I et smukt TIVOLI udsmykket af lysegrønne, nyudsprungne bøgetræer, kunne man i dag opleve Efterskolernes Dag — dog i silende regn. Vi valgte de musiske skolers optræden på Pantomimeteatret, hvor eleverne med stor entusiasme fik publikum til at glemme alt om det fugtige forår. (Her er det elever fra Gram Efterskole.)


Af Peter Kock Henrichsen

Klokken var kun lige slået 12 på en søvnig søndag eftermiddag i København, da eleverne fra Gram Efterskole smed de første signaler ud i deres medbragte forstærkere. Det amerikanske rockband Tommy James & The Shondells’ hit “Mony Mony”, måske bedst kendt i Billy Idols cover-version fra 1987, fik straks fyldt de regnvåde tilskuerbænke med forventningsfulde elever, forældre og turister. En sød version af Christina Aguilera’s “Beautiful” tog over, og blev meget overraskende fulgt op af “We are the World”, en sang som de unge elever ikke kan have oplevet i 1985, da Michael Jackson og Lionel Richie skrev den til “Band Aid” – en forsamling af USA’s mest kendte kunstnere – som donerede indtægterne til et sultende Afrika. En dejligt nostalgisk nummer, som jeg ikke havde forventet fra så unge musikere.

Michael Jackson skabte fællesånden

Formiddagens store hit som fik publikum til at klappe med fra begyndelsen, var – selvfølgelig – et Michael Jackson nummer: “They Don’t Care About Us”. Gram’s trommeslager holdt rytmen flot, og det var det nummer som eleverne sang aller bedst på. En virkelig fed afslutning var det velvalgte Gasolin-nummer fra 1976 “This is my life”. Jeg var ovenud imponeret over, at den unge keybordspiller af hunkøn, også leverede den klokkerene vokal. Virkelig smukt sunget. Kor og arrangement fungerede rigtig godt, og eleverne fik virkelig vist, at de sagtens kan holde et publikum i skak uden hjælp fra lærerne. Det eneste vi manglede var et mørklagt TIVOLI og 50 fremstrakte hænder med tændte lightere.

Bind nu de lærere

Eleverne fra Gram fik på trods af lidt begynder-generthed alligevel spillet sig igennem en rigtig hyggelig setliste, som passede godt til publikum, og da først eleverne havde spillet sig varme, kunne man høre at de faktisk havet øvet en hel del til den store dag. Det var også skønt at se, at Gram Efterskole er med på beatet når det gælder mediedækning, men det tog rigtig meget fokus fra de optrædende elever, at skolens video- og stillfotografer vadede rundt på scenen, som var de usynlige. Der er en grund til at fotograven er opfundet til koncerter, og man må håbe at eleverne fra Gram binder deres medielærere, næste gang de unges band optræder på en så berømt scene som Pantomineteatrets i TIVOLI, så publikum kan få lov til at nyde de unge i fred.

Næsten bedre end Alicia Keys

Anderledes roligt var der heldigvis på scenen, da Den Rytmiske Efterskole fra Baaring trådte op. Her var eleverne endnu mere sikre i det instrumentale og vokale sammenlignet med Gram Efterskolen, men der skal vel også være en grund til at man kalder sig “Den Rytmiske Efterskole”. Fuldstændig fascinerende var Alicia Keys nummeret “If I Ain’t Got You”. Jasmin Gledorfs vokal var så trænet og professionel, at jeg fik kuldegysninger da hun trykkede til i omkvædet og ramte de høje toner. Skræmmende flot, fascinerende fraseringer, og absolut lige så godt som Keys selv kunne have sunget den. Uden tvivl dagens største musikoplevelse.