‘If I stay’ griber om sig med storladne følelser og omfattende beslutninger, og den enkle måde tingene skildres er klog og henvender sig i høj grad til målgruppen. Skrivestilen fungerer overraskende godt med dens todeling; fra flash backs til episoder i Mias liv til et klokkeslæt der markerer, at man er tilbage i det kritiske hospitalsmiljø.

Af Katja

Title:

’If I Stay’ (If I Stay #1)

Author:

Gayle Forman

Pages:

201

Published:

April 2nd 2009

Publisher:

Dutton Juvenile

Følelses-barometer:

En forfærdelig ulykke vender op og ned på alting i syttenårige Mias liv. I løbet af et splitsekund forvandles en køretur ud ad den snevåde Oregon-landevej til et mareridt, og Mia finder sig selv i en desperat søgen efter sin familie – lige indtil hun finder sin egen lemlæstede krop i landevejsrabatten.

‘Hvis jeg bliver’ er en meget stærk roman om en helt almindelig syttenårig pige, der døjer med helt almindelige teenagekvaler; vil hun og hendes kærestes forhold gå i vasken, hvis hun bliver optaget på den berømte musikskole Julliard?

Er hun overhovedet god nok til at komme ind? Og hvorfor har hun altid været det sorte får i den lille musikerfamilie, som spiller klassisk cello, mens resten af hendes familie lever og ånder for rockmusik?

Historien er enormt tragisk men er fortalt på en forfriskende måde, der rejser store spørgsmål til eftertanke. En sød, sørgelig, sjov og tankevækkende bog, som er svær at få ud af hovedet efter den sidste side er vendt.

Fængende skrivestil

En medrivende historie, som ikke er til at krumme tæer over. Amerikanske Gayle Forman skriver rigtig godt, med flotte, flydende beskrivelser, så man kan nemt læne sig tilbage og nyde en bog, der er skrevet i et godt sprog.

Emnet er naturligvis ikke det mest ligetil af slagsen, og det er da også nogle barske scener man indimellem kommer ud i. Men med de skiftende flash backs til hyggelige og sjove episoder i Mias liv, giver bogen os et såkaldt comic relief så vi lige kan nå at få vejret. Og selvom bogen overordnet set henvender sig til de 15-17-årige, og det er dem, der formodentlig vil få mest ud af bogen, så kan yngre også godt være med.

Dog er det en bog, som spiller på de store følelser, så man kommer nok ikke udenom at fælde en lille tåre eller to – og måske også væmmes lidt ved de barske scener – altså ikke en historie for de gennemgående sarte sjæle.

En bog der vinder indpas hos musikelskerne

Musikken er en rigtig stor del af bogen, og små referencer til forskellige musikere og numre gør læsningen sjov og mere indlevende. Det er rigtig smukt at lade musikken binde historien sammen, og det går særligt fint i spænd med handlingen – og så kan man godt være med, selvom man ikke har et kuk forstand på klassisk musik (eller musik i det hele taget). Lidt til rockfanatikerne er der dog også.

Uddrag fra ‘If I Stay’

7:09 a.m.

Everyone thinks it was because of the snow. And in a way, I suppose that’s true.

I wake up this morning to a thin blanket of white covering our front lawn. It isn’t even an inch, but in this part of Oregon a slight dusting brings everything to a standstill as the one snowplow in the county gets busy clearing the roads. It is wet water that drops from the sky—and drops and drops and drops—not the frozen kind.

It is enough snow to cancel school. My little brother, Teddy, lets out a war whoop when Mom’s AM radio announces the closures. “Snow day!” he bellows. “Dad, let’s go make a snowman.”

Teenageromanen, der har noget at komme efter

Endelig en ungdomsbog der har andet at byde på end bankende og knuste pigehjerter og klistrede parforhold. Her er rent faktisk tale om et teenageforhold, der har en dybde og en realisme – og som er ”sundt”, om man så må sige.

Slutningen klæder for øvrigt bogen rigtig fint! Jeg var overbevist om, at der var masser af sider endnu, men det skulle vise sig at jeg pludselig havde vendt den sidste, og resten var takkesider. Et plus til de ellers irriterende bratte slutninger.

Uanset hvor du bor i landet, kan du låne ‘If I Stay’ på
Bibliotek.dk

Hvis du bedre kan lide at eje dine bøger, kan du købe ‘If I Stay’, fx hos
Book Depository her
fra 75 kroner, og fragten er gratis!