Kan du skjule dig bag et par solbriller og falde ind i mængden? Kan du knække koden og aflæse den hemmelige meddelelse? På spionudstillingen er der rig mulighed for at teste dig selv!

Tekst og foto: Camilla Lærkesen, 16 år

På spionudstillingen på Experimentarium, kan vi lege os til viden. Ingen støvede bøger eller teoretiske opgaver – her leger vi i praksis!

Det er ikke kun spioner fra actionfilm vi lærer at kende, men også politiets og lufthavnens sikkerhedsvagters arbejde og ansvar.

Udstillingen er delt op i flere afdelinger: lufthavnen, politiet, kontoret, gaden og Det Hemmelige Politi.

I løbet af dagen får vi scannet kufferter, brugt metaldetektorer til at undersøge lommer og afsløret forbrydere ved hjælp af koder og systemer, aflytning og overvågning.

Hemmelig spion for en dag

Den verden Experimentarium har skabt til os, er utrolig flot sat sammen og meget realistisk bygget op. I samme øjeblik man træder ind på udstillingen er man midt i lufthavnen.

Vi har ikke været der i mere end et par minutter, før vi træder gennem en metaldetektor og hov! Den bipper! Vi er allerede involveret!

Vi bliver også hurtigt enige om at udstillingens største hit er et mørkt rum, hvor man skal undgå laserstrålerne. Her må man ned og kravle hvis man ville undgå at blive opdaget. Det er spændende! Man føler sig helt som en hemmelig spion i en actionfilm.

Sjov i alle aldre

Experimentarium er den verden vi søger til, når vi vil lære hvordan verden er skruet sammen. Men vi vil også have lov at lege! Heldigvis får vi lov at være politi, sikkerhedsvagter og CIA. Hvad vi alle sammen dog savner lidt er, at få lov til at være skurken.

”Der mangler noget mere James Bond,” siger Emil, da han bliver spurgt om, hvad han synes om udstillingen.

Koderne og politiarbejdet bliver lidt for kedeligt for de to drenge, Lasse og Emil på 11 år. De er mere til de fysiske aktiviteter, som de savner lidt flere af. Det var svært at sidde stille for længe af gangen.

Det skal jo nødig minde om skolen, men heldigvis er der så mange forskellige ting at kigge på, som slet ikke minder om skolen. Det er lige før det bliver en fysisk aktivitet i sig selv, at løbe rundt mellem dem.

Til gengæld kaster Catrine og jeg os over koderne og fingeraftrykkene – gymnasieelever er heller ikke for gamle til at lege spioner! Der er masser af hjernegymnastik og udfordringer.

Udstillingen henvender sig til alle ved at være lidt historisk for de voksne og legende for de yngste, men det er dem med den bedste fantasi som får mest ud af den – og det er jo nok børnene.

Det er fantastisk at få lov at gå i barndom igen, og på spionudstillingen får vi alt udstyret til det. Det eneste man skal huske er, at tage fantasien med!

Mange timers leg

Der var masser af forskellige ting at se – vi satte kursen mod spionudstillingen! Vi kunne have brugt lige så lang tid på den almindelige udstilling, så nu må vi derind igen en anden dag. Der er så meget at lave at det ikke kan nås på nogle timer.

Hemmelig agent

For at komme over på den anden side skulle vi huske symbolkombinationen og træde på de rigtige symboler i gulvet for ikke at udløse alarmen. Det kan være lidt svært at træde rigtigt når man har travlt med at grine.

På hemmelig mission

Der skulle knækkes koder og afsløres forbrydere, så der var masser af efterforskning at gå i gang med!

Afslør smuglerne!

Er det nøgler eller knive eller måske hemmelige beskeder der ligger skjult i lommerne på de rejsende. I lufthavnen skal der skannes både kufferter og lommer – og det er os der styrer metaldetektorerne!

Overvåg de andre!

Hvis du tror du kan gå rundt og lege spion for dig selv tager du fejl. Man ved nemlig aldrig om der er nogen der overvåger én. Men du kan også overvåge de andre! Prøv at sætte dig ved cafebordene med en avis eller find periskopet og tag et kig op over væggen.

Tungen lige i munden

Der var masser af forskellige koder at knække, så det var om at holde tungen lige i munden. Her måtte vi have gang i noget team-work. Det var nu ikke altid drengene havde tålmodighed til at blive siddende stille gennem en hel opgave.

Hvem er skyldig?

Kan du finde ud af hvem der er uskyldig og hvem der snyder? Der er både billeder, telefonkæder, fingeraftryk og meget mere til rådighed, når den rigtige forbryder skal findes!

Experimentarium er et aktivitetscenter for natur, teknik, miljø og sundhed. Centret ligger i Tuborgs gamle tappehal i Hellerup nær Tuborg Havn, og besøges årligt af ca. 350.000 gæster. Hovedudstillingen er på 4.100 m2, og består af næsten 300 aktiviteter.

Centrets såkaldte piloter, er oftest studerende fra de naturvidenskabelige uddannelser, der dagen igennem står for demonstrationer, shows og forskellige værkstedsaktiviteter. Udover de faste aktiviteter, afholder Experimentarium hvert år én eller to særudstillinger.

Experimentarium er en selvejende institution, der blev stiftet på initiativ af Egmont Fonden. Formålet er at fremme interessen for naturvidenskab og teknik. Siden åbning i 1991, har 5,3 millioner gæster besøgt Experimentarium.