Michael Jackson: Klokken er 5 om morgen da jeg ankommer til Imperial-biografen i København – et tidspunkt jeg aldrig havde troet jeg skulle i biografen på! Vi er 55 Michael Jackson fans der havde aftalt at se premieren sammen, vi står i en stor flok og stemningen er mildest talt spændt!

AF CHRISTINA IHLER MADSEN

Det er i dag vi har set frem til, idag får vi et glimt af hvordan ”This Is It”-koncerterne skulle have set ud! Vi er en broget flok, forskellige aldre og bagrunde. Nogle havde MJ inspireret tøj, MJ hatte, MJ T-shirts eller badges, andre havde valgt at komme udklædt som sig selv. Da vi er samlet bevæger vi os ind i Imperial. Høj Michael Jackson musik rammer vores ører, pressefotografernes flash blænder os og duften af popcorn sniger sig ind i vores næser. Nu er det snart nu, og spændingen er til at læse på vores ansigter! 

Et tabt drøm om ‘The O2 arena’

Jeg var 1 ud af den million, der fik billetter til 1 af de 50 koncerter, der skulle have været afholdt i ”The O2 arena” i London. Det ville have været anden gang jeg skulle have oplevet ham live. Jeg glædede mig virkelig til at se filmen, men jeg vidste ikke hvad jeg skulle forvente. Jeg ved at hvad jeg oplevede i ’97 i Parken, på ingen måde kan overføres til en skærm, og da slet ikke optagelser af prøverne til showet. Optagelser som det ikke var meningen vi skulle se. De skulle være blevet i MJ’s egen private samling og ikke været udgivet. Det virkede bizart at skulle vidne, og på en måde bedømme, et ”work in progress”, fremfor de perfektionistiske optrædener han altid har vist. Samtidig var der de rygter der cirkulerede om at han skulle være syg, svag, uoplagt, dopet vrag og direkte uengageret. Optagelserne er det eneste der kan vise os sandheden …
 

Ortega på live feed fra Los Angeles

Da vi bliver sluset ind i biografsalen klokken kvart over 6, får vinderen af Sony Pictures danse konkurrence en hård opgave. Lille Emil skal underholde en hel sal fyldt med Michael Jackson fans, der simpelthen ikke kunne holde ventetiden ud mere. 9-årige Emil klarede presset med stil, og efter en suveræn optræden får han et stående bifald! Et såkaldt Live Feed bliver vist fra premieren i Los Angeles, hvor skaberen af filmen, Kenny Ortega, fortæller os, at Michael havde ventet med at lave en koncert, til han havde et budskab han syntes var vigtigt nok – budskabet viste sig senere at komme til udtryk især under ”Earth song”.

Endelig starter filmen

Endelig! Endelig starter filmen! Og allerede indenfor 2 minutter er den følelsesmæssige rutsjetur begyndt, med en grådkvalt danser, der er så taknemlig for at være en af de dansere Michael personlig udvalgte ud fra heftige optagelsesprøver. Filmen skifter mellem øvelserne af hele sange og mere dokumentariske klip. Man taber skiftevis mælet, griner højlydt og græder igennem denne film! ”This Is It” er en musikalsk dokumentar fyldt med genialitet, perfektionisme, humor og seriøsitet!

Michael fuld af respekt og ydmyghed

Michael er i fuld kontrol, selv med de mindste detaljer. Musikken styres efter hans perfektionistiske ører, dansen og scene-opsætningen efter hans perfektionistiske øjne. Men han styrer det på en meget bemærkelsesværdig måde – han er så fuld af respekt og ydmyghed og gentager flere gange
“Its all for love” (det er kun af kærlighed) når han har retter på nogen. Samtidig har han en genial måde at fortælle præcis hvad han mangler: Han kan simpelthen sige lydene, rytmen og dermed vise den præcise rettelse han vil have, med kun sin stemme. Michael har så meget overskud! Alt hvad der kommer fra ham, siges som om det er det mest indlysende i verden og viser hvor rystende genial han er! Dansen og koreografien sætter ny standard, hans danserne er virkelig i verdensklasse.

