliver man dobbelt glad for sin hue og sine vanter inde i SÆLEN.
Tourguiderne på SÆLEN er ofte ensusiastiske historiestuderende unge mænd, der samtidig er meget fascineret af teknikken og mekanikken i SÆLEN. Så der er rig mulighed for besvaret alle slags spørgsmål om ubåde. Det er også fascinerede at fotografere børnene inde i SÆLEN, så husk kameraet.
Omvisningen varer ca. 30 minutter.
Halloween i TIVOLI
For fjerde gang åbner TIVOLI dørene for deres ekstra sæson, Halloween, som nok må siges at være en tradition allerede. Halloween-temaet åbnes om fredagen når børnenes efterårsferie begynder og Kulturnatten i København løber af stablen.
En keltisk tradition
Mange vil nok tro at Danmark er ved at blive mere og mere “amerikaniseret”, fordi vi nu ikke længere kalder den 31. oktober for Allehelgens Aften, men i stedet kalder det Halloween. Men rent faktisk kommer traditionen fra Kelterne i Irland og Skotland, der fejrede aftenen fordi det er den tid på året, hvor der er størst mulighed for kontakt med den spirituelle verden og det magiske.
Traditionen blev sidst i det nittende århundrede bragt til Nordamerika med immigranterne, og næsten hundrede år efter tog enkelte vestlige lande dagen til sig som en helligdag, hvilket vi dog endnu ikke har gjort i Danmark. Navnet “Halloween” er afledt af ”All Hallows’ Eve”, som er aftenen før ”All Hallows Day” eller ”All Saints Day”.
uhyggelig udklædning er tilladt
Uanset herkomsten er Halloween hvad man gør det til, og TIVIOLI’s fortolkning er tæt på den amerikanske “Trick or Treat” tradition, hvor det handler om at klæde sig uhyggeligt ud og gøre folk forskrækkede, dog på en hyggelig måde uden at skræmme livet helt af ofrene. Derfor er TIVOLI’s Halloween aktiviteter også mest for de mindste børn, nemlig den samme aldersgruppe som også synes det er sjovt at klæde sig ud til fastelavn.
De voksne skal nok nyde synet af de mange tusinde græskar, og TIVOLI’s helt unikke egenskab til at forhandle sommerhaven til en uhyggelig hjemsøgt efterårslandsby. Teenagerne vil nok stadig gå efter de kørende forlystelser, og måske en is eller en candyfloss serveret som spindelvæv.
Efterårsferie på Zoologisk Museum
HVERDAGE
10.30 Slanger
11.30 Væsner fra havets dyb
12.30 Store rovdyr
13.30 Zoologisk Museums Big Five-rundvisning (ca. 20 min.)
14.30 Darwin rundvisning (ca. 20 min.)
WEEKENDER
11.00 Zoologisk Museums Big Five-rundvisning (ca. 20 min.)
12.00 Væsner fra havets dyb
13.00 Slanger
14.00 Store rovdyr
15.00 Darwin rundvisning (ca. 20 min.)
Geologisk Museum
Støb din egen flyveøgle kl. 10.30 og 13.30
Lav selv afstøbninger af spændende fossiler såsom flyveøgler, dinosaurtænder,
kæmpehajtænder og trilobitter – og få dem med hjem. Velegnet til børnefamilier.
Rundvisning til 10 highlights på museet kl. 12.00 og 15.00
Guidet tur til et udvalg af Geologisk Museums mest unikke og spændende
genstande såsom den sten i verden, der har det ældste tegn på liv, verdens
største meteoritskive, verdens største musling, dinosaurfodspor fra Bornholm og
Per Kirkeby-rotunden.
Varighed ca. 45 minutter.
Efterårsferie i Botanisk Have
Klima-trylleshow, mandag-fredag kl. 10.00, 11.30, 13.00 og 14.30
Klima- trylleshow med den amerikanske tryllekunstner Kevin Barnes – ”The Green
Magician”. Varighed 20 minutter, vi mødes foran Palmehuset.
Ansigtsmaling og aktiviteter for børn, mandag-fredag kl. 10-15
– plant din egen stikling og lav kunst af
efterårsplanter
Vi mødes i Victoriadrivhuset, det lille runde drivhus til højre for caféen
Markedsplads fra 1800-tallet
På Frilandsmuseet kan du opleve en summende markedsplads fra 1800-tallet med gøgl og markedsboder. Kom og prøv kræfter med den mekaniske tyr, se mester Jakel eller loppecirkusset. Du kan også vælte dåser eller prøve ”keglen i bagslag”.
Regnskovens indianere på Nationalmuseet
Den 3. oktober åbner Nationalmuseet udstillingen Regnskovens indianere.
Følg Venezuelas indianere ind i skoven, på floderne og i fælleshusene, hvor dagligliv og drømme smelter sammen. Hængekøjer, giftpile og store, farverige fotos gør, at man nærmest bliver opslugt af regnskovens magiske verden.
Gennem en række foredrag, film og temadage om regnskovens indianere kan du komme tæt på de oprindelige folk og klimaændringerne.
mal dig i ansigtet som regnskovens dyr
I børneworkshoppen kan du besøge regnskovens indianere, male dig i ansigtet som et af regnskovens dyr eller lave din egen halskæde af frø eller et smykke af fjer. Kulturnatten den 9. oktober står også i regnskovens tegn. Her byder aftenen på ægte junglestemning med delikatesser fra regnskoven, junglemusik og smykkeværksted, hvor du kan fremstille junglejuveler.
