Hvis du trænger til en pause fra vampyrer og blod, vil jeg helt klart anbefale at du læser ’Den statistiske sandsynlighed for kærlighed ved første blik’, som er hyggelig og let at læse. Selvom den er forudsigelig på nogle områder, får forfatteren, Jennifer, mig alligevel til at miste pusten, og kommer med uventede drejninger.

Af Anne Mette Bach Jeppesen, 20 år

Titel:

’Den statistiske sandsynlighed for kærlighed ved første blik’

Forfatter:

Jennifer E. Smith

Originaltitel:

‘The Statistical Probability of Love at First Sight’

Oversat af:

Nanna Gyldenkærne

Sider:

240

Udkom:

8. juni 2011

Forlag:

Høst & Søn

Følelses-barometer:17årige Hadley skal til sin fars bryllup i England. Hun har næsten ikke set eller snakket med ham, siden han forlod hende og hendes mor, som bor i Amerika tæt på New York. Hun har heller ikke mødt faderens nye kæreste/kone, og vil faktisk helst undgå brylluppet, men hendes mor tvinger hende til at tage af sted, så hun ikke fortryder det senere i livet. Da hun kommer for sent til sit fly, støder hun ind i den 18-årige Oliver, som er helt anderledes fra de drenge hun er vant til at omgås. Men hvor stor er sandsynligheden lige for, at de skal se hinanden igen?

Mest til piger

’Den statistiske sandsynlighed for kærlighed ved første blik’ handler både om kærlighed, det at være skilsmissebarn og at være teenager. Derfor rammer den også en bred målgruppe af piger, som kan identificere sig med Hadley, fordi de selv kan perspektivere det til deres eget liv. Hadley har både sammenstød med moderen og faderen, og har det rigtig svært med sin far, fordi han har forladt hende og hendes mor.

To væsentlige temaer

Bogen bygger på to meget væsentlige temaer. Et skilsmissebarn, der føler sig svigtet af sin far og helst vil have tiden tilbage til dengang, hvor hendes forældre stadig var sammen. Og et tema om det tilfældige møde mellem to mennesker, og hvorvidt det kan lade sig gøre, at falde pladask for en fremmede. I skilsmisse-teamet har Hadley meget svært ved at forstå, at hendes forældre ikke bare kan finde sammen igen. Hun føler, at hun har mistet sin far, som hun ellers altid har haft et godt forhold til. Samtidig føler hun sig glemt og forladt, da han bare har fået sig i helt nyt liv i London, som hun ikke føler sig en del af, da han har fundet sig en ny kone.

Kan man forelske sig i en fremmed?

Det andet tema begynder da Hadley møder Oliver i lufthavnen, og med det samme føler en slags tryghed i hans tilstedeværelse. Da hun har en del fobier, hjælper han hende igennem dem på bedste vis. Oliver er virkelig sød overfor hende og underholder hende på den 7 timers lange flyvetur, som normalt ville have været en helvede for hende, da hun har angst for lukkede rum. Han er dog lidt mere indelukket end hende selv, og da de skilles i lufthavnen i London, har Hadley hele kroppen fuld af følelser. Det er endda så voldsomt, at hun forlader sin fars bryllup, da hun får en pludselig indskydelse. Hun bliver simpelthen nødt til at opsøge ham, og det gør i hvert fald ikke forholdet til sin far og hans nye familie bedre.

Historien varer kun et døgn

Dét der virkelig kendetegner denne bog, er at den kun foregår på en tidsperiode på et døgn. Der er godt nok tilbageblik på fortiden, men selve handlingen varer kun et døgn. Samtidig bidrager Oliver med noget anderledes. Han har en stærk karakter og personlighed, og er samtidig mystisk og gådefuld, hvilket gjorde, at jeg aldrig kendte til hans næste træk, eller kunne forudsige hvad han ville sige. Hadley forsøger op til flere gange at få ham til at fortælle, hvad han studerer, men hver gang kommer han med et kryptisk svar, såsom ”Jeg studerer gæringsprocesser i mayonnaise” eller ”Jeg er ved at lave et forskningsprojekt på sommerskolen om forskellige stilarter inden for dans”.

Let, hyggelig og feelgood roman

’Den statistiske sandsynlighed for kærlighed ved første blik’ er let og overkommelig at læse, og hvis man virkelig trænger til en feelgood-roman, er den helt sikkert egnet. Jeg havde ikke så store forventninger, inden jeg gik i gang med at læse. Jeg må dog tilstå, at inden jeg lagde bogen fra mig, blev jeg lige nødt til at skimme nogle sider længere frem, for at finde ud af, om der var en ”happy ending”.

Fedt at læse en bog, hvor skilsmisse er et af hovedemnerne

Plottet i ’Den statistiske sandsynlighed for kærlighed ved første blik’ er helt sikkert noget der er set før, men samtidig synes jeg, at den bidrager med noget nyt, i form af at der er en skilsmisse hen over. Jeg blev også underholdt hele vejen, selvom jeg kunne gætte mig frem til cirka halvdelen af det der skete. Oliver bidrog også med mystiske vendinger, og det var svært at regne ud, hvad hans næste træk var. Forfatteren Jennifer har dog også husket at tilføje nogle overraskende tvists, som jeg virkelig nød! Det var fedt, når handlingen endelig tog en helt ny drejning, end den jeg selv havde regnet med.

Uddrag af ‘Den statistiske sandsynlighed for kærlighed ved første blik’:

”Hun sætter rygsækken bedre til rette på skødet, bliver først et øjeblik for sent klar over, at hun ikke har lukke lynlåsen helt op, og nogle af hendes ting falder ud på gulvet. Hadley rækker først ned efter sin lipgloss, så efter sladderbladet, men da hun skal til at samle den tunge, sorte bog op, som hendes far har givet hende, er det drengen på den anden side af gangen, der først får fat på den.”

En mulig kandidat, hvis du trænger til en pause fra blod og hugtænder

’Den statistiske sandsynlighed for kærlighed ved første blik’ er en bog, der er lidt for sukkersød, men hvor der er nogle virkelig stærke romantiske scener, selvom de først kommer cirka halvvejs inde i bogen. De scener fik mig dog alligevel til at miste pusten, og kunne minde en lille smule om de romantiske scener mellem Edward og Bella i ’Twilight’.

Men hvis du kunne bruge en pause fra vampyrernes verden, men samtidig vil have noget romantik, noget hyggeligt og let, er ’Den statistiske sandsynlighed for kærlighed ved første blik’ helt sikkert en mulig kandidat. Jeg nød den i hvert fald selv. Min bogsamling har samtidig fået et nyt element, hvilket er lækkert. Bogen har godt nok ikke fået så høj karakter af mig, da den er meget forudsigelig. Et stort plus er dog de emner der er med, og da jeg selv er skilsmissebarn, har jeg nemt ved at identificere mig med Hadley.