‘Cirklen’: I den lille, stille by Engelsfors begår en dreng selvmord ude på skolens toilet, og seks piger må sande, at alting nu er forandret. En mørk og skræmmende magt er efter dem. Vil de overleve? Eller vil de alle dø en efter en? De må stå sammen mod deres fælles fjende, men kan de det?

Af Mathilde Alfang Jepsen, 15 år

Titel:

‘Cirklen’

Forfatter:

Mats Strandberg
Sara B. Elfgren

Originaltitel:

‘Cirkln’

Oversat af:

Kina Bodenhoff

Sider:

524

Udkom:

29. september 2011

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:
Seks piger møder hinanden ude i skoven. Ingen af dem ved hvad de laver der, men de finder alle hurtig ud af, at de sære og underlige ting, der på det seneste er sket i deres liv, er rigtig magi. For selvom de er hinandens modsætninger, har de det til fælles, at de er hekse, og uden hinanden vil de ikke overleve.
Deres fjende vokser sig hurtigt stærkere og stærkere, og de bliver alle nødt til at stole på hinanden, og arbejde sammen. Men kan de det?

Svensk bog

’Cirklen’ er skrevet af svenske Mats Strandberg og Sara B. Elfgren. Jeg har aldrig sådan rigtig læst en bog skrevet af svenske forfattere, så jeg vidste ikke helt hvad jeg kunne vente mig, om det mon ville være anderledes end de bøger jeg plejer at læse? Men jeg havde ingen grund til at være bekymret, for ’Cirklen’ fangede mig lige med det samme, for bogen starter med spændingen lige fra side et! Jeg blev også virkelig nysgerrig efter at lære pigerne at kende, og finde ud af grunden til alle de mystiske ting der skete omkring dem.

Så mange personer

’Cirklen’ er skrevet i 3. person, som hele tiden skifter synsvinkel og følger en af vores hovedpersoner. Da bogen startede, prøvede jeg at gætte, hvem det var, der senere ville møde hinanden ude i skoven, men som der står bag på bogen, ville de være seks i alt, og da jeg læste kunne jeg kun gætte fire-fem, af dem, så det var virkelig interessant at læse videre, og se hvem de seks var. Jeg må indrømme at den ene overraskede mig virkelig.

’Cirkel’ er også fuld af biroller som man nemt kan rode en smule rundt i. Alle seks piger, har nemlig hver deres liv, hver deres familie og venner. Jeg syntes godt det kunne blive lidt rodet, især når de var flere tilstede på engang, og jeg bare sad og kæmpede for at huske, hvem der nu var ven med hvem, og hvordan deres forhold var. Heldigvis blev det meget lettere da jeg kom mere ind i bogen.

Seks piger. Seks liv

Som sagt skifter 3. personfortælleren til at følge pigerne, og det syntes jeg var virkelig godt, for man lever sig ind i hver enkelte person og lærer dem at kende. Man lærer også at forstå dem og forstå hvorfor de gør som de gør — man får sympati med dem. Det var utrolig spændende at læse om hver enkelt pige, hvordan deres liv var helt forskellige, og hvad for nogle ting i deres barndom, der havde gjort dem til dem de var.

Ungdomsproblemer

I ’Cirklen’ møder vi både piger der kæmper med mobning, stoffer, alkohol, spiseforstyrelser, og dét, at man ikke føler man hører til. At læse om alt det, hjalp også lidt på den manglende action i bogen, der til tider godt kunne føles en smule langtrukken og lidt svær at komme igennem, så jeg syntes det var så skønt med alle de forskellige personligheder, og det bedste af det hele var, at det føltes ægte. Personerne kunne for min skyld findes i virkeligheden, så levende føltes de for mig.

Uddrag af ‘Cirklen’:

”Hvad glor du på, din svedluder?” hvæser han.
Det er, som om alle årenes raseri skyller ind over hende. Men nu vender hun det ikke mod sig selv. Hun er ikke rasende på sig selv, fordi hun er så grim og mislykket og klodset og fed, og ulækker og tragisk. Hun er rasende på Erik hun hader ham. Det er en skøn følelse der bobler gennem hendes krop som kulsyre.
PIS I BUKSERNE!
Og hun ser i Eriks øjne, da det sker. Noget i deres udtryk skifter, og en stor mørk plet breder sig ud over hans jeans.

De ubesvarede spørgsmål

Jeg ved ikke hvor mange gange, jeg har sagt dette, når jeg lægger en bog fra mig, men jeg glæder mig virkelig til næste bind i serien. Selvom bogen er forholdsvis lang, så er der alligevel nogle spørgsmål man ikke får svar på og som holder spændingen oppe, uden det bliver for meget.

Jeg vil anbefale ’Cirkelen’ til alle, der elsker fantasy med et twist af det realistiske liv oveni.