Skammerens Datter: En spændende og letlæst dansk fantasy-klassiker.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Skammerens Datter (Skammer-serien 1)”

Forfatter:

Lene Kaaberbøl

Sider:

217

Forlag:

Forum

Følelses-barometer:
11 årige Dina bor i Birkene, en lille landlig flække uden for byen Dunark. Sammen med sin lillesøster Melli, sin storebror Davin, hunden Bæst og Dinas mor, lever de et godt, kærligt med lidt ensomt liv. For Dinas mor er Skammer. Når hun kigger andre mennesker direkte i øjnene, ser de alle de ting de har gjort forkert i deres liv, og som de burde skamme sig over .
De fleste skammer sig også, begynder at græde, eller kigger væk. Ingen kan derfor rigtigt lide at kigge en skammer i øjnene. Med årene har Dina arvet skammer-øjnene fra sin mor, og legekammerater og veninder har nu også forladt hende. For man kan ikke lege sammen, når man ikke kan kigge hinanden i øjnene.

Taget til fange i Dunark Borgen

En aften dukker et skummelt sendebud op til hest i Birkene. Han tager Dinas mor med til en skammer-opgave i Dunark, og Dina og Davin må passe Melli, Bæst og resten af gården natten over. Næste morgen hvor Dinas mor skulle være kommet tilbage, er der dog stadig ikke dukket nogen op, og hen ad eftermiddagen hvor Dina er alene, dukker endnu en rytter op, Drakan. Til Dinas store overraskelse kigger Drakan hende direkte i øjnene, uden at fjerne blikket et eneste sekund, og uden at skamme sig.

Drakan bringer Dina til fæstningen i Dunark, for at hun kan blive forenet med sin mor. Men ganske snart finder Dina ud af, at både hun selv og hendes mor er fanger i borgen. Hvis ikke de makker ret, vil de ganske bogstaveligt blive brugt som føde for de blodtørstige drager, der lever i krypten under Dunark borgen. Men Dina er en stædig pige, og lystrer ikke blot fordi en tyran som Drakan siger det.

Når historiefortælling er bedst

Skammerens datter er første bog i Lene Kaaberbøls såkaldte Skammer-serie. Serien er allerede blevet en klassiker på børnebiblioteket, og det er bestemt ikke tilfældigt. For historien er skrevet så varmt og hyggeligt, som et rigtigt eventyr fra en tid der minder om middelalderen. Mens man lever sig ind i charmerende, fornuftige og stædige Dina, er man ganske simpelt nødt til at putte under et tæppe i stearinlysets skær, med en varm kop kakao ved sin side. Efter alle de blyantsnotater med ”3.V” og ”4.V” jeg fandt på utallige sider i min biblioteksudgave, har vi også beviset på at ”Skammerens datter” er den perfekte højtlæsningsbog for netop 3. og 4. klasse.

Skammerens datter oser ikke kun af hygge, men også af spænding og uhygge. Når Dina ligger i fangekælderen eller går gennem dragernes krypt, spiller det hele sig for ens indre, som var det en film. Man kan mærke fugten og kulden på sin hud, og hjælpeløsheden i sit sind. Og stanken af drage er man heller ikke et sekund i tvivl om. Pigerne har meget de kan identificere sig med i Dina, og drengene vil fryde sig over de spændende sværd- og dragekampe der udspiller sig i Dunark Borgen.

(Uddrag af Skammerens Datter:)

Men langsomt begyndte én drage at skille sig ud fra mængden.
”Nico!” hviskede jeg febrilsk
”Jeg har set den”, sagde han og greb fastere om spyddet. ”Bare bliv ved med at gå.”
Det kunne han sagtens sige. Mine ben var så stive og mærkelige, ja hele kroppen var underlig, den susede og dunkede og summede af skræk. Hvis den drage kom bare ét skridt nærmere …
Og det gjorde den.

En let fantasy bog at begynde med

I mit hjerte står Lene Kaaberbøl som én af de bedste danske fantasy-forfatter. ”Skammer-serien” er nærmest en introduktion til genren. Sproget er ikke så svært, og man læser sig hurtigt igennem de lidt over 200 sider. Skammerens datter er en rigtig god fantasy-klassiker man aldrig glemmer – og én af dem man bør begynde med, hvis man ikke har læst i så mange år, og elsker fantasy.

Der er i flere år gået rygter om at Skammerens datter skal filmatiseres. Rettighederne er solgt – men vi venter stadig