Opsigtsvækkende 3D-opdatering af ‘Thriller’

Filmen viser en 50-årig, der er i exceptionel form, dansen falder ham så naturligt, han skifter mellem bare at lave trinene, lave trinene med fuld kraft og improvisere, bare fordi han ikke kan lade være. Sceneopsætningen er innovativ, man forsøger at trække scenen helt ud til publikum med vellavet 3D film. Mest opsigtvækkende er ”Smooth Criminal” som er en sort/hvid-film med klassiske skuespillere som Rita Hayworth, Humphrey Bogart og Michael Jackson, og 3D-opdateringen af ”Thriller”, hvor spøgelser samtidig ville flyve igennem gangene.

Michaels vokal gav kuldegysninger

Mest imponeret blev jeg af Michaels vokal, som kun synes at blive smukkere med alderen. Alle sangene synges live, og flere af dem lyder bedre end de indspillede versioner. Især a capella-versionen af ”Human Nature” og ”I just can’t stop loving you”, gav mig kuldegysninger! ”Earth Song” var den mest rørende! Vi skal gøre noget for at rede vores planet, og det skal være nu! Vi skal ikke sætte os tilbage og sige det er politikernes ansvar. DET ER VORES ANSVAR! Det var netop det budskab han ville sprede. Grunden til at han ville optræde igen! For at minde os om at ”THIS IS IT!” – Vores eneste chance!

Ingen fortæller dig hvad du skal tænke

Filmen ender symbolsk med den sidste sang de nåede at gennemgå, nemlig ”Man In The Mirror”. En sang som i den grad kan beskrive Michael, hans mission og hvilken besked vi bør tage til eftertanke! I det hele taget er det befriende at hele filmen er så ærlig, ingen voice-over, som fortæller dig hvad du skal tænke og føle. Ingen udpenslende klip. Ingen hædrende interviews efter Michaels død.

“Inden jeg så filmen havde jeg nok lidt frygtet, at den ville være en over-positiv fremvisning, måske med en uklædelig sørgelig afslutning med hans død/begravelse. Men heldigvis er det en sober dokumentarfilm, som virkelig ikke forsøger at manipulere, men lader os skabe vores egne meninger om det vi ser!”

Frygt gjort til skamme

Inden jeg så filmen havde jeg nok lidt frygtet, at den ville være en over-positiv fremvisning, måske med en uklædelig sørgelig afslutning med hans død/begravelse. Men heldigvis er det en sober dokumentarfilm, som virkelig ikke forsøger at manipulere, men lader os skabe vores egne meninger om det vi ser!
Det mest opløftende og forfriskende for mig ved denne film, er den ydmyge, kærlige, professionelle, geniale og humoristiske Michael Jackson som vi får et indblik i! Noget kun meget få mennesker har været heldige nok til at opleve så tæt på! Han er på ingen måde bizar eller nogle andre lignende gloser. Han ligner mest en mand som kun blev bedre med alderen, og stadig havde massere at give. 

Eufori, men snydt for det rigtige ‘This is it’

Selvom filmen giver en euforisk følelse, så er der samtidig en anden lige så stærk følelse af sørgmodighed. Jeg føler mig snydt, jeg føler at verden er blevet snydt! Fældet på målstregen fra at se dette geni overgå sig selv med flere meter, og opleve det største og mest innovative show til dags dato! Men jeg føler mig også snydt på grund af dette unikke menneskes personlighed, er blevet så fejlfortolket igennem så mange år!

“Jeg er ikke i tvivl, ‘This is it’ fortjener 6 ud af 6 stjerner!
Én for Michael, én for ærligheden, én for musikken, én for dansen, én for opsætningen og én for budskabet om at det er op til os at redde vores planet – NU! THIS IS IT! ”

Godt gået Ortega

Tænk at en film på 111 minutter så tydeligt kan undergrave så mange års falske reportager, ved blot at vise ham uden filter! Rigtig godt gået Kenny Ortega! Jeg vil råde enhver der elsker musik, til at tage ind og se denne film. Men gør dig selv en tjeneste: Efterlad enhver forudindtaget holdning ude i lobbyen, glem ethvert rygte og gå ind i biografsalen med et åbent sind og lad filmen tale for sig selv. Du vil ikke fortryde det! Jeg er ikke i tvivl, “This is it” fortjener 6 ud af 6 stjerner! Én for Michael, én for ærligheden, én for musikken, én for dansen, én for opsætningen og én for budskabet om at det er op til os at redde vores planet – NU! THIS IS IT!