Ungdomsanmeldelse: ”2012” er en film med mange niveauer om både kærlighed, korruption og ikke mindst verdens undergang. En aktuel film lige op til klimatopmødet men også et spændende bud på en underholdende actionfilm. En utrolig gennemført film med en masse tråde der faktisk formår at mødes til slut.

AF CAMILLA LÆRKE LÆRKESEN, 16 ÅR

Jackson Curtis (John Cusack) er mislykket forfatter, fraskilt fra sin ekskone Kate (Amanda Peet) og næsten uden noget forhold til sine to børn, men da katastrofen rammer, kommer helten op i ham, og familien bliver kastet ud i en hæsblæsende flugt fra jordens undergang. Samtidig følger præsidentens geologiske rådgiver, Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor), der hurtigt bliver indblandet i regeringens evakueringsplaner, som bestemt ikke tåler dagens lys.

Kærlighed og korruption

”2012” fortæller historien om verdens undergang fra mange forskellige synsvinkler og på mange niveauer. Filmen er en uovertruffen actionfilm, der sagtens kan ses ude at tænke videre over den. Men samtidig har den et utroligt bredt og farvet persongalleri, hvor vi virkelig lærer karaktererne at kende og følger deres udvikling under katastrofen. Når vi følger Jacksons families kamp for at overleve, får vi samtidig fortalt historien om et mislykket ægteskab og gammel kærlighed som aldrig ruster. Så snart vi er inde bag murerne i Det Hvide Hus, er historien en anden. Her er det korruption og magtspil, der råder, og det er ikke til at vide hvem der er ven eller fjende.

“ I løbet af den første halve time smider han (instruktør Roland Emmerich) en masse bolde i luften, og jeg frygtede lidt, at det var for mange til at han kunne gribe dem igen. Men det kunne han! Og det blev gjort utrolig raffineret.”

Et fantastisk stykke arbejde

Roland Emmerich er virkelig en instruktør der kan sit kram. Filmen er fuld af små detaljer og sammenflettede historier. I løbet af den første halve time smider han en masse bolde i luften, og jeg frygtede lidt, at det var for mange til at han kunne gribe dem igen. Men det kunne han! Og det blev gjort utrolig raffineret. Jeg var imponeret over de mange små jokes og velsiddende kommentarer, der blev fyret af i ny og næ. Ikke en eneste faldt til jorden, og de hævede helt bestemt filmen et niveau op.

Aktuel og fængende film

Selvom filmen selvfølgelig kun er et tænkt eksempel, er den spændende idet den er baseret på forskellige kulturers dommedagsteorier samt geologiens reelle udvikling. Der er elementer i den som mange mennesker tror på. Det har den effekt at man får historien meget tættere ind på livet, og samtidig er personerne så troværdige og så mangfoldige, at jeg føler jeg kan relatere til dem, og sætte mig i deres sted. Selvom udviklingen nogle gange er lidt for nem, som da Gordon, tilfældigvis har flycertifikat, da de mangler en pilot, så gør det egentlig ikke noget. Det holder gang i filmens fremdrift og opvejes af den gode historie samt de actionfyldte scener. En helt fantastisk film, som i den grad er gennemført på alle områder.

– Hvad synes du om “2012”?

Mette, 14 år, Hammel

”WOW” var det eneste jeg tænkte da jeg mundlam tågede ud af biografsalen. Ikke så underligt når man lige har været vidne til verdens undergang. Billederne er så voldsomme og medrivende og jeg sad med tæerne krummet sammen af spænding og nervøsitet.

Alligevel virkede det ofte urealistisk heldigt når bilen kørte i fuldfart med katastrofen lige oppe i bagsmækken. Flere gange var den langtrukken, men til slut forsvandt minutterne som menneskeliv under dommedag.

Tegnene er der hvis vi ikke overser dem, håbet er der hvis vi ikke giver slip. 2012 er den bedste katastrofefilm jeg har set til dato!