Disney: Tim Burton der er kendt for film som stopmotion-klassikeren “The Nightmare Before Christmas” og “Sleepy Hollow”, har også instrueret Disney’s nye filmatisering af “Alice i Eventyrland”. Resultatet er utrolig flot og vellykket, og giver fremragende underholdning til store børn og unge. Som voksen Burton-fan, kan man dog godt savne noget spænding.

AF PETER HENRICHSEN

Den nu 19-årige Alice Kingsley (Mia Wasikowska ), der som lille pige forsvandt ned i Wonderland, er blevet en næsten voksen ung kvinde med alle de krav og ansvar, der følger med. I forhold til normen i sin Victorianske tidsalder er hun meget fremmelig, og da det går op for hende, at den havefest hun er til, i virkeligheden er hendes egen forlovelsesfest med en adelig, men kedelig fyr, tager hun en tænkepause fra virkeligheden.

Falder i et kæmpe kaninhul

Ude i haven får hun pludselig øje på en kanin i en blå jakke, og da hun følger efter den, falder hun i et kæmpe kaninhul langt nede i baghavens skygger. Da hun lander, er hun i et meget mærkeligt land, hvor hun som en af de første møder The Mad Hatter (Johnny Depp). Han fortæller, at magten i Underland er blevet stjålet af The Red Queen (Helena Bonham Carter), der ikke alene er selvcentreret, magtgal, men også ukontrolleret hidsig, ond og hævngerrig.

En gensyn efter 30 år

Jeg har kun set “Alice i Eventyrland” som tegnefilm som barn, og det er over 30 år siden, så både forventningerne og spænding var rigtig store da jeg satte mig til rette foran lærredet. Jeg havde hørt rygter om dårlige anmeldelser, men allerede filmens optakt der foregår i Alice Kingsleys normale verden, faldt lige i min smag. Mia Wasikowska er det perfekte valg til at spille Alice, og hendes store talent og indlevelse bar hele filmen. Johnny Depp, som jeg ellers også værdsætter stort, blev ikke andet end en kedelig sminket klovn (hattemager), som jeg synes kunne være spillet af hvem som helst.

“Den nye filmatisering er stadig dyster og uhyggelig, og er tilladt fra 11 år. 9 år ville jeg nok have syntes var rimeligt, men der var mange 6-7 årige børn i biografen, og det synes jeg bestemt monstrene er for uhyggelige til.”

Lidt uhyggelig og ikke for de mindste

Blandingen af rigtige skuespillere smeltet sammen med animation fungerer utrolig godt. Filmen har sit eget dystre Tim Burton-udtryk over sig, som passer til historien, jeg som barn også syntes var lidt uhyggelig og grænseoverskridende (specielt den blåstribede kats uhyggelige smil, kan jeg huske, at jeg havde mareridt over). Den nye filmatisering er stadig dyster og uhyggelig, og er tilladt fra 11 år. 9 år ville jeg nok have syntes var rimeligt, men der var mange 6-7 årige børn i biografen, og det synes jeg bestemt monstrene er for uhyggelige til. Har man små børn skal man hellere tage ind og se Disneys “Prinsessen og Frøen”, for den er netop fyldt med sange, og for de aller mindste.

Målgruppen var meget begejstret

Jeg er stor Tim Burton-fan, og føler mig enormt forkælet med “The Nightmare Before Christmas” og min favorit “Sleepy Hollow”. Helt op på det niveau synes jeg ikke “Alice i Eventyrland” kom, men på den anden side har “Sleepy Hollow” og “Alice i Eventyrland” også forskellig målgruppe. Tim Burton er til gengæld historien tro, fuldstændig sådan som jeg husker den, og efter egen smag ville jeg give den 4 stjerner. Men da jeg så hvor begejstrede de unge (målgruppen) var for den, fortjener den også en 5. stjerne.

“Alice i Eventyrland” kan både ses som normal film, og i 3D (hvor man skal have 3D-briller på), samt med dansk tale, eller med amerikansk originaltale og danske undertekster.


Hvad synes du om “Alice i Eventyrland”?

Andrea, 12 år, Birkerød

Det var dog helt utroligt som Disney overgår sig selv, gang på gang. Alice in wonderland eller på dansk, Alice i eventyrland er jo en historie som langt de fleste kender.

Her er den vist på film, på en lidt anden måde, hvor Alice kommer tilbage til landet som hun drømte om som barn, men om det kun er en drøm er hun ikke så sikker på. Det er lykkedes Disney at skabe endnu en helt fantastisk film, med super godt skuespil (han er lidt svær at kende, men Johnny Depp er også med som en af hovedrollerne), og fantastisk flotte animationer.

Den her film kan man ikke andet end at elske. Jeg vil anbefale filmen til stort set alle, dog ikke børn under 9 eller der omkring, for der kan godt være nogle lidt voldelige scener som f.eks. da der er kamp mellem det gode og det onde, hvor Alice skal kæmpe mod et farligt væsen, men til alle der kan lide et rigtig godt eventyr med masser af spænding og ikke mindst sjov!!

Mette, 15 år, Hammel

Fantasy er generelt ikke min yndlings genre, men når det endelig skal være, var ”Alice i eventyrland” den rette se. Det var en sjov kombination af ægte skuespillere og opfundne væsner, og i 3D var den nogle steder så ”livagtig” at jeg i frygt for at blive ramt, lukkede øjnene. Den var ikke klassisk Disney – og det elskede jeg. Du vidste ikke, hvad der ville ske. Skuespillerne var geniale i deres specielle roller, og historien var både spændende og fantasifuld. Hvis jeg havde elsket fantasy, havde jeg nok givet den 6 stjerner, men mit forhold til genren gør at jeg ikke bliver så blown away som nogle nok vil blive.