Julie benyttede sidste års vinterferie til at stå på skøjter på Genforeningspladsen i København Nordvest&#13 Foto: Henning Leitner
Vinterferie 2009: Alle dem der ikke tager på vintersportsferie, skal selvfølgelig også have nogle dejlige oplevelser at se frem til i Vinterferien. Vi har derfor samlet alle de bedste Vinterferietilbud i København 2009 – en lille guide for børn og forældre som gerne vil have nogle hyggelige oplevelser sammen.

Fægtning i filmens verden: Fra Ivanhoe til The Matrix

Det er de professionelle stuntmen og stagefightere Bo Thomas og Tina Robinson der står for vinterferiens flotteste og mest nærværende oplevelse. Det er bestemt ikke børneteater som Jytte Abildstrøm ville have spillet det. Når Bo og Tina først folder sig ud, er det som at deltage i en filmoptagelse til en stor Hollywood spillefilm. Fægte- og slåskampene er så realistiske, at man virkelig tror man befinder sig midt i en filmoptagelse.

Gid historieundervisning var så levende

Bo Thomas og Tina Robinson er desuden formidable til at tilfredsstille hele deres publikum. Selv om børnene er på første række under forestillingen, er der lige så meget historie, action og humor i voksenhøjde. Her bliver der ikke snakket ned til børnene i “Bamse & Kylling sprog”, så man keder sig ikke et eneste sekund som voksen.

Hvis alle historiske begivenheder kunne blive præsenteret af Bo Thomas og Tina Robinson, ville skolens tørre historiebøger aldrig blive læst mere.

“Fægtning i filmens verden” på Tøjhusmuseet

Åbningstider: Museet har åbent alle dage kl. 10-16, men forestillingen spiller kun på hverdage.

Entré: Voksne 60 kr., børn 30 kr.

Periode: Forestillingen varer ca. 40 minutter, og foregår hhv. kl. 11 og 13 på alle hverdage i uge 7 og 8, dvs. 9.-13. og 16.-20. februar 2009.

Tips: Kom i rigtig god tid, helst 45 minutter inden forestillingens start. Der er lange og langsomme billetkøer, og efterfølgende tager det også lang tid at placere børnene rundt om scenen, da der ikke er sæder. Når børnene først sidder ned, er der meget at kigge på.

Karla og Katrine, foto: Jens Juncker Jensen

Vinterferiefilm

Hvad er en vinterferie uden en tur i biografen? Heldigvis er der rigtig dansk kvalitet på plakaten, for Nordisk Film præsenterer den anden filmatisering af Renée Toft Simonsens populære pigebøger om Karla. Karla og Katrine er efterfølgeren til julefilmen Karlas Kabale, som blev vist i biograferne forrige jul.

Vil man grine sig igennem ferien, bør man i stedet vælge Disney’s nye 3D-animationsfilm om Hollywood-hunden Bolt. En familiefilm der rummer lige så meget voksenhumor, som børnehumor.

Karla og Katrine

Den 12 år gamle Karla inviterer Katrine med på sommerferie i håb om, at de kan blive ”bedste veninder”. Heldigvis siger Katrine ja, og med Karlas stedfar og mor plus hendes mindre brødre samt moderens veninde, Dolly, drager hele holdet ud på landet – i sommerhus.

Dér møder pigerne den jævnaldrende Jonas, som Karla hurtigt får sympati for. Så meget at hun næsten glemmer Katrine… Det er dog ikke det eneste problem, pigerne får i ferien. Sammen med Jonas kommer de på sporet af et par lokale tyveknægte, som naturligvis skal indfanges.

Endnu et forrygende kapitel om Karla – underholdning for hele familien!

Bolt&#13© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved

Bolt

For super-hunden BOLT er hver dag fyldt med eventyr, fare og mysterier. I hvert fald indtil kameraet stopper. Da stjernen i et succesfuldt TV-show ved et uheld bliver sendt fra sit studie i Hollywood til New York, begynder hans største eventyr til dato, en rejse tværs over landet gennem den virkelige verden for at komme tilbage til sin ejer og medspiller, Penny.

