Michael Jackson’s Vision: Jeg er meget begejstret over Michael Jackson’s Vision. Det er ikke bare en historisk samling af musikvideoer, men reelt en smuk samling kunst fra en af de største og mest indflydelsesrige kunstnere nogensinde.

Anmeldt af Christina Ihler Madsen

Titel:

“Michael Jackson’s Vision”

Indhold:

3 discs, 270 minutter

Distributør:

Sony Music

Udgives:

22. november 2010

Nogle eventyr ender ikke som man havde håbet, præcis sådan føles historien om Michael Jackson. Michael Jackson var manden der ændrede verden med sin kreativitet og blev mesteren af sin kunstform. Manden, som med sin næsten guddommelige aura og en fanskare der talte en meget stor del af verdens befolkningen, virkede på et tidspunkt fuldstændig uovervindelig og usårlig.

Men det var han ikke. Det krævede alverdens medier, utallige løgne og manipulationer af sandheden, fortalt igen og igen i underholdningens hellige navn, så lykkedes det. Manden der var verdens største og muligvis mest elskede kunstner blev tvunget i knæ. For lad os indrømme det, det eneste der er sjovere end at opbygge verdens største kunstnere, er at rive dem ned igen. Eventyret om Michael endte sørgeligt, men som med alle andre eventyr, er der en mening med at den fortælles. ”Michael Jackson’s vision” viser os noget af den mening, der gør historien værd at fortælle igen og igen!

Opsummeringen af Michael Jacksons visionære kreationer

Denne deluxe DVD-samling er opsummeringen af Michael Jacksons visionære kreationer. Allerede når man ser coveret, ved man at dette er noget helt særligt. Forsiden er prydet af 18 små screen shots, som begynder at danse når man bevæger boksen op og ned. Det er en virkelig fed effekt! Boksen indeholder 3 DVD’er, der er propfyldt med 42 mini-film og musikvideoer. Det er disse videoer, der drastisk revolutionerede verdens forestilling om, hvad en musik video kunne være.

Gjorde musikvideoen til en kunstform

Engang var en musikvideo kun noget rockbands brugte for at sælge flere plader. Men Michael Jackson gjorde med sine mini-film musikvideoen til en kunstform i sig selv. Musikken blev oversat til kreative film af alle typer og diversiteten i hans værker er overvældende. Vi får gyserfilm i ”Thriller”, 50’er gangsterfilm i ”Smooth criminal”, politisk vrede i ”They dont care about us” (fængselsversionen), smuk sensualitet i “In the closet”, fortabt barndom I “Childhood”, futuristisk aggression i ”Scream”, hjerteskærende begæringer om at gøre verden til et bedre sted i ”Heal the world” … Ja, jeg kunne faktisk blive ved, for der er så meget variation i disse sansemæssige genialiteter.

”One more chance” aldrig før set af offentligheden

Når man sætter DVD’en i afspilleren kommer en dansende Michael frem på skærmen med en hel galakse af hans musikvideoer bag sig. De første 2 discs er en kronologisk gennemgang af hans udgivelser, hvor alle sangene har en lille lækker intro der passer til temaet i videoen.

Men det er ikke kun de gamle klassikere som bliver udgivet, for dem har de fleste jo nok set, med mindre de har boet hele deres liv i en hule uden MTV eller YouTube. Der er også en video som aldrig før er set af offentligheden, nemlig ”One more chance”-videoen som  blev optaget i 2003. Sangen One More Chance blev skrevet til Michael Jackson af R-Kelly til opsamlings albummet ”Number Ones”.

Indspilningen af videoen blev dog brat afsluttet da beskyldningerne om børnemisbrug kom frem. Efter at Michael Jackson blev pure frikendt i den efterfølgende retssag i 2005, håbede fans at videoen ville blive udgivet, men da det ikke skete, spekulerede mange i at den muligvis aldrig var filmet færdigt.

Jackson forlader den sidste video han nogensinde fik lavet

Men her er den så, endelig. Jeg Indrømmer at den ikke er hans største mesterværk, og den var nok heller ikke var færdiggjort, men en god simpel video. Der er dog noget skelsættende ved måden han formår at flippe hvad man ”normalt” gør. I denne smukt fotograferet video skifter kunstneren og publikum plads. Jackson laver sine ikoniske bevægelser på gulvet og caféborde mens publikum ser til fra scenen. Samtidig filmes han mest bagfra og hans ansigt vises kun i små glimt – noget som skaber en form for mystik og som man normalt aldrig ser i en video. Det ender meget symbolsk med en entusiastisk klapsalve, hvorefter Michael Jackson forlader den sidste video han nogensinde fik lavet.
 

