DVD-anmeldelse: Jeg var skeptisk inden jeg skulle se svenske Lukas Moodyssons nyeste film “Mammut” – for den er på amerikansk! Efterhånden er amerikanske film en fællesnævner for action, glamour og overfladiskhed, og hvordan kan det forenes med en manuskriptforfatter der har evnen til at skildre ungdommen så hudløst og ærligt som i “Fucking Åmål”? Heldigvis var frygten ubegrundet …

AF PETER HENRICHSEN

I en New Yorker-idylisk lejlighed bor parret Leo (Gael García Bernal) og Ellen (Michelle Williams), sammen med deres bedårende datter Jackie (Sophie Nyweide).

Karriererne er i orden. Leo er egentlig den sent modne, og i sin ungdom, altid rejsende rygsækbums, der nu er begyndt at tjene store penge på udvikling af computerspil, og Ellen står hver dag med liv og død mellem latexhandskerne, som kirurg på det lokale hospital.

Tiden er derfor knap, og parrets filippinske barnepige Gloria (Marife Necesito), tager sig så godt af Jackie, at man skulle tro det var hendes egen datter.

Livets store spørgsmål

Alt ånder fred og idyl, men bag penge, en pinligt ren lejlighed og et fyldt køleskab, presser livets store og eksistentielle spørgsmål sig på for alle parter. Gloria har mand og to små drenge hjemme på Filippinerne, som hun blot er taget til USA for at brødføde. Ellen føler sig som en dårlig mor, fordi hun tydeligt kan se at Jackie knytter sig mere til Gloria, og Leo er ved at kvæles i det luksuriøse jet-set liv, hans computerspils succes har ført med sig.

Da Leo tager på forretningsrejse til Bangkok, og Ellen modtager et knivstukket dreng på skadestuen, bliver de begge tvunget til at tage stilling til tilværelsens ulidelige lethed.

“’Mammut’ er en rolig men intens film, der giver tid til eftertænksomhed og indlevelse. Faktisk minder den i tempo og genre ganske meget om Sofia Coppola’s ‘Lost in Translation’”

Moodysson fungerer også på amerikansk

Det er helt underligt at se Moodysson på amerikansk, og den første skrækindjagende tanke var da også om Moodysson nu skal forsøge at lave en amerikansk Blockbuster, frem for de underfundige og hudløst ærlige svenske ungdomsfilm som for eksempel ”Fucking Åmål”. Men frygten var ubegrundet. ”Mammut” er en rolig men intens film, der giver tid til eftertænksomhed og indlevelse. Faktisk minder den i tempo og genre ganske meget om Sofia Coppola’s ”Lost in Translation” (Dén hvor Scarlett Johansson og Bill Murray forelsker sig i hinanden på et gudsforladt luksushotel i Tokyo).

Livsbekræftende og dejlig

”Mammut” er ikke-dømmende på samme måde, og mens man langsomt tror man blot bliver præsenteret for Leos og Ellens hverdagsliv, arbejder filmens hovedpersoner sig ubevidst ind i ens følelser. Det er en gribende skildring om afsavn af kærligheden. Når vores effektive, kommercielle livsstil pludselig har fået sat en dagsorden, hvor man ikke kan se sine elskede eller sine børn.

Som altid i Moodyssons film, bliver tilskueren hjulpet godt på vej af et helt unikt soundtrack, og man mister fodfæstet og rutsjer med i historien. Intet synes givet på forhånd. Alt kan ske, og det er netop dét der alligevel gør denne film med et ellers lav tempo, så spændende, dejlig og livsbekræftende.


“Mammut”

Leo (Gael García Bernal)
Ellen (Michelle Williams)
Gloria (Marife Necesito)
Jackie (Sophie Nyweide)
Cookie (Run Srinikornchot)
Robert ‘Bob’ Sanders (Tom McCarthy)
Salvador (Jan Nicdao)
Manuel (Martin Delos Santos)
Mormor (Maria Del Carmen)

Der er intet ekstramateriale på DVD’en.