Kun udstyret med den vrangforestilling, at hans egne utrolige bedrifter og evner er virkelige, og med hjælp fra to usædvanlige rejsekammerater – en afdanket, forladt huskat ved navn Mittens og en fjernsynsnarkoman af en hamster ved navn Rhino – vil Bolt opdage, at han ikke behøver superkræfter for at være en helt.

Genforeningspladsen har med stor sandsynlighed åbent i Vinterferien

Udendørs skøjtebaner

Der er aldrig nogen der kan forudse om Københavns og Frederiksbergs udendørs skøjtebaner har åbent i Vinterferien. Det afhænger altid af vejret. Såfremt vejret er koldt nok, er der stor chance for at isen er god på Frederiksberg Runddel og på den 400 meter lange bane på Genforeningspladsen. Skøjtebanen på Krinsen på Kongens Nytorv lukker ned allerede den. 31. januar på grund af Metrobyggeri, så her skal man altså ikke tage hen i Vinterferien.

Spion for en dag, i Experimentarium

SPION er Experimentariums nye særudstilling der åbnede den 3. oktober sidste år. Udstillingen er bygget op omkring fem forskellige miljøer: lufthavnen, gaden, kontoret, politistationen og Det Hemmelige Politis hovedkvarter. Og man må trykke, skrue eller dreje på alt, for man er nemlig spion for en dag! Man skal dog ikke være helt sikker på, at alle menneskerne i udstillingen er gæster. For når man er spion, kan man selvfølgelig risikere selv at blive overvåget, mens man overvåger andre.

ENERGI – sol, strøm og spænding

– ny udstilling på Experimentarium fra den 30. januar 2009

Vi bruger alle sammen energi. Når vi tænder for fladskærmen eller kaffemaskinen, tager til Thailand eller tager et bad, kører på arbejde eller laver popcorn, så bruger vi energi. Meget af det, vi drømmer om, ville betyde et endnu større forbrug af energi. På samme tid får vi at vide, at vi skal spare på energien. Hvad i alverden skal vi tænke? Og hvor skal vi starte? ENERGI er en ny del af Experimentariums hovedudstilling.

Planlæg et måltid

Modsat mange af museerne i indre by, er Experimentarium et sted hvor man nemt kan tilbringe en halv dag. Man bør derfor planlægge at spise frokost der. Der er en hyggelig café med både varm og kold mad, og i ”madpakkeområdet” under caféen, kan man spise sin medbragte mad. Tirsdag aften har Experimentarium åbent helt til klokken 21. Det varme køkken lukker dog klokken 16.30, så de varme retter er lidt begrænsede efter dette tidspunkt.

SPION og ENERGI, i Experimentarium

Tid: Mandag 9.30 – 17.00, Tirsdag 9.30 – 21.00, Onsdag – fredag 9.30 – 17.00, Lørdag, søndag og helligdage 11.00 – 17.00

Adgangspriser: Voksne 145 kr. Børn (3-11 år) 95 kr.

Tips: Man er velkommen til at spise medbragt mad på Experimentarium.

Så leg dog! i DGI-byen

Trænger du til at få det varme vinterovertøj af, og har du lyst til at være aktiv sammen med dine børn? Så har DGI-byen et tilbud til jer i vinterferien.

I kan købe et Så leg dog!-armbånd og frit benytte det store Vandkulturhus, bowlebanen, bordtennisbordene og verdens største mobile hoppepude. Armbåndet giver desuden ret til en let frokost i form af sandwich & frugt.

Så leg dog! i DGI-byen

Tid: Mandag d. 9. – søndag d. 15. februar 2009 (uge 7) kl. 10 – 17

Adgangspriser: Pris: 160 kr. (samme pris voksne og børn) eller 40 kr. for hoppepude. Køb dit armbånd ved hovedindgangen og leg løs!

Tegneskole for børn på Thorvaldsens Museum&#13foto: Helle Brendstrup

Tegneskole på Thorvaldsens Museum

Vinterferien på Thorvaldsens Museum byder både på børnetegneskole og familie-tegneskole.

Børnetegneskole

Bertel Thorvaldsen var kun 11 år gammel, da han startede på Kunstakademiet i København.

