Den bedste Narnia-film indtil videre, mener jeg i hvert fald. Jeg har altid elsket historien om Morgenvandrerens rejse siden jeg fik læst den højt som lille, og filmatiseringen har bare gjort historien endnu finere.

Anmeldt af Lise Theill Warming, 18 år

Titel:

“Narnia Morgenvandrerens rejse”

Instruktør:

Michael Apted

Land:

Storbritannien

Distributør:

20th Century Fox

Premieredato:

25. december 2010

Morgenvandrerens rejse er den tredje film i rækken om eventyrverdenen Narnia. Lucy (Georgie Henley) og Edmund (Skandar Keynes), som vi stiftede bekendtskab med i de to første film, bliver igen ført til Narnia for at kæmpe mod ondskaben.

Filmen starter i England under anden verdenskrig, hvor Lucy og Edmund henslæber deres tid hos en onkel og tante og deres irriterende søn, Eustace (Will Poulter). Alt i mens Susan og Peter, deres ældre søskende, er i de forenede stater sammen med deres forældre. Handlingen sættes i gang ved at børnene finder et maleri af et skib på et stormfyldt hav. Pludselig fosser vandet ud af billedet, og Lucy, Edmund og Eustace bliver bragt til Narnia. De er nu ”inde i billedet” og bliver samlet op af prins Caspian (Ben Barnes) som vi mødte i sidste film. Han er på vej ud for at finde 7 hertuger der blev forvist dengang tronraneren Miraz havde magten i Narnia. Man har intet hørt fra disse 7 mænd, siden de tog af sted. Da de når hen til de øer hvor hertugerne burde opholde sig, møder de en ukendt ondskab i form af en grøn tåge, der kræver menneskeofre. For at udslette denne ondskab må de sejle til verdens ende, mod Aslans land, alt i mens de kæmper mod fristelser og farer undervejs.

Nyt talent

I Morgenvandrerens rejse møder vi mange gammelkendte karakterer, og ikke mindst den herlige og meget krigeriske mus Rippitjip, som dog har et hjerte af guld. Men det er til gengæld første gang vi møder fætteren Eustace, og jeg må nok indrømme at han, efter jeg har set filmen, er blevet min nye yndlingskarakter. Debutanten Will Poulter er perfekt i rollen, som den snerpede og hamrende irriterende fætter. Han tilfører filmen enorme mængder af humor, og man kan ikke andet end elske ham. Han har selvfølgelig fået de sjove replikker, men han leverer dem desuden på en måde der får salen til at klukke af grin. Specielt hans små sammenstød med musen Rippitjip er lige til at få lattertårer i øjnene af.

Smuk og hjertevarm fortælling

Selve historien holder sig pænt til den oprindelige handling fra bogen. Dog er nogle ting kortet af, som for eksempel børnenes ophold på den ø hvor de først møder ”ondskaben”. Men jeg synes, at de ændringer der er blevet fortaget, passer fint ind i filmens plot. Det har altid været en smuk fortælling om loyalitet og mod, og om at være et godt menneske, og det formår filmen at vise på en måde som både voksne og børn kan forstå og nyde.

En fantastisk verden

En stor ros må også gives til menneskerne bag animationerne. Da filmen jo er en fantasy-historie, er der selvfølgelig ikke sparet på effekterne. Og de fungerer rigtig fint. Skibet Morgenvandreren sejler os rundt i ukendte farvande og til nye havne, og hver gang Morgenvandreren kaster anker, har filmen skabt et overraskende vulkanlandskab eller en smuk grøn ø, fuld af usynlige og meget uintelligente væsner. Dog forstår jeg ikke rigtigt hvorfor 3D var nødvendigt. Det er absolut ikke udnyttet på nogen måde, selvom det jo ellers kunne have været oplagt. Det eneste gode ved at se den i 3D er, at det ligner at underteksterne svæver foran billedet, og dermed ikke forstyrrer så meget som normalt.

Den bedste film indtil videre

Den bedste film indtil videre, mener jeg i hvert fald. Jeg har altid elsket historien om Morgenvandrerens rejse siden jeg fik læst den højt som lille, og filmatiseringen har bare gjort historien endnu finere, og givet personerne mere liv og karakter. Handlingen er enkel og til at forstå, også hvis man ikke har set de to første. Desuden kan jeg rigtigt godt lide den måde hvorpå vi bliver præsenteret for nye og ukendte dele af Narnia-universet. Så dette er helt klart min yndlingsfilm, og jeg glæder mig allerede til at 4’eren kommer!

Rigtig god fornøjelse

Maria, 16 år, Slangerup

Jeg havde glædet mig ret meget til at se den nye Narnia, specielt fordi jeg syntes så godt om de to første. Jeg kunne næsten ikke vente med endnu engang at blive suget ind i det magiske univers, og da den nye film også er i 3D, gjorde den det hele endnu mere utroligt. I det samme sekund man var ved at blive druknet for at komme til Narnia, startede et nyt fantastisk eventyr. Og jeg må virkelig sige, at det er længe siden jeg har set en film der var så smuk. Ganske vidst havde 3D’en nogle skønhedsfejl, men det var ikke noget man lagde specielt meget mærke til. Og den magiske verden var så flot, at den kan sammenlignes med smuk sommerfugl med solen strålende på dens farverige vinger. Så læn dig tilbage i sædet, og lad Aslan føre dig ud på en lærerig rejse, med en masse vise budskaber.

Anne Mette, 20 år, Egtved

Jeg må indrømme, at der ikke var noget, som der virkelig kom bag på mig, eller overraskede mig. Der var lige en enkelt gang, hvor en af skuespillerne bliver forvandlet til en drage på grund af en forbandelse, som jeg ikke lige havde set komme. Der var især en scene, der rørte mig, hvor alle er samlet. Jeg kunne simpelthen ikke undgå at fælde en tåre. Jeg så den i 3D, hvilket gjorde alting i universet mere levende. Det var nogle utrolig flotte effekter, og det fungerede bare super godt! Det var en fantastisk forsættelse på toeren, og da jeg elsker etteren og toeren så meget, var det jo nærmest en ”must see”. Umiddelbart giver jeg den 4 stjerner, da den ikke var overraskende nok, men det har ikke ændret mine følelser for denne utrolige verden, hvor alt kan ske.

Karen, 12 år, Birkerød

Narnia er en rigtig god film, med helt vildt meget spænding. Den er både sjov og overraskende, og helt fantastisk. Det at filmen er en 3’er var rigtig fedt, det gjorde historien meget bedre da der var ting man kunne genkende fra de andre film. Det var fedt at den var i 3D, men efter min mening behøvede den ikke at være det. Jeg kunne især godt lide Lucy og Edmunds fætter Eustace, der var lidt fornem. Han var rigtig sjov og gjorde filmen endnu bedre. At i alt en rigtig god film!