Julehygge: Trods regnvejr og våde fødder er det en ustyrligt charmerende by, man træder ind i, når man passerer det blå skilt ind til Den Gamle By i Århus – specielt her ved juletid, er det svært ikke at blive grebet af den eventyrlige julestemning.
Af Josefine Mariendal Huus, 14 år |
I 1909 blev Den Gamle By grundlagt, og i mere end hundrede år har friluftsmuseet på en anderledes måde budt på at udforske de danske byers kulturhistorie.
Alt efter hvad der er aktuelt og spændende, byder Den Gamle By på forskellige slags udstillinger. For tiden er det jul i Den Gamle By, og man kan udforske den danske juls historie og landsbylivet ved juletid.
Rigtige gammeldags landsbyboere
Rundt omkring i byen kan man støde på landsbyboere, der i gang med deres daglige gøren. Alle de ansatte, der bemander boder som butikker, er iklædt tøj fra gamle dage. Det får Den Gamle By til at føles som alt andet end et kedeligt museum, men en levende by fra fortiden, som man på magisk vis er trådt ind i.
Som noget af det første mødte vi nogle fnisende piger, der bar en pind, hvor en mistelten var fastgjort, som de lystigt flagrede med over hovederne på folk. Ellers mødte vi et par koner i et mørkt køkken, hvor den ene var ved at koge opvaskevand over ilden, og den anden rullede klejner ud. De var hundrede procent ”in character”, og den ældste af dem snakkede, som om hun var fornærmet over, at vi havde invaderet hendes køkken.
Nostalgi for dine forældre
Peter Holm, som skabte museet i sin tid, tænkte dengang, at historien skulle vises helt op til nyeste tid – og således er det blevet: i øjeblikket er man i gang med at udvide Den Gamle By med to kvarterer, hvor det ene sætter fokus på 1927 og det andet 1974.
Dele af 70’er-kvarteret stod allerede færdigt, da jeg besøgte byen: en handelsgade med butikker og butiksfacader bød velkommen i 70’erne. Denne del af Den Gamle By var især meget vigtig for specielt min far at se, fordi den var som taget ud af hans ungdom.
Med et forundret smil kunne han træde ind i Pouls Radio, en butik, der ”solgte” radio, fjernsyn og diverse andre genstande. Alle varerne var mærket med priser, der svarede til, hvor meget tingene kostede dengang i forhold til i dag. For eksempel så jeg et gammelt, firkantet farvefjernsyn til 6795 kroner og andre priser, som var overraskende høje.
Efterårsvejragtigt vejr kvalt med julehygge
Selvom det er ret dårligt vejr for tiden, kan man sagtens få en god dag i Den Gamle By. Armér dig med gummistøvler, paraply, regn- og vindtæt tøj, og så er det ellers bare af sted!
Juletræer er at se i de smalle, brostensbelagte gader, og varmt lys strømmer ud af vinduerne. Små boder, der sælger varmt og sødt til den sultende mave, kan man også finde. Husene er indrettet som i gamle dage – svagt belyst, men hyggeligt.
I sidste ende slår julehyggen i Den Gamle By det danske vejr.
Skriv et svar