‘True Blood’: 1, 2, 3, 4 og 5! Så er jeg kommet til 5. bog i serien om Sookie Stackhouse, som oplever lidt af hvert. ’Stendød’ fortsætter linjen som de 4 forrige bøger har sat. Ikke noget nyt under solen der. Men det betyder ikke, at den er blevet kedelig! Nej, det er endnu et sted, hvor ’Stendød’ fortsætter som sine forgængere! ’Stendød’ er mindst lige så spændende som de andre bøger i serien!

Af Sofie Sejr Ravn Jensen, 13 år

Titel:

‘Stendød’ (True Blood 5)

Forfatter:

Charlaine Harris

Originaltitel:

‘Dead as a doornail’

Oversat af:

Stig W. Jørgensen

Sider:

318

Udkom:

2010

Forlag:

Lindhardt og Ringhof

Følelses-barometer:
(SPOILER! Bøgerne i serien ‘True Blood’, udgør en sammenhængende historie. Hvis du ikke har læst de foregående bøger, spolerer du handlingen, hvis du læser videre!)

Der sker mærkelige ting i Bon Temps og omegn. Hamskifterne bliver ved med at blive skudt af en ukendt morder. Politiet kender selvfølgelig intet til ofrenes sande identitet, så de er på bar bund. Derimod mistænker Jasons varpanter-brødre og -søstre, Jason for at være snigskytten. Nu er det op til Sookie at redde byens hamskifterer — og ikke mindst hendes egen bror. Der er bare et lille problem: Det skal ske inden næste fuldmåne!

Nummer 1 – igen?!

Da jeg første gang læste på bagsiden af ’Stendød’, for at se hvad den handlede om, slog det mig straks, at den lød utroligt meget som nummer 1 i ’True Blood’-serien ’Død indtil solnedgang’. ’Stendød’ har da også mange af de samme træk som ’Død indtil solnedgang’. Den har massemorderen, som slår en speciel gruppe ihjel, den har Jason som hovedmistænkt, og så har den Sookie, som igen må finde den rigtige morder, for at redde sin brors skind.

Men bare fordi ’Stendød’ har mange af de samme træk som den første bog i ’True Blood’-serien, betyder det ikke, at du let kan regne plottet ud. Det kunne jeg i hvert fald ikke. Det tror jeg vi kan takke de tusinde af nye personer, der er kommet ind i de tre mellemliggende bøger, for. Og så selvfølgelig Charlaine Harris, der på mystisk vis formår, at komme op med et nyt plot hver eneste gang!

Død, død og atter død.

’True Blood’ handler om død, i hver bog i serien er der altid en hel stak mennesker eller væsner, som dør. Og ’Stendød’ er selvfølgelig ingen undtagelse. Der er masser af blod, som selvfølgelig høre en bog om vampyrer til. Allerede på side 32 er der tre, som er blevet skudt! De hurtige dødstal er endnu en gang med til at bevise, at i ’True Blood’ står tiden langtfra stille, og på hver side sker der et eller andet spændende. Spændingen kører fra første side og stopper ikke før du når sidste side. Det kan både være en god ting, men også en dårlig ting. For det betyder at du ikke på noget tidspunkt kommer til at kede dig, men på den anden side kan det være ret svært at følge med.

Som en god veninde.

En vigtig del af en god bog er for mig, at jeg kan identificere mig med hovedpersonen. Derfor er ’True Blood’ serien – og dermed også ’Stendød’ – ikke helt oppe at ringe hos mig. For jeg ser ikke mig selv som Sookie, derimod kunne hun godt være en meget nær veninde, som jeg ved ret meget om. En af grundene til, at jeg ikke føler mig som Sookie er, at Charlaine Harris godt kunne have skruet lidt op for det der ”føle-sprog”. Med det mener jeg, at Charlaine Harris godt kunne lave lidt bedre beskrivelser af hvordan Sookie føler. Det savner jeg lidt i ‘True Blood’ serien.

Uddrag af ‘Stendød’

Han så at jeg vendte mig, og standsede op og ventede på at jeg skulle sige noget, med et forventningsfuldt udtryk i ansigtet. I løbet af den tid det tager at blinke, ændrede hans udtryk sig fra det forventningsfulde til det chokerede, en mørk, rød farve bredte sig over hans venstre ben, og jeg hørte lyden af et skud.
Så var der blod over det hele, Sam krøllede sig sammen på jorden, og jeg gav mig til at skrige.

Fortsætter …

‘Stendød’ Fortsætter i samme spor som sine forgængere, og det er jeg sikker på, at bind 6 nok også vil gøre, hvilket er helt fint for mig. For selvom ’True Blood’-serien ikke for mig er helt perfekt, og den har nogle fejl hist og her, syntes jeg stadig, at den er værd at læse. Så spænd hjelmen og gør dig klar til masser af kærlighed, overraskelser, intriger og ikke mindst blod i ’Stendød’!