Ungdomsproblemer: Undersøgelser viser, at omkring 17 procent af unge piger i folkeskolens ældste årgang har erfaringer med at skade sig selv. Det er næsten hver femte pige, der har prøvet at brænde sig selv, eller skære i sig selv, for derefter at holde det skjult.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Cutting – om unge og selvskadende adfærd”

Forfatter:

Kim Møller Pedersen

Sider:

160

Forlag:

UngdomsTema

Følelses-barometer:”Cutter er ikke noget man er, Cutting er noget man gør!”

Hvis én af dine venner pludselig begynder at græde, vil du formentlig spørge, hvorfor han eller hun er ked af det. Men hvis du havde været fra din mormors generation, ville du nok synes, det var mere rigtigt at sige: ”Lad nu være med at græde. Tør tårerne bort – op med humøret!”

Det handler om følelser – ikke om at skære

Alligevel bliver de fleste personer så forskrækkede over cutting – sårene, arrene og blodet – at de kræver, at pigen skal stoppe med det øjeblikkeligt, i stedet for at spørge hende om, hvordan hun har det, og hvorfor hun er ked af det. Ligesom man jo ikke bare kan stoppe med at græde på kommando, kan man heller ikke lige stoppe med cutting, fordi nogen kræver det.

Undersøgelser viser, at omkring 17 procent af unge piger i folkeskolens ældste årgang har erfaringer med at skade sig selv. Det er næsten hver femte pige, der har prøvet at brænde sig selv, eller skære i sig selv, for derefter at holde det skjult.

Forskrækker Cutting dig?

Jo mindre vi taler om cutting og følelserne bag, desto værre bliver det. Så det er simpelthen så skønt, at Kim Møller Pedersen nu har skrevet denne bog, så man kan få den lige i hovedet på børnebiblioteket. Er man én af dem, der bliver lidt forskrækket over emnet, burde man netop låne bogen og få cutting afmystificeret.

De unge fortæller

Mille (17 år), Penille (18 år), Thomas (19 år), Anne (16 år), Cindy (14 år), Nanna (15 år), Sofia (22 år) og endelig Cira (19 år) fylder de fleste af bogens sider ud, med deres livshistorier om hårde problemfyldte hverdage, hvor cutting ”hjalp” dem til at holde deres psykiske smerte ud. Inderst inde savnede de alle nogle voksne personer, der gad lytte til dem og hjælpe dem med deres problemer, men da de ikke havde det, måtte de gribe til nødløsningen.

(Uddrag af Cutting)

”For mig var det en følelse af stor lettelse over ikke at skulle tænke på alt det svære – bare et øjeblik.” Mille, 17 år

Bagefter kan man hjælpe andre

Historierne er også dejlige, modige og livsbekræftende og fortæller, at hvis man søger hjælp, kan man holde helt op med at skære sig selv og få et positivt liv, hvor man oven i købet kan bruge sine erfaringer til at hjælpe andre unge. Penille er for eksempel blevet én af rådgiverne på den meget besøgte side girltalk.dk, hvor piger kan skrive ind om cutting, kæresteproblemer, ja alt hvad de har på hjerte. Det gode ved girltalk.dk er netop, at dem, der skriver ind, bliver mødt af voksne ”piger”, som kender til mange af problemerne fra sig selv.

Lister, hvor man kan søge hjælp

Bogen er sat med store typer og er let at læse. Desværre er der nogle fakta-opslag i den inderste margen, som man nærmest skal vride bogen helt i stykker for at kunne læse. Ret irriterende. Positivt er det til gengæld, at man bagerst har lavet en liste med alle de hjemmesider og telefonnumre, hvor man kan søge hjælp.

Et skridt på vejen til at få det bedre

Skærer du i dig selv, og er du forvirret over alle dine mange følelser, kunne først skridt til at få det bedre helt klart være at gå ned og låne Cutting – om unge og selvskadende adfærd. Mange steder står den på børnebiblioteket. Hvis der er bogautomater på dit bibliotek, kan du jo låne den helt anonymt, og hvis du er nødt til at spørge bibliotekaren, der iøvrigt har tavshedspligt, kan du jo blot sige, at det er til en opgave.