Teenagetøzer: Elsker du ungdomshistorier fra det virkelig liv, og kan du godt lide at kigge på flotte fotos, skulle du prøve at læse fotojournalist Stine Larsens Teenagetøzer.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Teenagetøzer”

Forfatter:

Stine Larsen

Sider:

138

Forlag:

Forlaget Ajour

Følelses-barometer:I 2005 gav 25-årige Stine Larsen sig selv den opgave at skildre de danske teenagepigers meget forskellige hverdage og liv i en fotobog med pigernes historier. Stine skød over 300 film og snakkede med over hundrede danske teenagepiger: De sjove, de smarte, de kække, de punkede, de højtråbende, de hysteriske, de selvstændige, de lidt for sminkede, de fulde, de forvirrede, de religiøse, de ambitiøse, de tykke og de tynde.

Fik højeste karakter

De bedste billeder, de bedste historier og de bedste citater blev samlet i Teenagetøzer, der samtidig fungerede som Stines hovedopgave på Journalisthøjskolen. Bogen blev belønnet med karakteren 13, det højest opnåelige efter den gamle skala.

221 sms’er i døgnet

Bogen hedder netop Teenagetøzer med ”z” for at understrege, at vi læser om sms-generationens teenagere, der selv bestemmer, hvordan tingene staves. Vi møder for eksempel Stephanie på 16 år, der sender 221 sms’er i døgnet, én hvert fjerde minut i hendes vågne timer, og har skinne på sin højre hånd, fordi kroppen ikke kan klare mere.

Gravid som 16-årig

Med syvmileskridt springer vi til 19-årige Julie, der havde sex i en togvogn og blev gravid som 16-årig, med sin 5 år ældre kæreste fra Syrien. Julie fødte en søn, og det efterfølgende bryllup var ved at ende i skandale, fordi det er forbudt at have sex før ægteskab som Jehovas Vidne. Og sådan fortsætter historierne. Den ene mindst lige så interessant og anderledes som den forrige.

Helt tæt på

Vi kommer helt tæt på, i Teenagetøzer, og det er tydeligt, at Stine i kraft af sin alder og sit køn har en hel unik sans for at tale med de unge på en ærlig og respektfuld måde. Pigerne i Teenagetøzer er jo egentlig dem, vi læser om i alle ungdomsromanerne, for inspirationen til det meste fiktion er selvfølgelig hentet fra virkelighedens piger og drenge.

Gå på opdagelse i billederne

Jeg arbejder selv som fotograf og må erkende, at Stine Larsens Teenagetøzer er den af mine mange fotobøger, som står mit hjerte nærmest. Billederne fortæller så mange historier, at man kan kigge på hvert enkelt foto i mange minutter og hele tiden opdage nye detaljer. Og når man så har gået på opdagelse i billedet, får man virkelig lyst til at læse pigernes historier efterfølgende.

Det er lykkedes Stine Larsen at komme hudløst tæt på de unge, på en smuk måde, og uden at udlevere dem. Der er mange fascinerende, sørgelige, søde og skræmmende historier i bogen, og alle teenagepiger og -drenge burde snuppe mindst en time med Teenagetøzer på sofaen.

”Jeg er ikke barn, men jeg er heller ikke voksen, bare teenager med stort T. Men jeg er hysterisk, siger min far. Han mener, at jeg har arvet det efter min mor.” SASCHA 14 ÅR

Stine Larsen: Teenagetøzer. Ajour, 2005, 136 sider.