‘Twilight’: De fleste af jer kender højst sandsynligt `Twilight´-romanen, `Twilight´-filmen eller begge dele. Spørgsmålet er, om I også kender den grafiske roman. De smukke illustrationer lavet af Young Kim genfortæller historien om Bella, der møder vampyren Edward og roder sig ud i en farefuld romance. Bogen er et godt supplement til `Twilight´-fænomenet.

Anmeldt af Andra Jeanina Liu, 17 år

Titel:

‘Twilight Graphic Novel – Tusmørke 1. del’

Forfatter:

Stephenie Meyer

Illustrator:

Young Kim

Sider:

224

Udkom:

21. juni 2010

Forlag:

Carlsen

Følelses-barometer:

Da Isabella Swan flytter hjem til sin far i regnfulde Forks, har hun ikke høje forventninger til stedet. Uden at ønske det formår hun dog alligevel at blive genstand for elevernes opmærksomhed. Men selvom de fleste af eleverne på den nye skole tager imod hende med åbne arme, er der en bestemt dreng, som virker til at have noget imod hende. Edward Cullen.

Det går hurtigt op for Bella, at Edward er usædvanlig, og ligeså er hans familie. De har alle sammen det tilfælles, at de er ultra smukke … og ualmindeligt blege. Da Edward en dag redder Bella fra at blive kørt ned, beslutter hun sig for at opklare mysteriet omkring ham en gang for alle. Dette viser sig dog at være en langt farligere opgave, end hun havde regnet med.

Tegneserie på bogform

`Twilight Graphic Novel – Tusmørke 1. del´ er en tegneserie på bogform, der er baseret på Stephenie Meyers bestsellerroman `Twilight´, på dansk: `Tusmørke´. Som det også fremgår af titlen, er denne bog ikke baseret på hele romanen, men kun på den første halvdel. Det er endnu uvist, hvornår 2. del udkommer.

I løbet af de sidste par år, er det blevet ret populært at lave en grafisk roman over en ungdomsroman. Dette er for mig den første grafiske roman, som jeg læser. På trods af jeg lige skulle vænne mig til det, må jeg indrømme, at det var en meget sjov oplevelse, der adskilte sig en hel del fra oplevelsen med de almindelige romaner.

`Twilight´, `Twilight´ og lidt mere `Twilight´

De fleste kender historien om pigen, der forelsker sig i den lækre, mystiske fyr, der viser sig at være en vampyr. Jeg har gentagende gange læst bogen `Twilight´. Og jeg har også set filmen så mange gange, at jeg ikke kan tælle det på to hænder. Af disse grunde var jeg selvfølgelig spændt på, om den grafiske roman havde noget nyt at føje til `Twilight´-fænomenet. Det kan jeg fortælle, at den havde. Jeg synes ikke desto mindre, at man skal have læst den originale roman, før man begynder på den grafiske. Hvis man forestiller sig, at den originale roman er hovedmåltidet, er den grafiske roman vitaminpillen, som man kan læse som supplement.

Uddrag af `Twilight Graphic Novel – Tusmørke 1. del´

Det var, som om Edward slet ikke ænsede mig. Jeg så hans gyldne øjne blive mørkere dag for dag. Han ville ønske, han ikke havde reddet mig den dag. Det var den eneste konklusion jeg kunne drage.

Utrolige illustrationer

Young Kim har gjort et utroligt arbejde med at tegne og bearbejde Stephenie Meyers originale idé. Størstedelen af fortællingen er illustreret i sort/hvidt, men indimellem – når højdepunkterne finder sted – så er fortællingen illustreret i smukke, klare farver. Dette gør, at man som læser glæder sig til hver gang, der kommer en ny, spændende passage. Da jeg var yngre elskede jeg at tegne, og jeg fik lyst til at finde pennene frem igen, da jeg læste denne grafiske roman. Young Kim skal især have ros for omgivelserne, som er tegnet, ligesom jeg havde forestillet mig dem at være, da jeg læste den originale roman.

Ens ansigtsudtryk

På trods af de smukke tegninger, kunne jeg ikke lade være med at bide mærke i, at ansigtsudtrykkene er meget ens det meste af tiden. Især Bella virker kun til at have et bekymret eller trist udtryk. Det er super ærgerligt, når alt andet arbejde er så flot. Man må som læser af den grafiske roman ikke regne med, at tegningerne ligner skuespillerne – for de gør det overhovedet ikke. Personligt havde jeg ikke noget imod, at de ikke lignede skuespillerne, for man kan jo sige, at skuespillerne kun er ét billede af, hvordan karaktererne ser ud, mens tegningerne er et andet.

Ser frem til 2. del

Nu har jeg prøvet at opstøve på nettet, hvornår 2. del udkommer – men det har simpelthen været umuligt at finde noget. Jeg tror, at det bedste sted at tjekke opdateringer er Stephenie Meyers egen hjemmeside, som bliver opdateret regelmæssigt: www.StephenieMeyer.com. Jeg ser i hvert fald frem til at læse 2. del. I mellemtiden kunne jeg godt tænke mig at vide, om I vil give den grafiske roman et forsøg – eller om I har fået nok af `Twilight´-fænomenet?