I vinterferien kan du også hygge dig med at tegne, for på museet underviser professionelle kunstnere dig i de klassiske tegneteknikker, som Thorvaldsen brugte, når han skulle tegne skitser til sine skulpturer. Børnetegneskolen er kun for børn mellem 8 og 13 år.

Familietegneskole

Thorvaldsens Museum tilbyder også klassisk tegning for børn og deres voksne. Her formidler vi det glade budskab: alle kan tegne!

Så børn, tag jeres voksne med på museum i vinterferien, for nu skal der tegnes! Undervisningen er for familier med børn i alderen 8 til 13 år.

Tegneskole på Thorvaldsens Museum

Tid:
Børnetegneskole: tirsdag d. 10. og onsdag d. 11. februar 2009, kl. 11-13

Familie-tegneskole: torsdag d. 12. og fredag d. 13. februar 2009, kl. 11-13

Store og små kæmper på Danmarks Akvarium

I vinterferien kan du på Danmarks Akvarium komme tættere på jordens store og små kæmper. Fra dybets enorme fisk og hvaler til regnskovens kæmpekryb.

Føl en kaskelothval på tænderne, se om du kan løfte en hvalknogle eller læg arm med den stærke taskekrabbe. Du kan også måle dig med havets kæmpe dyr og deltage i konkurrencen ”Hvor store er de?” og vinde fede præmier.

Der vil selvfølgelig være spændende, daglige fodringer af blandt andet piratfisk, hajer og blæksprutter, fantastiske historier og underholdende aktiviteter for børn og voksne hele ferien. De populære røre-bassiner, hvor du kan røre ved levende, danske havdyr har selvfølgelig åbent alle dage.

Særaktivitet: En sjælden kæmpe i sprit

Lørdag den 7. februar kan du klokken 15:30 opleve en spændende demonstration af, hvordan man bevarer den sjældne kinesiske kæmpesalamander for eftertiden. Danmarks Akvarium vil, i samarbejde med Konservatorskolen og Zoologisk Museum, give et indblik i, hvordan man konserverer og udstiller dyr.

Store og små kæmper på Danmarks Akvarium

Tid: I uge 7 og 8 (d. 7/2 – d. 22/2) har akvariet åbent alle dage fra kl. 10:00 – 17:00.

Adgangspriser: Voksne kr. 100,- børn (3-11 år) kr. 55,-

Kæmpe dovendyr, foto: Zoologisk Museum

Darwin og flyveøgler i vinterferien

Statens Naturhistoriske Museum styres af Københavns Universitet og tæller både Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have.

Ny udstilling om Darwin og evolution på Zoologisk Museum

I 2009 ville Darwin være fyldt 200 år, og det er 150 år siden han udgav sit banebrydende værk Arternes Oprindelse. Det fejrer vi med en stor ny udstilling om Darwin og evolution.

Her møder man blandt andet sjældne dyr fra Galapagos, et kæmpedovendyr på størrelse med en elefant, en firbenet hval og det smukke Livets Træ. Vi fortæller om Darwins liv og tanker, og om hvad vi ved om evolution i dag. Og vi punkterer nogle af de mange myter omkring evolution. På hverdage i uge 7 kan du desuden opleve museet om aftenen, for der er åbent helt til kl. 21.

Spændende oplæg hver dag på Zoologisk Museum


Kl. 11.00 “Slanger”
Kl. 12.00 “Dybhavsfisk”
Kl. 13.00 “Dagens overraskelse”
Kl. 14.00 “Dinosaurer”
Kl. 15.00 “Istid”
Kl. 16.00 “Dybhavsfisk”

Geologisk Museum

Kl. 13.30 “Støb din egen flyveøgle”
Lav selv afstøbninger af spændende fossiler såsom kæmpehajtænder, flyveøgler og trilobitter – og få dem med hjem (velegnet til børnefamilier).

Kl. 14.30 “10 Highlights på museet”
Guidet tur til et udvalg af Geologisk Museums mest unikke og spændende genstande såsom den sten i verden, der har det ældste tegn på liv, verdens største meteoritskive og dinosaurfodspor fra Bornholm. Varighed ca. 45 minutter.

