Sigurds Bjørnetime: DR sendte den allerførste ”Sigurds Bjørnetime” den 15. marts 1998, og sidste år afholdt Sigurd et stort 10 års jubilæumsshow for Bjørnetimen i Imperial i København. Der er lavet omkring 100 “bjørnetimer” i alt, og det er de allerbedste som udkommer på dvd. Vi er nu nået til nummer 8 og 9 i serien.

AF PETER HENRICHSEN

Søren Sigurd Barrett er født 20. januar 1967, og har ikke så forbavsende beskæftiget sig med musik lige siden han kunne gå. Som 2-årig spillede han klaver første gang, og som 6-årig skrev han sin første børnesang.

Speciale i russisk rock

Da Sigurd var 12 år, fik han sit første professionelle job, da han blev hyret som selskabsmusiker. Og med al den musik i blodet, var det selvfølgelig naturligt at Sigurd tog en musisk studentereksamen i 1985. Allerede i 1992 blev han cand.phil. i musikvidenskab fra Århus Universitet, med speciale i Russisk Rock, og med afgangskarakteren 13. Sigurd har selvfølgelig spillet i et hav af orkestre, og har turneret i både Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Rusland, Brasilien og Argentina. Og på tv fik Sigurd sit store gennembrud med programmerne “Hit med Sangen”, “Sigurd & Symfoniorkesteret”, “Sigurd & Big Bandet” og selvfølgelig ”Sigurds Bjørnetime”.

“I “Sigurds Bjørnetime 8” er der for eksempel en herlig videofilm om de søde og meget tamme Katta-lemurer i Ebeltoft Zoo.”

Skønne varierede gentagelser

Børn elsker gentagelser, og sange de kan synge med på, og det er lige hvad der er i Sigurds “bjørnetimer”. Og når gentagelserne er så variede som Sigurds program nedenfor, bliver det aldrig kedeligt.

Bjørnetimens dejlige traditioner:

 • Dagens slips: Sigurd vælger et slips der passer til dagens tema.
 • Klaversange: Sigurd synger og spiller nye sange med Bjørnen Bjørn.
 • Spidsnæserne: Sigurd tegner og fortæller sine egne historier om spidsnæserne. Ren Jørgen Clevin.
 • Bjørnegymnastik: Sigurd spiller til en slags morgengymnastik, hvor børnene bliver instrueret i øvelserne. Man kan næsten heller ikke sidde stille som voksen.
 • Tante Skrap: Sigurd har lavet en person ud af klichéen “Tante Skrap”. Og hun ringer ofte og brokker sig, når Sigurd gør “noget galt”.
 • Familien Finger: Sigurd tegner ansigter på fingrene, og så bliver der ellers spillet fingerteater.
 • Pilfingrene: Sigurd danser med de fire grønne pilfingre, og synger den kendte “Flip Flop, flipper flipper flop …”, som børnene elsker at synge med på.
 • TV-Avisen: Sigurd er selv den sure speaker i TV-avisen, der fortæller skægge eller meget kedelige nyheder om dagens tema.
 • Billedbog med Bjørnen Bjørn: Sigurd læser højt fra de mange billedebøger han også har skrevet om Bjørnen Bjørn. Rigtig hyggelig go’nat-læsning.
 • Rejsegrammofonen: Sigurd spiller gamle LP-plader for børnene, så de kan høre hvad deres forældre dansede til som unge.
 • Den Grå Elefant: Sigurd snakker med Den Grå Elefant, som sjældent er imponeret over Sigurds præstationer. Sammen synger de Den Grå Elefants rocksang.
 • Godnat sang: Sigurd synger den traditionelle godnat-sang, og alle sovedyrene går til ro

Videoreportager uden for studiet

Udover de kendte indslag, besøger Sigurd også tit noget uden for studiet. I “Sigurds Bjørnetime 8” er fx en herlig videofilm om de søde og meget tamme Katta-lemurer i Ebeltoft Zoo, og et dejligt inspirerende indslag fra et børne-gymnastikhold i DGI-byen, hvor alle kan være med. Mere positive og inspirerende indslag findes simpelthen ikke i dansk børne-tv.

Se dig “glad i låget”

I stedet for at fortælle børnene at de ikke skal spise for meget slik og søde sager, viser Sigurd for eksempel en videoreportage om hvor sjovt det er at deltage på et børnegymnastikhold i DGI-byen. Og når han ikke får børnene op fra gulvet med sanglege, gør han det med Bjørnegymnastik og en masse skønne bamselege, som børnene nemt og gratis kan efterligne når de har set udsendelserne. Alt sammen så positivt og motiverende, at man kan ikke undgå at blive “glad i låget”, når man har set en “bjørnetime”!

Vurdering

Sigurd Barrett har et fantastisk naturtalent for både børn og musik, og samtidig ved han hvordan man blander den perfekte cocktail, så både børn og forældre får lyst til at se “bjørnetimerne” sammen. “Fra DR verdens bedste børne-tv…” står der bag på dvd-æskerne til “Sigurds Bjørnetime”. Det er store ord, men når det gælder Sigurd Barrett og hans bjørnetime, giver jeg DR ret. “Bjørnetimerne” leger musik og sang ind i de mindste børn, og det er tydeligt at Sigurd selv er far til en stor børneflok, for han lever sig så godt ind i opgaven, at selv vi voksne får lyst til at lege med. Skal man ærgre sig over noget, er det ikke indholdet, men tværtimod mangel på samme. Der er nemlig kun to “bjørnetimer” på hver dvd, ca. 54 min, og det virker lidt underligt når en dvd nemt kan rumme det dobbelte. Fem stjerner til “Sigurds Bjørnetime”. Den sjette og sidste stjerne, gemmer vi til Sigurds formidable juleshow, hvis det skulle komme ud på dvd. Her er der nemlig tit besøg af “Kaj og Andrea” og et fantastisk symfoniorkester – så bliver det ikke bedre!


Sigurds Bjørnetime 8

 • Bjørnegymnastik: Sigurd er vild med at gøre gymnastik, og Bjørnen Bjørn har fået sin egen gymnastiksang, som du også gerne må høre.
 • Alletiders Aber: Har du nogensinde været i en urskov? Sigurd får besøg af en masse aber, der driller og laver abekattestreger. Heldigvis ringer tante Skrap og giver et par gode råd.
 • Dvd’en kan tekstes for hørehæmmede.

Der er intet ekstra-materiale på dvd’en.


Sigurds Bjørnetime 9

 • I Gamle Dage: Sigurd taler i dag om gamle dage. Ved du hvordan der så ud i gamle dage? Bjørnetimen er pyntet op som i gamle dage, med kukur, gyngestol og gadespejl, hvor en drillepind bliver afsløret omme bag teatret.
 • Ugens Syv Dage: Kender du ugens syv dage? Alle dage er specielle. Bjørn og Sigurd snakker om alle de sjove, kedelige og spændende ting, som sker i løbet af en hel uge. Kan du genkende nogle af dem?
 • Dvd’en kan tekstes for hørehæmmede.

Der er intet ekstra-materiale på dvd’en.