På opdagelse i gudernes verden: Et imponerende folde-ud leksikon om den nordiske mytologi.

Af Peter Kock Henrichsen

Hvad der har fået Jim Lyngvild til at tro, at hans afdøde granonkel, eventyreren Vilhelm Wegener, har opdaget de nordisk guders verden, står lidt uklart, når man som voksen åbner denne nye bog om nordisk mytologi. Men hvad pokker – det virker! For allerede på første side bliver man kastet ud på en spændende rejse, når man finder et indklæbet pas, samt et rigtig fint brev fra Wegener, der fortæller sin kæreste, Gyrithe, at han har gjort en enorm opdagelse, som han dog stadig er nødt til at holde yderst hemmelig. Nysgerrigheden er vakt, og man glæder sig til at bladre videre i denne underlige tykke bog, der kun har 15 opslag.

Et foldeud-leksikon

Som en slags se-, røre-, åbne-, folde ud-, folde ind-leksikon, med ustyrligt smukke, grå og farvelagte blyantstegninger bliver man introduceret til alt i den nordiske mytologi. Man kan gå på opdagelse i jætter, guder, mennesker, gudernes boliger, smykker, våben, skibe og ikke mindst de meget interessante magiske dyr.

Der er små indklæbede bøger, papkuverter med rune-brikker, kort med magiske dyr og noget, som imponerede mig meget: en lille hårtot af Sifs fine guldhår. Wauh! Lige til at røre ved. Skægt!

Næsten 1 meter bred

Bogen måler 26 x 30cm, og slår man de største plancher ud, fylder de næsten en hel meter i bredden. Der er gjort alt ud af detaljerne, og selv om man har bladret de 15 plancher igennem i en time, kan man stadig falde over nye forunderlige ting, som man af uforklarlige årsager ikke har set før.

Hvor skal man begynde og slutte

Skal vi tage de kritiske briller på, kan det være svært at finde ro i bogen. Alt ser så spændende ud, at man føler, man står i en slikbutik som 6-årig og ikke ved, hvad man skal vælge. Hvis man bruger den som godnathistoriebog, vil det være oplagt kun at tage én planche hver aften. Det er ikke en bog man læser i ét stræk.

Skråskrift er no-go

Det meste af bogen er trykt med typer, som er letlæselige for børn, men 10 forskellige steder har man anvendt en meget lille formskrift, som dog er så skrå, at de fleste børn nok vil synes, det er ulæselig skråskrift. Det er smukt og ser gammelt ud, men det er ikke særlig børnevenligt.

Genial introduktion

Som en introduktion til nordisk mytologi er Jim Lyngvilds bog intet mindre end genial. Detaljerne er overvældende, imponerende og vellykkede. Til sidst savner man dog at høre en lang historie, som fletter alle stederne, guderne, jætterne og dyrene sammen. Men når man først er blevet forelsket i nordisk mytologi, og det bliver man med denne bog, kan man jo blot låne de traditionelle historier på biblioteket. Selv efter mange gennemlæsninger vil Jim Lyngvilds bog stadig være fremragende som reference og leksikon, når man ikke lige kan huske, hvem Ratatosk eller Ran nu er.Jim Lyngvild: Nordisk Mytologi – på opdagelse i gudernes verden. Illustrationer: Thomas H. Jensen og Rune Bødker. Carlsen, 2009, 30 sider /15 plancher.