Hvor er den fulde version af “Ghosts”

Jeg har dog nogle enkelte kritikpunkter til DVD-boksen: Det er dybt skuffende at den fulde version af ”Ghosts” ikke er med. ”Ghosts” er efter min mening, den bedste og mest undervurderede film Michael Jackson nogensinde har lavet. Og da den kun kom ud på VHS i et limited edition box set, var det den film der mest var behov for blev genudgivet i god kvalitet. Det syntes jeg virkelig er ærgerligt. Samtidig er det underligt, at man har valgt at udgive remix versionen af Blood on the dancefloor. Især fordi den originale er langt bedre.

En lille klump i halsen

Til gengæld er der nogle virkelige lækre ting: 10 videoer der aldrig har været udgivet på DVD før. Der iblandt videoerne fra “Invincible” albummet, “Shes out of my life” og “Say say say” med Poul McCartney. Mest begejstret er jeg for at “They don’t care about us” i fængselsversionen endelig er udgivet officielt, da budskabet passer fantastisk til sangen. ”Gone too soon” som blev sunget til AIDS-offeret Ryan White, er der blevet lavet en ny video til, og den er faktisk rigtig flot. Man skal da næsten være lavet af sten hvis man ikke får en lille klump i halsen, når man hører Michaels stemme sige farvel til Ryan, og hører ham ytre de samme ord, man nu føler for Michael Jackson selv.

Guldbog med behind the scenes-billeder

Der er brugt kræfter på at opgradere kvaliteten i videoerne med hensyn til forbedret kontrast og farvemætning, og det er rigtig dejligt at se på. Dog er opløsningen på nogle af videoerne stadig lidt mangelfuld. Det syntes jeg er lidt ærgerligt da mesterværker helst skal nydes i så god kvalitet som muligt. Men man kan jo håbe at der kommer en Blu-ray-udgivelse en dag. Udover de 3 DVD’er, indeholder boksen en flot 30 siders gylden bog med behind the scenes-billeder, fra de forskellige videooptagelser.

Meget begejstret

Jeg er meget begejstret over denne udgivelse. Det er ikke bare en historisk samling af musikvideoer, men reelt en smuk samling kunst fra en af de største og mest indflydelsesrige kunstnere nogensinde. Michael Jackson var en kunstner, der ikke var bange for at satse, eksperimentere, provokere og sende budskaber han mente var vigtige. Han endte med at skabe opskriften alle andre følger i dag. En sand revolutionær. Jeg nyder at se den kronologiske gennemgang af et underholdnings-genis værker. Man griner, græder, måber og ikke mindst, bliver rørt af dette stykke kunst. Jeg vil derfor afslutte med Kongens egne ord:

“Art – Good Art – never dies” – Michael Jackson

Trackliste:

DVD 1:
01. Don’t Stop ’til You Get Enough
02. Rock with You
03. She’s out of My Life
04. Billie Jean
05. Beat It
06. Thriller
07. Bad
08. The Way You Make Me Feel
09. Man in the Mirror
10. Dirty Diana
11. Smooth Criminal
12. Another Part of Me
13. Speed Demon
14. Come Together
15. Leave Me Alone
16. Liberian Girl

DVD 2:
01. Black or White
02. Remember the Time
03. In the Closet
04. Jam
05. Heal the World
06. Give in to Me
07. Who is It
08. Will You Be There
09. Gone Too Soon
10. Scream
11. Childhood
12. You Are Not Alone
13. Earth Song
14. They Don’t Care About US
15. Stranger in Moskow
16. Blood on the Dancefloor
17. Ghosts
18. You Rock My World
19. Cry

DVD 3:

01. Blame It on the Boogie – the Jacksons
02. Enjoy Yourself – the Jacksons
03. Can You Feel It – the Jacksons
04. Say Say Say – Paul Mccartney & Michael Jackson
05. They Don’t Care About US – Prison Version
06. Why? – 3t Featuring Michael Jackson
07. One More Chance – Previously Unreleased