Darwin og evolution

Zoologisk Museum

Tid: Weekender 7.-8. + 14.-15. februar kl. 10-17, Mandag-fredag kl. 10-21 (kun til kl. 21 i uge 7, normalt lukkes kl. 17)

Adgangspriser: Voksne kr. 75,- Børn (3-16 år) kr. 40,-

Begravelsesmaske fra Sumatra, foto: Nationalmuseet

Masker og ungdomsfilm på Nationalmuseet

Tag på Nationalmuseet og kom med på en rejse gennem maskernes verden! Oplev masker fra Nordamerika, Grønland og Vestafrika. Du kan også lave din helt egen maske, og se hvordan maskerne får liv gennem film og teater.

Hør maskernes historie

Tag med til maskernes verden og hør spændende historier fra alle verdensdele. Hør f.eks. om solkvinden fra Grønland eller slangen fra Vestafrika. Dette er blot en lille smagsprøve på alle de fascinerende og enestående masker, som du kan møde i familie-workshoppen i vinterferien. Du kan gå på opdagelse i museets samlinger eller lave din helt egen maske i maskeværkstedet og blive klar til fastelavnsfest på Nationalmuseet søndag den 22. februar kl. 11. Hvis dine fusser bliver ømme oven på alle aktiviteterne, kan du synke ned i de bløde puder i fortællehulen og høre en god maskehistorie.

Se filmen ”Maskernes konge”

”Maskernes konge” er en flot kinesisk film om en gammel mand, der sejler op gennem Sichuan-provinsen i 1920´erne. Sammen med sin lille lærling, en ung, drillesyg pige, optræder han med masketeater. Filmen vises hver dag fra søndag den 8. – søndag 22. februar kl. 14 i Nationalmuseets biograf. Velegnet for børn fra 7 år.

Film om unge i provinsen

Fire unge har filmet deres hverdag i provinsen og fortæller i fire små portrætter om deres drømme og håb. I de små film møder du Emma fra Orø, Hicham fra Ringsted, Pernille fra Vigersted og Emil fra Butterup. . Filmene er lavet med assistance fra filminstruktør Laila Hodell, og vises tirsdag d. 10. – søndag d. 15. februar kl. 11 og kl. 13. Hver film varer 10-12 minutter. Velegnet for børn mellem 8 og 14 år.

Masker på Nationalmuseet

Tid: Hver dag kl. 11-15 i vinterferien i uge 7 og 8 (inkl. weekenden 7.-8., 14.-15., 21.-22. februar)

Filmen “Maskernes Konge” vises hver dag kl. 14 i museets biograf
(søn. d 8. – søn. d 22. februar). Fra 7 år.

Ungdomsfilmene vises tirs. d. 10. – søn. d. 15. februar kl. 11 og kl. 13. Hver film varer 10-12 min. Velegnet for børn mellem 8 og 14 år.

Adgangspriser: Gratis

Sa Tu Sai på Arbejdermuseet

I vinterferien slår Arbejdermuseet og teaterforeningen NOCANDO dørene op til festsalen for forestillingen Sa Tu Sai – et eventyr om børnearbejde.

Sa Tu Sai er en fortælling om to børn, der efter en oversvømmelse kommer væk fra deres familier og havner i den kinesiske tekstilindustri. Efter forestillingen er børnene inviteret til at hilse på dukkerne og de store gigantfigurer, der også optræder i forestillingen.

Forestillingen henvender sig til børn i alderen 6 – 12 år og deres voksne.

Sa Tu Sai på Arbejdermuseet

Tid: Museet har åbent alle dage kl. 10-16

Sa Tu Sai vises mandag, tirsdag og onsdag i uge 7 kl. 12.00

Ud over forestillingen er der hver dag kl. 13.30 i vinterferien gratis omvisninger i forbindelse med et besøg på Arbejdermuseet. Billetter til gratis omvisninger kan på dagen afhentes i receptionen.

Adgangspriser: Voksne kr. 50,- børn (under 18 år) gratis.

