Animation: En spændende og actionfyldt udgave af Tintin er nu udkommet på blu-ray, og selv om man ikke skulle være 100% fan af netop Tintin, er der så meget interessant baggrundsmateriale med om ‘motion capture’-teknikken i filmstudierne – der er den flotteste til dato – at enhver computer- og tekniknørd vil blive helt opslugt.

Af Peter Henrichsen

Titel:

‘Tintin: Enhjørningens hemmelighed’

Instruktør:

Steven Speilberg

Land:

USA

Distributør:

Sony Pictures

Udgivet:

24. marts 2012

Følelses-barometer:

De verdensberømte tegneseriefigurer, den unge journalist Tintin og hans trofaste hund Terry, som blev skabt af Hergé, og som er elsket af børn og voksne over hele verden, bringes nu til live i det verdensomspændende kæmpehit: ‘Tintin: Enhjørningens hemmelighed’.

Da Tintin finder et gammelt flaskeskib med en eksplosiv hemmelighed, bliver han og hans venner udset til skydeskiver for en ond skurk. Handlingen udspiller sig på de syv verdenshave og i Nordafrikas sandørkener, og hver eneste drejning i historien øger spændingen, farerne og eventyret for hele familien.

Spielberg og Jackson laver ‘motion capture’

Det er Steven Spielberg og producer Peter Jackson Jackson (Ringenes Herre), der sammen har fået tegneserien konverteret til 3D-animation. Vi har jo allerede set Tintin som tegnefilm, så vi har allerede en større fornemmelse for personernes bevægelser.

Måske netop fordi vi er vant til de karikerede tegnefilm-bevægelser, er det pludselig et stort skridt at stå overfor en 3D-animation som er lavet med ‘motion capture’-teknikken.

‘Motion capture’ – der også er en utrolig spændende dokumentar om i bonusmaterialet – er metoden, hvor rigtige, levende skuespillere bliver iklædt nogle nogle dragter, der har påmonteret en masse elektroniske fixpunkter på hænder, fødder, arme, ben, bryst, ansigt og så videre.

Computerkameraer registrerer hvordan de forskellige fixpunkter bevæger sig i forhold til hinanden, og på den måde slipper animatorer for at skulle bruge hundredvis af timer på at efterligne menneskelige bevægelser – for det vi ser, er rigtig mennesker, der bevæger. De har blot fået lagt en animeret skal hen over sig i selve filmen.

Rigtige skuespillere

På den måde er det derfor skuespilleren Jamie Bell (kendt fra filmen ‘Billy Elliot’), der står for Tintin’s bevægelser og ansigtsudtryk og Andy Serkis, der bevæger Kaptajn Haddocks skelet. Personligt synes jeg animationsfilm kan blive en anelse uhyggelige med ‘Motion capture’.

Bevægelserne er netop så menneskelige, at det samlede resultat er så tæt på virkelig film. Animationerne, der ligger oven på bevægelserne bliver også mere og mere detaljeret, for eksempel øjenbevægelserne og hår, der blafrer i vinden. Alligevel er der noget kunstigt over specielt ansigtsmimikken, der gør, at karaktererne nogle gange virker lidt udtryksløse – og netop dér, mister jeg lidt følingen med karaktererne.

Selvfølgelig er det udelukkende en smagssag. Som animation vil jeg helst have nogle rigtig karikerede personer eller dyr udelukkende skabt på computere eller en rigtig spillefilm med virkelige skuespillere – for skuespillerne er jo brugt i forvejen. Men når det er sagt, så er ‘Tintin: Enhjørningens hemmelighed’ så flot udført i ‘motion capture’, at det er det bedste jeg har set indtil videre.

Spækket med godt bonusmateriale

Bonusmaterialet på blu-ray’en er helt i top. Virkelig stor ros for at give os over 90 minutter ekstra, hvor vi følger hele processen, lige fra Steven Spielberg læser sin første Tintin-tegneserie, over ‘motion capture’-optagelserne, til de færdige scener. Sådan burde al bonusmaterialet være på storfilm, og det er i særdeleshed dét, der gør blu-ray-mediet så suverænt.

‘Tintin: Enhjørningens hemmelighed’ er en ren drengedrøm, der kommer til virkelighed, både for små drenge og drenge, der i ventetiden på denne animation, er blevet til mænd. Er man Tintin-fan, er det selvfølgelig en udgivelse man bare eje, men også Steven Spielberg- og Peter Jackson- og generelle animations-fans bør kraftigt overveje at anskaffe sig blu-ray’en til samlingen, fordi dokumentarerne fra filmstudierne er så utrolig spændende og lærerige.

BONUSMATERIALE BLU-RAY

• En hyldest til Tintin – del I
• Rejsen til Tintin
• Tintins verden – tegneserierne indtager det store lærred
• Persongalleriet i Tintin
• Sådan blev Tintin designet
• Sådan fik figurerne liv – Tintin i store mængder
• Sådan blev Tintin animeret
• Terry – fra start til slut
• Tintin – filmmusikken
• Tintin som samleobjekt
• En hyldest til Tintin – del II