Frida – med hjertet i hånden: Frida Bakke Thomsen – en teenager der vil sætte den forvirrende kærlighed i system. Den sødeste og sjoveste norske børnebog jeg har læst 🙂

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Frida – med hjertet i hånden”

Forfatter:

Torun Lian

Sider:

172

Forlag:

Forum

Følelses-barometer:

Norske Frida Bakke Thomsen er 13 år og er netop begyndt i 7. klasse efter sommerferien, men interesserer sig ikke en pind for skolen. Frida er kun opslugt af kærligheden. Hendes bedste ven, Kristian, må dagligt lidende lægge øre til, når Frida læser højt fra psykoanalytikeren Erich Fromms teoribog om kærlighed.

Hvorfor er folk så ukærlige?

Men når Frida omsætter Fromms teorier til virkelighed, kan hun slet ikke få tingene til at passe. Jorden er så fyldt af ukærlige mennesker, som for eksempel blondinegåsen Camilla fra klassen, hendes sadistiske klasselærer Skar og hendes lede storesøster Kaisa.

Pointtavle til de mulige kærester

Bare fordi andre er ukærlige, vil Frida ikke selv undvære kærligheden. Hun har allerede udset sig tre lækre drenge, og på en pointtavle giver hun dagligt de tre fyre stjerner, og holder nøje øje med, hvem hun skal satse på.

Indrykker kontaktannonce for sin mor

Frida føler også, at hun i smug er nødt til at finde den rigtig mand til sin mor, Bente. Så hun indrykker en kontaktannonce for hende i lokalavisen. Det fører til pinlige stævnemøder og misforståelser, der giver Frida endnu flere bebrejdelser på halsen.

Alt ser sort ud, og Frida må erkende, at det er et nærmest umuligt job at lege Amor for sig selv og andre. Men pludselig griber uventede personer ind i Fridas verden, og det klarer op i horisonten.

Hvad læser manden?

Lad os med det samme slå fast: Torun Lian’s Frida har intet at gøre med Lykke Nielsens danske Frække Frida-bøger. Den norske Frida er en tand bedre. Det er længe siden, jeg har grinet så meget og højlydt, mens jeg læste en bog. Jeg slugte Frida – med hjertet i hånden i ét stræk, på en herlig solbeskinnet eftermiddag i Zoologisk Have. En ældre afroamerikansk herre gik oven i købet direkte hen til mig for at kigge på forsiden. ”Frida …” gentog han eftertænksomt på amerikansk, som for at huske titlen.

Frida afprøver nye voksen-ord

Og ja, man griner højlydt af charmerende Frida – også selv om man er voksen. Alle hendes forsøg på at bruge de teoretiske voksen-ord i 7. klasse er simpelthen så morsomme.

Skars ansigt bliver mere og mere rødsprængt
”Hvad er så agape?” får han endelig frem.
”Den rene kærlighed,” siger Frida. ”Dette digt har en agapisk dimension.”
”Var det Klam?” hvisker Kristian ind imellem små, undertrykte fnis.
”Fromm, din ko, ” siger Frida, og Skar den stakkel, tror vist det er ham hun mener.
”Hvad?!” skriger han.

Frida styrer direkte mod kærligheden

Bogen er skrevet i et levende nutids-sprog, og næsten halvdelen af teksten er Fridas herlige dialoger med kammeraterne og familien. Historien om Frida blev til i begyndelsen af 90′erne, så der er endnu ikke mobiltelefoner, internet, og kun en enkelt computer med, men det gør bestemt ikke oplevelsen kedelig, tværtimod.

Frida – med hjertet i hånden er ikke kun morsom og ærlig, den er også dejligt livsbekræftende, fordi Frida virkelig har fat i det vigtigste i livet: kærligheden. Der er så mange, der er bange for ikke at møde den, at de næsten automatisk søger uden om den, og så er det jo herligt at læse om Frida, der uden tøven styrer direkte mod den. For Frida har bestemt sig for, at kærligheden er til for hende!

Filmen om Frida:

I 1991 blev Frida – med hjertet i hånden filmatiseret. Norske Maria Kvalheim spiller Frida og er perfekt til rollen. Hun kan skifte humør fra genert til stolt på et splitsekund. Filmen findes på VHS på en del biblioteker, men er kun udgivet i Tyskland på DVD. Skulle man falde over den, vil man ikke fortryde et lån. Samtidig kan man grine lidt af de frisurer og det tøj som var på mode i slutningen af 80′erne.

Musikken til Frida:

Det norske rockband ”Stage Dolls” spillede megahittet Love Don’t Bother Me i scenen til Camillas fest sidst i filmen. For mange Frida-fans, har netop dette sørgmodigt romantiske nummer brændt sig fast i følelserne. Gense det her: