‘Dig og mig ved daggry’: Hvis du sidder foran det tomme papir, som burde være fyldt med dine ønsker til jul og ikke har nogle ideer til, hvad du skal ønske dig, så jeg har svaret: ‘Dig og mig ved daggry’! ‘Dig og mig ved daggry’ er en anderledes kærlighedshistorie om to mennesker, der bogstaveligt talt vil gøre alt for hinanden.

Af Cecilie, 13 år

Titel:

‘Like had luderen’

Forfatter:

Sanne Munk Jensen
Glenn Ringved

Sider:

310

Udkom:

22. oktober 2013

Pris:

Kr. 249,95
Hardback

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:

Liam og Louise forelsker sig hovedkuls i hinanden allerede ved første møde. Alt er godt, og intet ser ud til at kunne gå galt. Men da Liam og hans ven Jeppe beslutter sig for at tjene nemme, hurtige og store penge, på en lidt for skummel måde, begynder tingene at gå ned af bakke, og Liam og Louises forhold kommer på en hård prøve.

Ikke endnu en ‘Romeo og Julie’

Det første jeg tænkte, da jeg hørte om ‘Dig og mig ved daggry’, var Romeo og Julie. Hvis jeg siger, to mennesker, der elsker hinanden, som ender med at begå selvmord, så er der altså ikke ret langt fra den ene til den anden. Og så alligevel.

‘Dig og mig ved daggry’ er så anderledes fra normale kælighedsromaner. Deres liv går ad helvede til, men alligevel er de lykelige sammen. Og nej, ‘Dig og Mig Ved Daggry’ er ikke endnu en tung og langtrukken roman om to mennesker, hvis liv er en dans på røde roser. ‘Dig og Mig Ved Daggry’ ligger så tæt op ad virkeligheden som overhovedet muligt. Det kan godt være at det er en kælighedshistorie, men en feel-good bog, det er det ikke. ‘Dig og Mig Ved Daggry’ er noget for sig.

Filmrettigheder

‘Dig og Mig Ved Daggry’ er et stort sats for Gyldendal, da der blandt andet er blevet lavet en bogtrailer til bogen, som du kan finde på Youtube ved at søge på bogens titel. Jeg har set traileren flere gange, og jeg skal lige love for at den er god!

Men et dumt sats, det har det bestemt ikke været, for reaktionerne på ‘Dig og Mig Ved Daggry’ er meget positive, og allerede inden bogen udkom blev filmrettighederne købt, så det kan være, at vi om et års tid kan få chancen for at se Liam og Louises på det store lærred. Det er i hvert fald en film, jeg skal ind og se! Gyldendal har oven i købet lavet et undervisningsforløb, der tager udgangspunkt i det psyskiske aspekt i bogen, så igen, et dumt sats var det ikke.

Før og efter

I ‘Dig og Mig Ved Daggry’ kører der to forløb, som man skiftesvis læser om. Bogen starter et par dage efter, Liam og Louise er blevet hevet op ad Limfjorden. Her følger man primært Louises forældre, men også Liams far. Det går der et par sider med, og så skiftes der over til Liam og Louises forhold, der hvor de mødte hinanden. Og så kører det ellers sådan resten af bogen i gennem. Et par sider med forløbet efter de døde, et par sider med forløbet før de døde, og tilbage til tiden efter de døde.

Jeg var i starten ret skeptisk over for dette, da jeg tænkte at det ville forvirre mig som læser men jeg måtte hurtigt indrømme, at det faktsik fungerer rigtig godt! Begge forløb er enormt spændende, og handler i bund og grund om det samme: Hvorfor begik Liam og Louise selvmord?
Bogen er også delt ind i to dele, hvilket jeg har svært ved at forstå. Bogen kunne sagtens køre derud af, uden at skulle deles op. Den eneste grund, jeg kunne se, til at dele bogen op i to dele, er at det i anden del begynder at gå alvorligt ned af bakke for Liam og Louise, men ellers har jeg svært ved at gennemskue, hvorfor bogen skulle deles op.

Uddrag af ‘Dig og mig ved daggry’

Retsmedicineren kigger på nøglen i sin hånd.
“Nu låser jeg dem altså op,” siger han og kanter sig ind mellem stålbordene, men Jørgen lægger en hånd på hans skulder.
“Nej, lad være,” siger han. “Jeg synes, de skal have lov til at ligge lidt sådan.” Han nikker højtideligt. “Hvis det var sådan, de ville have det.”

Smil og tårer

Under læsningen tog jeg mig selv et par gange i at være på grådens rand, fordi det simpelthen bare var så sørgeligt det hele, og at det bare er umuligt ikke at føle med alle karaktererne i bogen, som alle kæmper en brav kamp på hver deres måde. Jeg tog også mig selv i at grine, når de grinede, smile når de smilede og blive vred, når de var vrede. Der skal meget til, før jeg føler så stærkt med karaktererne i en bog, og det at ‘Dig og Mig Ved Daggry’ var i stand til det, trækker helt klart op.

Jeg har meget blandede følelser om slutningen, da bogen bliver afsluttet med et digt, der flere gang bliver nævnt i bogen. Det er en meget fin slutning, men alligevel er jeg også en smule skuffet, da det var som om, der manglede noget i slutningen, og den lettere skuffede følelse afholder mig også fra at give den sidste stjerne.

Jeg vil gerne slutte af med at sige, at det kan godt være, at det ikke er en feel-good bog, men hvis du skal være ærlig, er de mest spændende bøger så ikke dem, der både vækker gode og dårlige følelser i dig?

Hvis du er en af dem, der er træt af at læse lange og tunge romaner om kærlighed, der i bund og grund handler om det samme, så er ‘Dig og Mig Ved Daggry’ et must for dig!