Julekalender: Da danskerne i 1917 solgte øen St. Croix i Caribien, blev nisserne blev glemt dernede. Den eneste der er tilbage fra Nissebanden, er Lunte. Han får hjælp af Pyt og sammen drager de til St. Croix, for at hjælpe nisserne dernede, og straks er der opstået en ny Nissebande. Men Santa vil markedsføre Nissernes Ø og gøre den kendt i hele verden, og så har vi balladen.

AF PETER HENRICHSEN

Danmarks Radio’s julekalender ”Nissernes Ø” blev optaget på St. Croix i 2003, St. Croix der jo sammen med St. Thomas og St. John udgjorde de dansk-vestindiske øer.

For det store hold af enestående danske skuespillere kunne en location for en julekalenderoptagelse-optagelse have været værre. Efter sigende blev naturen, klimaet og de afslappede rytmer nydt i fulde drag af blandt andre Lunte (Flemming Jensen), der er overbevist om at ‘slowmotion’ er opfundet på St. Croix.

Selvom vi det meste af tiden opholder os på St. Croix, kommer vi dog også til Holme Olstrup hos Hr. Fiffig-Jørgesen (Christoffer Bro), og i fascinerende smukke Grønland hos Storfangeren (Rasmus Lyberth).

Komikernes årlige kongres

Til tider skulle man tro at ”Nissernes Ø” samtidig var den årlige kongres for danske komikere. Halvdelen af ”Ørkenens Sønner”, Niels Olsen og Søren Pilmark, spiller nemlig sammen med Mick Øgendahl , Jan Gintberg, Per Pallesen og som tidligere nævnt Flemming Jensen. Niels Olsen ligger mit hjerte aller nærmest. Manden har med sit formidable gummiansigt, påtaget sig ikke mindre end ni roller. Heller ingen ”Nissebanden” uden Lunte (Flemming Jensen) og søde Pyt (Trine Gadeberg). Dét er simpelthen hele kalenderens uundværlige makkerpar.

“Niels Olsen ligger mit hjerte aller nærmest. Manden har med sit formidable gummiansigt, påtaget sig ikke mindre end ni roller ”

Musikken er det aller bedste

Hovedkomponist Hans Dal, Radiounderholdningsorkestret og Trine Gadeberg får virkelig sat skik på julekalenderens musikalske side. Selv med vinterforkølelse i kroppen får man lyst til at synge med og røre sig til ”Nissecalypso”. Den store variation fra calypso-rytmer, over traditionelle jule-sange til smukke klassiske stykker som ”Havets Moder”, gør at man ikke bliver træt af musikken på sammen måde, som man kan blive det i andre børneudsendelser.

Mangler lidt julestemning

”Nissernes Ø” er en sød og morsom historie, men efter min mening er der lige lovlig mange sproglige morsomheder og misforståelser. For meget dialog og for få aktiviteter. Julestemning kommer jeg heller ikke rigtig i på St. Croix, og jeg savner stadig ”Nissebanden i Grønland”. Fire stjerner bliver det derfor til ”Nissernes Ø”, men det utrolig vellykkede soundtrack og musik-CD’en i boksen, udløser straks den femte stjerne.


“Nissernes Ø”

3 DVD’ere og 1 CD med alle sangene:
01. Nissernes Ø
02. Nisse Calypso
03. Nissebandesangen
04. Risengrød
05. Sangen om Mette Wuns
06. Jinx sang
07. Hvis de måtte Mette
08. Hånd i hånd
09. Hundeslæderap
10. Sangen om mor
11. Nissehuehår
12. Anden, der går igen
13. Havets moder part I
14. Hjertets renhed
15. Havets moder part II
16. Det bliver jul