I hele efterårsferien kl. 12-15
Prøv om du kan ramme aben i det højeste træ med et pusterør. Mal dig i ansigtet som en jaguar, smyk dig med regnskovens juveler: en halskæde af frø eller et smykke af fjer. Hør om livet som barn i regnskoven og se farvestrålende frøer og fugleedderkopper!
Doktor Dyr i Danmarks Akvarium
Efterårsferien er doktorens uge på Danmarks Akvarium. Hver dag fra klokken 10.30 kan du få manicure af doktorfisken, der bruges til Psoriasisbehandling.
Klokken 16.00 kan du høre om de ældgamle dolkhalers fantastiske blod, røre ved den levende graviditetstest sporefrøen eller se bakteriernes værste fjende krokodillen blive fodret
Så kom i Danmarks Akvarium og hør om frøen man tisser på, dolkhalen der ikke har fået en god ide i 500 millioner år, fisken der lever af din døde hud, salamanderen der aldrig bliver voksen og alle de andre dyr, der gør vores læger klogere.
Du kan også hjælpe Doktor Dyr med at finde nogle af de ting, han har tabt ved de forskellige akvarier. Præmien er et besøg bag kulisserne på Danmarks Akvarium.
Program
Kl. 10.30 og 16.30 Få manicure af doktorfisk.
Kl. 11.30 og 14.00 Fodring
Kl. 16.00 Doktor Dyr
Producér film i FILM-X studiet
I efterårsferien er der mulighed for at prøve kræfter med praktisk filmproduktion i Filmhusets interaktive filmstudie FILM-X.
FILM-X består dels af to grønskærmsstudier, hvor man har mulighed for at vælge imellem 5 forskellige baggrundsfilm, dels af en Morris Mascot, hvor der optages via bagprojektion og dels af to animationsstandere, hvor der er mulighed for at arbejde med både modellervoksfigurer samt Stop Motion-teknik. I hold på 5-7 personer producerer man en film på 1-2 minutter, og der arbejdes både med at optage med kameraer og med lyd og klipning.
Et forløb i FILM-X i efterårsferien har en varighed på 2:30 timer. Besøgstiderne er kl. 12-14.30 + 15.15-17.45 og der er åbent alle dage inkl. weekenderne, undtagen mandag.
Dans blandt statuer
UPPERCUT DANSETEATER har et super forslag til en efterårsoplevelse for børn, unge, deres forældre og bedsteforældre
LIFE
Oplev breakdance-forestillingen LIFE i Ny Carlsberg Glyptoteks imponerende festsal.
Dans og teater eksploderer i footwork og fantasi, når gulvet gives frit til forestillingens seks dansere og deres historier. For LIFE handler, ligesom livet, om historier. Statuerne på et museum driller og rækker tunge. Og hvad sker der, når seks drenge finder hver sin kæmpestore røde bold? Eller når ham, der bliver mobbet, giver et kapow-slag af et trommeshow i stedet for en knytnæve? Det er dramatisk, svedigt og svært. Det er drengeblær og spillen op til spilopper. Det er LIFE blandt Glyptotekets antikke statuer og søjler af marmor.
Professionelle breakdansere
De seks dansere i forestillingen kommer alle fra den københavnske, professionelle breakdancegruppe Rythmatiques. De sidste 10 år har de været med i et utal af shows og konkurrencer i Amerika, Asien og Europa. Publikum bliver gang på gang revet med af blandingen af kropslig virtuositet og godt humør, der er deres varemærke. Forestillingen LIFE har de optrådt med de sidste to år, bl.a. for udsolgte huse i vinterferien på Teater Zeppelin.
Aldersgruppe: fra 7 år.
Varighed: ca. 40 minutter.
Spilletider:
Tirsdag den 13. oktober kl. 13.00
Onsdag den 14. oktober kl. 13.00
Torsdag den 15. oktober kl. 13.00
Billetter:
www.billetlugen.dk: Tlf. 70 26 32 67 (hverdage 10-17)
www.ta-i-teatret.dk Tlf. 70 24 55 00 (hverdage 10-16)
Løssalg i døren en time før forestillingen
Spillested:
Ny Carlsberg Glyptoteks festsal
Dantes Plads 7, 1550 Kbh. V
Bavian Rock 2009
Så er det ved at være tid til årets største indendørs koncert for hele familien: TV 2s børneværter Jeppe og Marie styrer løjerne, når TV 2 og PARKEN åbner dørene til den allerførste Bavian Rock nogensinde.
Dagens Program
• Bølle Bob
• ABC Alien Beat Club
• Sukkerchok
• Ufo & Yepha – Hip Hop-drengene fra Svendborg optræder med egne numre og medbringer desuden deres kor fra TV 2-programmet “AllStars”
• The Flying Superkids fra Århus – flik flak saltomotaler, sang, dans og en verdensrekord i HulaHop-ringe
• Medina
• Basim – yngste deltager i ”Vild med Dans” nogensinde
• 15 årige Mohamed Ali
• Mike Tramp – den vildeste rocker, oprindelig kendt som Mabel-forsanger. Mike optræder med egne numre og medbringer desuden sit AllStars-kor fra Stenløse
• AQUA – Danmarks største popband nogensinde.
Der vil være et stort Lego-område og masser af spisesteder i PARKEN.
Billetter kan købes på billetlugen.dk på 70 263 267 eller i samtlige FONA-butikker og koster 140 kroner + gebyr pr. person i forsalg.
Skriv et svar