På andendagen for det svenske statsbesøg i København, stod eftermiddagens program for Kronprins Frederik og svenske Kronprinsesse Victoria blandt andet på indvielse af Ørestad Gymnasiums nye lokaler. Ved ankomsten til Ørestad Gymnasium blev Kronprinsesse Victoria modtaget af den yndigste lille blomsterpige, der overrakte hende en smuk, tæt buket med lyserøde roser.

Blomsterpigen må have betragtet Victoria som en storesøster, for hun rakte hende sin hånd som en tillidserklæring. Victoria faldt pladask for det, så sådan fulgtes de to kønne piger ad hele vejen ind ad den røde løber til gymnasiet.

Et presset Ørestadsprogram

Eftersom Mary var på barsel med Danmarks lille nye prinsesse, var det Frederiks opgave at vise Victoria København. Det var primært det danske og svenske samarbejde over Øresund, der var i fokus, så det var ikke helt tilfældigt at torsdagens mange besøg foregik i Ørestaden på Amager.

Det var et temmelig spækket program, hvor der hver eneste time var et nyt sted, der skulle besøges. Dagen startede derfor allerede klokken ni med besøg i den svenske Gustafskyrkan på Østerbro, hvorefter der var karetkørsel igennem de københavnske gader med Københavns Rådhus som destination.

Om eftermiddagen var det så IT universitetet, den svenske medicinalvirksomhed Ferring, Ørestadens Gymnasium og endelig indkøbscentret Fields, der skulle aflægges besøg.

Stilhed før storm

Eftersom store dele af den europæiske presse var samlet omkring det svenske statsbesøg, kunne man have forventet, at stemningen i Fields var kaotisk en halv time inden de kongeliges ankomst.

Men realiteten var snarere stilhed før storm, for kun 10-20 handlende havde stillet sig op foran tre unge jazzmusikere, der på guitar og bas lagde en hyggestemning midt på indkøbstorvet. Fire teenagepiger satte sig stille på gulvet foran scenen, med røde balloner og flag i hænderne – heller ikke her var der tegn på, at der skulle ske noget stort.

Den stærkeste overlever

Blot tyve minutter senere startede et kaos uden lige. De udenlandske pressefotografer var endelig blevet ledige efter gymnasietbesøget og stormede ind ad Fields’ hovedindgang med adskillige tunge kameraer over skulderen.

Sveriges Television satte også kamera op i sidste øjeblik, inden fire danske betjente, som fortrop for optoget, kom ned af rulletrapperne til butikstorvet. De kongeliges sikkerhedsfolk måtte bede folk og pressen om at træde tilbage, for specielt fotograferne var ved at komme i håndgemæng om de bedste fotopladser lige foran konkurrenterne.

Det kongelige optog, der bestod af flere hundrede betydningsfulde mennesker og sikkerhedsvagter, nærmest væltede ned af rulletrapperne i en tæt stime. Deriblandt Dronning Margrethe, Prinsgemalen, Kong Carl Gustaf, Dronning Silvia og endelig Kronprins Frederik og Kronprinsesse Victoria.

Underligt nok så de kongelige ud til at være ganske afslappede, mens alle andre formentlig følte sig som rotter i et stort forsøg, der skulle afprøve Darwin’s teorier om “Survival of the fittest” i den eksplosivt voksende folkemængde.

Danske jobs til svenske pendlere

De kongelige blev introduceret til fire svenske ekspedienter der alle arbejdede i Fields. De fortalte hvad Öresundsbron har betydet for jobsituationen i regionen, hvor specielt arbejdsløse svenskere inden for detailhandel samt hotel & restaurant, har fået jobs i Danmark.

Desværre blev dette ganske interessante spørgsmål fuldstændig ubesvaret for publikum, eftersom indkøbscentret nu var hedet op til kogepunktet af pressen og interesserede tilskuere, der skabte kaos ved hele tiden at skulle følge de kongelige på deres videre færd.

Således stod mange tilskuere, specielt børn, tilbage med en følelse, der mindede om at være kørt over af en damptromle, da hele optoget forlod Fields og satte næsen mod Metroen som næste besøgssted. Motorcykelbetjentene fra Københavns Færdselspoliti måtte erkende, at deres ti minutters pause var overstået og forlod området i kortege med fuld udrykning, lige så hastigt som de var ankommet.