Spot fly i Kastrup

Det er nok mest en aktivitet for far og søn, men nu hvor Metroen også kører direkte til Kastrup Lufthavn, er det oplagt at tage ud og spotte fly. For år tilbage kunne børn og voksne kigge på flyvere inde fra lufthavnsbygningen, når man skulle ud og hente nogen i lufthavnen. Men af sikkerhedsmæssige grunde er det nu lukket ned.

Bane 22 Left ligger ved Kystvejen

Der er dog stadig mange muligheder for at se flyvemaskiner helt tæt på, for kun ca. 10 minutters gang fra Terminal 3, lægger de mange jetmaskiner an til landing på rullebane 22 Left. Da fly i størst mulig omfang forsøger at lande mod vinden, skifter landingsretningerne selvfølgelig i Kastrup Lufthavn, men for det meste kommer flyvemaskinerne ind over Øresundsbroen og lander på bane 22 Left. Banen hedder sådan fordi piloterne skal flyve i retning 220 grader for at lægge an til landing, det bagerst nul fjerner man blot i landingsretningen og så har man banenummeret. Da der ligger to baner i retningen 220 grader, angiver Left selvfølgelig at det er den venstre bane der er tale om.

Værn om sikkerheden

Når man skal kigge på fly på Kystvejen, er det eneste rigtige at taget toget eller cyklen. På Kystvejen er der totalt standsningsforbud, og der er tilmed lagt store kampesten i rabatten for at billister ikke skal stoppe op og kigge på flyvere. Dels må man ikke stoppe af sikkerhedsmæssige grunde for luftfarten, og dels er det af indlysende færdselssikkerhedsgrunde forbudt at standse. Lufthavnens Security-stab holder i deres gule patruljevogne løbende øje med dette, og alle gode flyspottere værner selvfølgelig om lufthavnens sikkerhed og respekterer de få regler der er omkring landingsbanerne. Vil man meget gerne benytte bil, kan man køre ned til Flyvergrillen i stedet for. Flyvergrillen ligger for enden af Amager Landevej, og her er der flot udsigt over bane 22 Right, som er den bane der oftest bliver benyttet til take-off.

Husk kamera, kikkert og ørepropper

Det er ikke fordi flyene er svære at få øje på. De flyver lige hen over hovedet på en, så det kan være rart at have nogle ørepropper med. Udover fascinationen over de store maskiner, er det sjove selvfølgelig også om man på afstand kan se hvilket fly der er tale om, og hvilket selskab det flyver for. Ud fra ankomsttiderne på nettet kan man også regne ud hvornår der kommer nogle af de rigtig store maskiner, såsom Jumbojetten, Boeing 747, der kommer en gang om dagen fra Thai Air, eller Airbus A330/A340 som SAS fx bruger til destinationer som USA og Indien.

Efter en masse frisk luft på Kystvejen, er det altid hyggeligt at købe en kop kakao, eller gå på Burger King i Terminal 3.

Vinterferie i Kulturhusene

De københavnske kulturhuse er gået sammen om at lave en børnefestival. Det betyder, at byens børn i vinterferien kan prøve deres kreative kræfter af i 11 kulturhuse.

Aktiviteter for de 3-15-årige

Kulturhusenes Børnefestival tilbyder børn spændende oplevelser i deres lokalområde, men den er også en lejlighed til at springe på cyklen og opleve, hvad der sker i andre bydele. Festivalen henvender sig til børn i alderen 3-15 år. Det er tredje år i træk, at Kulturhusenes Børnefestival afholdes. Sidste år besøgte 5.000 festivalen.

Formålet med Kulturhusenes Børnefestival er, at give børn og familier stimulerende og nærværende oplevelser.

Følgende kulturhuse deltager:

Kulturhuset Islands Brygge, Kulturhuset Indre By, Amager Kulturpunkt/Børnekulturhus Ama’r, Kulturhuset Pilegården, Vesterbro Kulturhus/Børnekulturstedet på Vesterbro/Basement, Karens Minde Kulturhus/Børnekulturstedet Karens Minde, Vanløse Kulturhus, VerdensKulturCentret, Kvarterhuset, Kulturhuset Bispebjerg Nordvest, Valby Kulturhus/Zone 2

Kulturhusenes Børnefestival

Tid: 9. – 15. februar 2009

Adgangspriser: Meget varierende priser. En del er gratis.