’Mellem to Verdener’ maler et billede af en forvirret ung mand, hans søgen efter at finde et sted at høre til og erkendelsen af hans seksualitet. Bogen giver desuden et billede af, hvordan afstande kan ændre selv de tætteste forhold, og hvor vanskeligt det kan være at anerkende homoseksualitet, især i 1910’ernes New York, da det var strafbart. Jeg var personligt meget stor fan af ’Mellem to Verdener’ og kan slet ikke vente med udgivelsen af 2’eren!

Af Signe, 22 år

Titel:

‘Mellem to verdener’

Forfatter:

Aline Sax

Originaltitel:

Wij, twee jongens (Adrian #1)

Oversat af:

Birthe Lundsgaard

Sider:

372

Udkom:

17. december 2010

Forlag:

Turbine

Følelses-barometer:

Adriaan og Alexander er ikke bare tvillinger, de er bedste venner. De fleste kalder dem Adriaanogalexander i et, og de har aldrig været adskilt. De lever et fattigt, men lykkeligt liv i Belgien, men deres far har besluttet, at de skal forlade det til fordel for at finde den Amerikanske drøm i USA.

Vejen dertil er dog ikke så nem, som familien havde forudset. Da de endelig ankommer til USA, går alt nemlig galt. Adriaan ender alene i New York og må pludselig finde ud at klare sig helt selv. Uden hjælp fra sin familie må han finde et job og et sted at bo. Hans eneste prioritet er at tjene penge nok til at få råd til en billet tilbage til Belgien – og til Alexander.
Men da alt ser meget sort ud for ham, møder han Jack, og det hele ændrer sig. Jack præsenterer Adriaan for New York og hjælper ham med at lære sig selv og sin seksualitet at kende.

Broderlig kærlighed

Nogen gange falder man over en af de der bøger, der bare sætter sig fast. Selv når du ikke læser i den, kan du ikke tænke på andet, og størstedelen af din dag går med at forestille dig, hvad det næste skridt i historien mon er. Når det sker for mig, er det for det meste med fantasy-bøger, men det var det ikke denne gang. ’Mellem To Verdener’ er en romantisk og anderledes fortælling om en ung drengs rejse ind i voksenlivet.

Jeg kan godt lide historiske bøger. For det meste vælger jeg fortællinger om det gamle Grækenland, Romerriget eller 2. Verdenskrig. Denne gang blev det dog en bog om udvandring til USA i starten af det 20. århundrede. Umiddelbart lyder det måske ikke som verdens mest interessante emne, men jeg faldt pladask for ’Mellem to Verdener’.

En af grundene til at jeg så godt kunne lide den, var hovedpersonen. Adriaan er en af de der personer, man ikke helt kan lade være med at falde for. Hans liv går slet ikke, som han havde håbet, og det er svært ikke at føle bare en lille smule medlidenhed med ham.

Gennem hele den første halvdel af bogen står han i skyggen af sin tvillingebror, og det er svært at finde ud af hvor Adriaan slutter, og Alexander begynder. Derfor er det også ekstra spændende at opleve Adriaan uden Alexander. Dynamikken mellem de to tvillinger fungerer super godt, men at opleve Adriaan alene er endnu mere interessant, synes jeg.

En stor by med mange muligheder

New York er en meget vigtig del af bogen. Den måde folk bliver påvirket af byen på, og det forventningsfulde håb der hviler over alle personer, der kommer dertil, er noget af det, der gør bogen til det, den er.

Da Adriaan ankommer til New York, kan han hverken snakke sproget eller finde rundt. Alt er nyt, stort og skræmmende. New York virker på en måde som et symbol på det voksenliv, som Adriaan endnu ikke helt er trådt ind i. Desuden virker størrelsen på byen som en slags målestok i forhold til distancen mellem Adriaan og hans familie. De befinder sig nærmest på den anden side af Jorden, mens Adriaan selv befinder sig i en af Verdens travleste og største byer. Kontrasten mellem de to steder virker derfor endnu større. Det ændrer dog ikke på, at Adriaan stadig savner sit gamle hjem og sin familie. Det er først da han møder Jack, at hans savn formindskes.

Beskrivelserne af New York fik mig i øvrigt til at tænke på ’Forbandede Ungdom’ af J. D. Salinger, som egentlig godt kunne minde lidt om ’Mellem to Verdener’

En ægte kærlighedshistorie

Jeg kan nok heller ikke komme udenom at fortælle om Jack. Jack er nemlig grunden til, at Adriaan begynder at holde af sit nye liv. Han hjælper ham med at finde et sted at bo, og de to unge fyre bliver hurtigt venner. Og senere, mere end det.
Selvom Adriaan prøver at benægte sine følelser, må han nemlig senere indse, at han faktisk er forelsket i Jack.

Sandheden er, at det jeg allerbedst kunne lide ved ’Mellem to Verdener’, var forholdet mellem de to. Jeg elsker at læse historier om mænd, der finder kærligheden med hinanden. Først og fremmest fordi et homoseksuelt forhold, for nogen, er et tabu. Og det synes jeg er forkert.
Problemet for Adrian og Jack er også det tabu, der hænger over deres kærlighed, og det er super interessant at læse, hvordan de to unge fyre prøver at overkomme det.

Desuden skal det nævnes, at der altså er et par rimelig saftige sex-scener mellem de to. Så hvis man ikke kan forholde sig til et romantisk forhold mellem to mænd, så skal man nok ikke læse ’Mellem to Verdener’. Jeg vil endda gå så langt som til at sige, at man altså skal have en hvis alder, for at være åben for at forstå temaet. Måske passer bogen nærmere til en gymnasieelever, end til folkeskoleelever.

Forrygende, forfriskende og fantastisk

Det var virkelig forfriskende at læse en gennemført historisk roman med andet at byde på. Homoseksualitet er som oftest et undertema i mange ungdomsbøger, og det er sjældent, man falder over en reel kærlighedshistorie mellem to personer af samme køn. For det meste er det ulykkelige forelskelser og ugengældt kærlighed man ser, men i dette tilfælde er det hverken ulykkeligt eller ugengældt, og det synes jeg er rart!

Uddrag af ‘Mellem to verdener’

”Morning,” brummede han på vej hen til vasken. Jeg smilede. Det var ligesom, når Alexander kom ud af sengen. Han pjaskede vand i ansigtet. Jeg satte mig op og ventede. Jeg så på hans nøgne ryg og de bevægelser, hans skulderblade lavede, da han strakte sig, bøjede sig frem for at lukke for hanen og derefter tog sin skjorte ned fra tørresnoren over sit hoved. Han var amerikaner. En ægte amerikaner. En indfødt new yorker. Amerikansk. Fuld af løfter og muligheder. Endelig havde jeg mødt en, der passede til vores billede af Amerika.

Jeg har tidligere nævnt, at jeg faldt pladask for ’Mellem to Verdener’. Om det var på grund af det historiske aspekt eller kærlighedshistorien mellem Jack og Adriaan, ved jeg ikke. Men jeg vil skyde på, at det var blandingen af de to, der gjorde den så fed at læse.

I øvrigt er 2’eren af ’Mellem to Verdener’ netop nu i gang med at blive oversat til dansk, og jeg glæder mig voldsomt til at læse den. Om den lever op til forgængeren, må tiden vise, men indtil da, kan jeg kun sige, at jeg vil anbefale ’Mellem to Verdener’ til folk med interesse for historie og for smukke kærlighedshistorier!