Karla og Jonas er den tredje filmatisering af Renée Toft Simonsens Karla-bøger, og det er blevet den bedste Karla-film nogensinde. Fuld plade til en sød, smuk og spændende film for preteens og de yngste teenagere.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Karla og Jonas”

Instruktør:

Charlotte Sachs Bostrup

Land:

Danmark

Distributør:

Nordisk Film

Udgives:

28. september 2010

Karla kan ikke glemme Jonas fra børnehjemmet, som hun kyssede med i sommerferien. Karla er viiiildt forelsket, men hemmeligt forelsket, og det er først da hendes veninde, Katrine, tvinger hende til at ringe til Jonas, at der sker noget.

For genert til at vise sine ægte følelser

Karla er for genert til at være ærlig om sine følelser for Jonas, så hun bruger en hvid løgn for at have en grund til at mødes med ham: hun skriver opgave i skolen om børnehjemsbørn. Jonas vil gerne hjælpe, og Karla får så mange sommerfugle i maven, at hun dårligt kan bestemme sig for om hun skal farve hår eller hvilket tøj hun skal tage på, når hun skal møde Jonas igen.

En farlig rejse til Århus

Jonas tager dog det hele stille og roligt, faktisk lidt for roligt for Karlas smag. Samtidig nævner han også noget med at han allerede har en kæreste! Karlas humør svinger fra ‘den 7. himmel’ til kulkælder, men pludselig handler det ikke længere om Karlas falske opgave og forelskelse, for hun finder ud af hvor meget Jonas savner sin rigtige mor. Karla vil rigtig gerne hjælpe, og finder ud af, at de skal kontakte programmet “Sporløs” i Danmarks Radio. Det hele fører dem ud på en lang og ret farlig rejse til Århus.

En vildt god Karla-film

Karla og Jonas er den bedste Karla-film til dato. Både Elena Arndt-Jensen, der spiller Karla, og Joshua Berman, der spiller Jonas, er blevet helt fantastisk dygtige skuespillere. Jeg troede 100% på dem igennem hele filmen, og her er altså ingen hakkende amatørreplikker som i Bølle Bob-filmen. Der er nogle få af de voksne skuespillere som Karla og Jonas møder på deres vej i Århus, blandt andet spritterne, der virker lidt for overdrevne og karikerede, men Elena og Joshua er knivskarpe fra første til sidste sekund i filmen – en kæmpe fornøjelse at overvære i en dansk børne- og teenagefilm.

Super godt skuespil og realistiske konflikter

Charlotte Sachs Bostrup har instrueret helt eminent, og Ellen Hillingsø, der også spiller forrygende som Karlas mor, har nogle realistiske kampe med sin datter, om hvornår man er barn og hvornår man er voksen. Nicolaj Kopernikus’ rolle som Karlas far, har fået lov til at vokse mentalt i denne film til en far, der til tider har mere psykologisk overblik i teenagekonflikterne, end Karlas mor, der (selvfølgelig) bliver følelsesmæssigt viklet ind i konflikten. Super realistisk og en dejlig udvikling siden Karla og Katrine, hvor Karlas far blot blev fremstillet som lidt af klovn til følelser og håndværksmæssigt ikke engang kunne bygge et skur uden at det faldt sammen.

Helt ondt i maven af spænding

Karla og Jonas bevæger sig ud på en lidt farlig rejse til Århus, hvor de gør alle de ting forældre fortæller deres børn, at de ikke må: kører i intercitytog uden billet, lyver om at de sover hos hinanden, overnatter på stationer og tager med fremmede mennesker hjem. Filmen var så spændende og realistisk at jeg til tider havde helt ondt i maven af spænding – og det kan jeg ikke huske jeg har haft i en dansk børnefilm nogensinde, så kæmpe ros for det!

ja tak til gode Århus-historier

Mange af elementerne i Karla og Jonas: Pigernes interesse for tøj, hårfarvning og sminke, børnehjemsbørn, togturen til Århus, Århus banegård om natten, og misbrugere og mystiske folk i Århus-miljøet, har Renée Toft Simonsen også brugt i sin nyeste teenageroman “Dømt til frihed” (som i øvrigt også er helt fantastisk god – læs anmeldelsen her). Det gør ingenting, at der er så mange fællesnævnere i de to bøger, for Renée er både mode- og make-up-ekspert, mester i spændende følelseskonflikter og ikke mindst Århus-ekspert, og specielt her ovre på Djævleøen, vil vi gerne høre mange flere gode gode Århus-historier ;-).

De virkelige sårbare sider når man er 13 år

I denne tredje Karla-film har Charlotte Sachs Bostrup også i den grad fået instrueret Elena og Joshua til at vise de virkelige sårbare sider man har når man er 13 år, og alt er et stort kaos fordi man er hamrende forelsket men endnu er for genert til at leve det ud. Så flot spillet, så realistisk – wauh! Karla-filmene er vokset for hver film, og vi er nu nået op på et jublende højt niveau – det er skønt når danske børne- og ungdomsfilm udvikler sig så positivt!

To ærlige portrætter af Elena og Joshua

På DVD’en er der også 2 smadder gode dokumentarer bag film-settet. I den ene får vi lov til at høre Elenas historie om hvordan hun kom med i Karla-filmene, og i den anden får vi lov til at høre Joshua fortælle sin. Igen 2 sindssygt gode og hamrende ærlige fortællinger om hvordan det er at vokse op som barn i filmverdenen. Forresten er der også skøn musik i filmen, og Simone Tang, som du måske husker som Agnete i Nils Malmros’ Kærestesorger, leverer et rigtig dejligt drømmende titelnummer der hedder Butterfly. Havde jeg haft 7 stjerner, havde Karla og Jonas fået det!Vind
“Karla og Jonas”

Vil du deltage i lodtrækningen om 2 DVD’ere med “Karla og Jonas”, så hop ind i vores gruppe på facebook, hvor konkurrencen er slået op. 🙂
Skriv dig på med en kommentar i Facebook-gruppen inden
8. oktober 2010, hvor vi trækker lod.