‘Contagion’:

Titel:

‘Contagion’

Instruktør:

Steven Soderbergh

Land:

USA

Distributør:

Warner

Premieredato:

3. november 2011

Da Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) vender hjem til Minneapolis efter en forretningsrejse i Hongkong, udvikler det, hun troede var jetlag, sig i en langt mere ondartet retning. To dage senere dør hun på skadestuen, og lægerne fortæller hendes chokerede mand (Matt Damon), at de ikke aner hvorfor.

Snart viser de samme mystiske symptomer sig hos flere mennesker: hoste, feber, hovedpine fulgt af slagtilfælde, hjerneblødning og i sidste ende døden. I Minneapolis, Chicago, London, Paris, Tokyo og Hongkong mangedobles tallene hurtigt.

Et tilfælde bliver til fire, så seksten, så hundreder og tusinder, mens smitten med lynets hast spreder sig på tværs af grænser via de utallige menneskelige interaktioner, der opstår i løbet af en dag. En global pandemi eksploderer, og der må handles.

På U.S. Center for Disease Control and Prevention samles de bedste researchere for at forsøge at bryde koden på denne ukendte dødelige virus, alt i mens den muterer. Dr. Ellis Cheever (Laurence Fishburne) forsøger at mane til ro trods sine egen ængstelse og må sende en modig ung læge (Kate Winslet) i marken for at mindske smittefaren. På samme tid, på den anden side af kloden, arbejder WHO-udsendingen dr. Leonora Orantes (Marion Cotillard) sig igennem Beths forløb i Hongkong i håbet om at finde ud af, hvor virussen stammer fra.

Og mens dødstallene stiger, og folk kæmper for at beskytte sig selv og deres nærmeste i et samfund på sammenbruddets rand, påstår en aktivist-blogger (Jude Law), at offentligheden ikke får sandheden at vide om, hvad der foregår. Han sætter en epidemi af paranoia og frygt i gang, der er lige så smitsom som virussen. Spørgsmålet er nu ikke kun, hvem der overlever, men om man redder sig selv eller andre først.

Maria Bløndal Jensen, 21 år

”Contagion”, med blandt andre Matt Damon, Kate Winslet, Laurence Fishburne, Gwyneth Paltrow og Jude Law på rollelisten, er endnu en film i rækken af film, som f.eks. ”The Happening” (2008), der prøver at sætte en åbenlys morale op som hovedtema for filmen.

I Contagion er moralen, at det er vigtigt at være hygiejnisk og eftertænksom omkring hvad man rører ved i løbet af dagen, hvis man ikke vil risikere at sprede voldsom og alvorlig sygdom til hele verden, med masser af dødsfald til følge.

Skuespillet er som sådan fint nok, selvom man måske savner lidt flere følelser fra de enkelte karakterer, da der trods alt er tale om, at man mister familiemedlemmer og venner i løbet af filmen. Manglen på empati skal måske ses i lyset af, at hele situationen er håbløs og man ikke rigtig ved hvordan eller hvornår man finder en kur mod virussen.

Filmen kan også til tider være en smugle ubehagelig, med meget eksplicitte visuelle billeder, som blandt andet når folk dør af virussen og en obduktion af en af de mere kendte skuespillere i filmen, der dør forholdsvis tidligt i forløbet.

Handlingsforløbet var til tider meget langsomt og man følte mest af alt at; ”nu må de godt se at komme videre”. Filmen varer 1 time og 45 minutter, man kunne sagtens have fjernet 15-20 af dem og skabt et bedre flow for filmen som helhed.

Alt i alt, giver jeg den 3/6 stjerner. Den savner mere spænding og dybde og den har et meget langsomt flow. De tre stjerner går til skuespillet, da mange af de vigtigere roller spiller godt i filmen.